POTIČEM IZ MUSLIMANSKE PORODICE, A PO NACIONALNOSTI SAM SRBIN: Selimović znao svoje poreklo, pa u jednom svom delu OTKRIO SVE!

velikan srpske književnosti

POTIČEM IZ MUSLIMANSKE PORODICE, A PO NACIONALNOSTI SAM SRBIN: Selimović znao svoje poreklo, pa u jednom svom delu OTKRIO SVE!

Srbija -

Na današnji dan 1982. godine umro je srpski pisac Mehmed Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka.

Meša Selimović je iza sebe ostavio neverovatnu književno-umetničku zaostavštinu. Samo svojim genijalnim delima "Derviš i smrt", kao i "Tvrđavom", zadužio je naš narod.

Selimović je rođen 26. aprila 1910. godine u Tulli, a umro 11. jula 1982. godine u Beogradu.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Uvršten je u knjigu 100 najznamenitijih Srba.

Meša Selimović
foto: Printskrin / You Tube

Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti Selimović je, 3. novembra 1976. godine, poslao pismo sljedeće sadržine:

„Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom.“

Meša Selimović

Takođe, u delu "Sjećanja" ostavio je dragocene podatke iz svog života. Te će na samom početku napisati:

- Moji bliži preci su iz Bileće. Otac se rodio u Visokom, kad se porodica iz Bileće pokrenula prema svojim posjedima na sjeveroistoku Bosne. Selimovići su porijeklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao porijeklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima („Porijeklo porodica“, Oslobođenje, 1971): „Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Selimovići se javljaju u Herceg Novom prije 1690. godine, jer je tada njihova zemlja sa Ublina dodijeljena mletačkim podanicima. Takođe u Crnoj Gori je bilo Selimovića, navodno su od Babahmetovića ove porodice – Selimovići, Ćorići i Ovčine. U Jednošima jedan lokalitet naziva se Selimovina i Selimova Bistijerna, a u Plavu Meša Selimović 20 spominje se 1710. godine Džuba Selimović. Književnik Meša Selimović potječe iz ove porodice.“

... Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svoga korijena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamjerili. Rekli su otprilike: „Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo tim pominjanjem postigli?“ Ova zamjerka i ovakvo pitanje mogli bi se postaviti povodom otkrivanja svakog istorijskog podatka. U ime čega zatvarati oči pred istinom? Time se ništa ne mijenja, kao što se nikakva ljaga ne baca na bosansko-hercegovačke muslimane ako se ukaže na njihovo porijeklo. Kod mene je ostala i jaka nostalgija za zavičajnim korijenom, mada i Beograd veoma volim. Ja sam vezan za svoje bosansko i muslimansko porijeklo, i uvjeren sam da je naša složenost (zbog dugogodišnjih tuđih navika koje smo prihvatili, zbog čudne istorije, zbog stvorenih kompleksa, zbog hiljadu spletenih čvorova) izuzetno bogata stvaralačkim mogućnostima - zapisaće veliki Meša Selimović u svom delu memoarske proze "Sjećanja".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:33

NAJVREDNIJI POKLON! Baka gimnazijalcima poklonila više od 3.000 knjiga koje uredno popisuje već 64 godine (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track