ODRŽANA PROTESTNA VOŽNJA BAJKERA U LOZNICI: Upozoravaju na GORUĆI PROBLEM u saobraćaju (FOTO)
Foto: T.Ilić

bezbednost na putevima

ODRŽANA PROTESTNA VOŽNJA BAJKERA U LOZNICI: Upozoravaju na GORUĆI PROBLEM u saobraćaju (FOTO)

Srbija -

Članovi lozničkog moto-kluba "Blek dragons" održali su danas protestnu vožnju glavnim gradskim ulicama sa željom da skrenu pažnju sugrađana na probleme s kojima se često susreću u saobraćaju.

Prema rečima sekretara kluba Miroslava Popovića, konkretan razlog je nebezbednost u saobraćaju, a posebno prema vozačima motocikala, bicikala i trotineta, gde vozači automobila i teretnih vozila na putevima uopšte nemaju nikakav obzir prema tim kategorijama, presecaju im puteve, oduzimaju prvenstvo i životno ih ugrožavaju.

- Zbog takvog ponašanja dolazi do teških telesnih povreda motociklista kao i velike materijalne štete. Posledice su ozbiljni lomovi, oporavak je dugotrajan, zahteva mukotrpne terapije i da se porodica maksimalno angažuje kako bi se povređeni što pre oporavio. Ove godine, koliko znam, u Loznici je bilo šest motociklista koji su doživeli teške telesne povrede i svaki je završio u nekoj od beogradih bolnica i na dugotrajnom oporavku zbog situacija u kojima su se našli, a izazvanih ponašanjem drugih vozača. Zbog toga, kao i činjenice da su trenutno vozači automobila, autobusa i kamiona 50 puta veći izazivači udesa nego mi, odlučili smo da organizujemo protest. Mi uvek insistiramo na korišćenju zaštitne opreme i poštovanju saobraćajnih propisa. Prošlog leta organizovali smo moto skup, za dva dana prošlo je više hiljada motociklista i nije se desilo nijedno isključenje iz saobraćaja zbog alkohola, nijedna kazna nije napisana, nije se desio nijedan, bilo kakav incident - kazao je pre vožnje Popović.

Protest, Bajkeri
foto: T.Ilić

Kod udesa sa motorom vozači vozila obično kažu "nisam ga video", svi mogu da pogreše, ali neko i posle udesa nastavlja po starom i ne obazire se na vozače dvotočkaša, dodaje Popović.

Protest, Bajkeri
foto: T.Ilić

Podseća i da je ''mučno kada se desi nesreća i za motocilistu i za vozača automobila ili drugog vozila, sledi suđenja, kazne i sve ostalo'' bez čega se može.

Protest, Bajkeri
foto: T.Ilić

- Potrebno je samo malo pažnje, nekoliko sekundi više opreza i može se izbeći nesreća, povreda, sačuvati život. Važno je poštovanje propisa i uvažavanje drugih učesnika u saobraćaju. Ljudi se ''hvataju'' za jednog-dvojicu motociklista koji ''divljaju'' na motoru i zbog takvih se generalizuju svi vozači motora. Mi apelujemo na sve da poštuju propise i voze normalno, ali svaki grad ima dva-tri neiživljena klinca - objašnjava Popović.

Prema njegovim rečima, Loznica ima više od tri hiljade hiljade registrovanih motocikala na ''naših tablicama'' i u odnosu na druge gradove u Srbiji je generalno u samom vrhu po broju motocikala.

Na lozničkim putevima nedavno su se u dva dana dogodile dve saobraćajna nezgode u kojima je automobil udario motociklistu, što je bio povod za današnji protest.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track