Najnovije vesti

OTKRIVENA SPOMEN-BISTA PETRU VELIKOM U SREMSKIM KARLOVCIMA: Bista u čast obeležavanja 350 godina od rođenja!
Foto: Grad Novi Sad

OTKRIVENA SPOMEN-BISTA PETRU VELIKOM U SREMSKIM KARLOVCIMA: Bista u čast obeležavanja 350 godina od rođenja!

Srbija

U Sremskim Кarlovcima juče je otkrivena spomen-bista Petru Velikom koja je postavljena na Trgu patrijarha Brankovića ispred zgrade Кarlovačke bogoslovije.

Bista je postavljena u čast obeležavanja 350 godina od rođenja tog velikog utemeljitelja ruske države i kulture.

Tom prilikom nastupio je hor Tamare Petijević „Sv. Stefan Dečanski“, a prisutnima su se obratilii predsednik Opštine Sremski Кarlovci Aleksandar Stojkečić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i savetnik za kulturu predsednika Rusije Vladimir Tolstoj.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ovim povodom je izjavio da je mnogo datuma u istoriji ruskog i srpskog naroda koji zaslužuju divljenje, poštovanje i zahvalnost, ali i mnogo ličnosti koji su uticali na približavanja naša dva naroda, na razvoj i približavanje naših kultura i vera te da Novi Sad, Sremski Karlovci i Srbija zaslužuju da se nastavi i da se nikad ne prekine taj niz dragocenih veza i sećanja na velikane ruske istorije koji su gradili i našu istoriju.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Кarlovcima i njegova pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kulturnih veza srpskog i ruskog naroda. Petar Veliki je 1724. godine potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju, a godinu dana kasnije osnovana je prva srpska škola u Sremskim Кarlovcima. Iz nje je 1791. nastala i Prva srpska gimnazija, najstarija škola takve vrste na srpskom jeziku.

Savetnik za kulturu predsednika Rusije, Vladimir Tolstoj, koji je najavljen kao potomak ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, zahvalio je, kako je rekao, srpskoj braći i sestrama na gestu koji simbolizuje prijateljstvo dva naroda.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Postavljanje spomen biste omogućila je Opština Sremski Karlovci, dok je tu inicijativu podneo Ruski naučni institut u Beogradu. Projekat je realizovan uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, a pokrovitelj projekta je Fondacija za podršku društvenih projekata "Nasleđe" iz Volgograda.

Nakon otkrivanja biste, prisutni su obišli i izložbu u Svečanoj sali Кarlovačke gimnazije posvećenu ruskom caru Petru Velikom, koja podrazumeva stripski prikaz njegovog života, kao i srpsko-ruskih veza u 18. veku.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja