NAJLEPŠA SLIKA STIŽE IZ DRAGAČEVA: Na teritoriji Lučana svake godine se rodi oko 150 beba
Foto: Rina

zajedno u borbu protiv bele kuge

NAJLEPŠA SLIKA STIŽE IZ DRAGAČEVA: Na teritoriji Lučana svake godine se rodi oko 150 beba

Srbija -

Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine naša zemlja izgubila je više od 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina. Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije. Međutim, pozitivan primer stiže iz Dragačeva gde se godišnje rodi oko 150 dece, a lokalna samouprava čini sve kako bi povećala natalitet.

"Svaka beba ovde dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 dinara, ali tu nije kraj jer se realizuje još niz aktivnosti kako bi se mladi dodatno podstakli na širenje porodice. Opština Lučani obezbeđuje za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece do 300 hiljada dinara, besplatan prevoz za decu do osmog razreda, besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendira đaka generacije, daruje vukovce, deli autosedišta za najmlađe", izjavio je zamenik predsednika opštine Miloš Jovičić.

On je dodao se intenzivno radi i na poboljšavanju uslova života, kako u varošicama Guči i Lučanima, tako i na seoskom pordučju a sve u cilju ostanka mladih na teritoriji Dragačeva.

"Gradićemo nove poligone i igrališta za decu, da što više dece i omadine zadržimo u našoj opštini. Ove godine su planirani radovi na energetskoj efikasnosti vrtića u Guči gde su prošle godine dograđene dve sobe, tako da u Guči više nemamo dece na čekanju. U vrtiću u Lučanima se radi dogradnja 200 kvadratnih metara novog prostora, pa se nadamo da će i lučanski vrtić konačno dobiti dovoljno prostora i kapaciteta da primi svu decu iz Lučana i okoline", istakao je Jovičić.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track