DOSETLJIVI MILOVAN: Pravi vence od trešanja, prodaja ide kao luda
Foto: Kurir/B.R.

prokuplje

DOSETLJIVI MILOVAN: Pravi vence od trešanja, prodaja ide kao luda

Srbija -

Milovan Jolović iz prokupačog sela Velika Plana zadivio je Prokupčane, jer na pijaci u naselju Garić prodaje vence od trešanja. Svaki je drugačije težine, te ima za svačiji džep. Kako kaže ovaj pedesetjednogodišnji poljoprivrednik, na ideju da trešnje prodaje na ovaj način došao je sasvim slučajno i to zbog svojih unučića.

- Deca se raduju trešnjama, posebno kada su nabrane znate kao nakit, pa ih stave oko uveta. Tako sam slučajno počeo da pravim venac i on je naišao na odobravanje mojih mušterija. Sada za dan prodam i po 20 - priča nam Jolović.

Njegovom „izumu“ raduju se deca, ali i odrasli. Kupuju ga momci devojkama, bake unucima,roditelji deci.... Pokazalo se da su oni dar ljubavi među najbližima.

Milovan Jolović, Prokuplje, trešnje
foto: Kurir/B.R.

Dodaje da je sam proces vrlo jednostavan, ali zahteva pažljivost, jer se tršnje beru sa peteljkicama, u paru, kako su obično na drvetu i ređaju na kanap.

- Za venac srednje veličine potrebno je 15-ak minuta, jer sam se sada već izveštio. U početku, taj proces je trajao duže. Počeo sam sa malim vencima, ukrašavao tezgu, a sada ima raznih veličina. Najveći koji sam napravio težak je četiri kilograma. I on je našao kupca - ponosan je Jolović na svoju ideju.

Za dvadesetak dana ovako na svojoj tezgi proda je ukupno 2.000 kilograma trešanja. Možda bi prodaja bila manja, barem tako on misli, da ga nije spasila ova originalna ideja. Sada je pri kraju sezone trešanja, ali je odlučio da će sledeće na isti način da ih prodaje. Ko zna, možda se javi još neka bolja i originalnija ideja.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track