POŽAR KOD MALOG ZVORNIKA PO KONTROLOM: Domaćinstva sigurna, ali vatrogasci su i dalje na terenu
Foto: Kurir/T.Ilić

POŽAR KOD MALOG ZVORNIKA PO KONTROLOM: Domaćinstva sigurna, ali vatrogasci su i dalje na terenu

Srbija -

Požar koji je izbio juče oko 15 časova u mestu Sakar kod Malog Zvornika od sinoć je pod kontrolom tako da nema ugroženog stanovništva i objekata.

Borba sa vatrom čije potpuno likvidiranje otežava izuzetno nepristupačan teren još nije završena i predstavnici Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu kažu da će vatrogasci na ovom mestu sigurno ostati na dežurstvima i tokom predstojeće noći.

- Situacija je pod kontrolom, ali će ekipe stanje na terenu pratiti tokom dana i naredne noći. Dobar deo desnog krila požara prema Šahmanovićima je saniran, a levi koji ide ka Orlovinama je na vrlo nepristupačnoj lokaciji. Vatrogasci su morali da nose po kilometar, dva naprtnjače kozjim stazama da bi gasili vatru. Ako se požar ne likvidira razmisliće se možda i o upotrebi helikoptera. Dimi se još iz šume, ali se ne vidi toliko plamen jer je dan. Noć je bila teška, ali se nadamo da će danas biti znatno bolje –kazao je jutros Zoran Jevtić, predsednik malozvorničke opštine za Kurir.

Prema rečima nadležnih iz Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu situacija je od sinoć pod kontrolom, na licu mesta je 20 pripadnika Sektora za vanredne situacije. Odbranjena su sva domaćinstva i njihovi pomoćni objekti, i radi se na lokalizaciji požara na vrlo nepristupačnom delu terena što zahteva ''više fizičke snage i ljudstva, i celokupna intervencija je fizički veoma naporna za vatrogasce''. Trenutno nema potrebe za angažovanjem helikoptera, ali ukoliko bude razmotiće se i ta opcija. Tokom noći su vatrogasci dežurali, a borbu sa vatrom otežavao je osim terena i vetar. Požar je ugrozio i dalekovod za Veliku Reku pa su na terenu i ekipe lozničke "Elektrodistribucije" kojoj pripada imalozvornička opština.

- Potpuno je izgorelo ukupno sedam bandera na dalekovodu za Veliku reku. Sinoć je ugašen taj deo i sanacija štete krenula je u kasnim satima, radovi traju i biće završeni u toku dana. Svi potrošači imaju struju pošto je napajanje obezbeđeno iz pravca Ljubovije. Na zameni izgorelih bandera angažovano je više od 25 ljudi, a radi se na izuzetno nepristupačnom i teškom terenu, sve se obavlja ručno i nose se stubovi – rekao je danas Darko Karapandžić, direktor lozničke "Elektrodistribucije".

Meštani kažu da je bila veoma ozbiljna situacija i da su koliko su mogli pomagali vatrogascima da požar ne dođe do kuća. Kako su rekli problem je izuzeteno nepristupačan teren kome ne može da priđe ni motokultivator, a kamoli neko vozilo. Inače, iz Sektora za vanredne situacije ponovo apeluju na građane da što manje koriste otvoreni plamen, a pogotovo vatru na otvorenom prostoru.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja