NA BELU NEDELJU: Episkop žički Justin osveštao temelj novoizgrađenog hrama u selu Adrani kod Kraljeva (FOTO)
Foto: Grad Kraljevo

seoska slava

NA BELU NEDELJU: Episkop žički Justin osveštao temelj novoizgrađenog hrama u selu Adrani kod Kraljeva (FOTO)

Srbija -

Pred velikim brojem meštana i vernika, u nedelju Svih Svetih, u narodu poznatu kao Bela nedelja, koju meštani sela Adrani kod Kraljeva proslavljaju kao seosku slavu, episkop žički Justin osveštao je temelj novoizgrađenog Hrama Svih Svetih.

Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin preneo je vernom narodu, milošću i blagouverenjem Oca Nebeskog, blagoslov iz manastira Crna reka, gde su položene mošti velikoga čudotvorca Svetog Petra Koriškoga.

Adrani, Kraljevo, crkva
foto: Grad Kraljevo

Vladika je u besedi poželeo da "Gospod Bog bude uz sve one koji grade ovaj Hram, koji se trude, koji se mole i na bilo koji način pomažu da Hram doživi svoje potpuno utemeljenje i osvećenje i preda se narodu na duhovnu korist".

Za izgradnju hrama u ovom selu, meštanin Adrana Milan Radičević poklonio je parcelu koja se nalazi preko puta železničke stanice crkvi, a autor idejnog rešenja je arhitekta dr Ljubiša Folić iz biroa "Eparhijska radionica".

Crkva je u obliku upisanog krsta sa jednom kupolom i tri apside, površine 72 kvadrata, u vizantijskom stilu, svetogorskog tipa. Na ulazu u portu nalazi se i zvonik, a planirana je i izgradnja parohijskog doma i krstionice uz njega.

Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin saglasio se sa željom meštana da Hram nosi naziv Svih Svetih, koji se obeležava u prvoj nedelji po Duhovima, a ove godine je obeležen 19. juna.

Adrani, Kraljevo, crkva
foto: Grad Kraljevo

Ovaj praznik Srpska pravoslavna crkva je ustanovila zato što nemaju svi kanonizovani sveti svoje dane određene za praznovanje, kao i zato što se ne znaju imena svih onih koje je Gospod proslavio.

U izgradnji prvog Hrama u Adranima, pomogli su lokalna samouprava, Ministarstvo pravde, privredna preduzeća i brojni pojedinci.

Osvećenju kamena temeljca i polaganja povelje u Hram, pored brojnih meštana Adrana i okoline, sveštenstva, gradonačelnika grada Kraljeva i načelnika Raškog upravnog okruga, prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća i direktori javnih preduzeća.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track