SNIMLJEN NOVI FILM O TRŠIĆU: U konkurenciji za najbolje turističko selo na svetu
Foto: Kurir/T.Ilić

TurističkA organizacijA Loznice

SNIMLJEN NOVI FILM O TRŠIĆU: U konkurenciji za najbolje turističko selo na svetu

Srbija -

Snimljen je novi promotivni film o Tršiću u produkciji Turističke organizacije grada Loznice, a povod je što je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića među tri sela koja će na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu predstavljati Srbiju.

U dvominutnom filmu prikazan je Tršić iz perioda raznih godišnjih doba pa se vidi da je lep i kada je sve olistalo, ali i u jesen kada priroda požuti kao i zimi kada se zabele tršićke šume i krovovi. Tršić, udaljen sedam kilometara od Loznice, najpoznatije je naše selo u koje je svaki srpski učenik bar jednom posretio.

Kompleks Znamenito mesto Tršić sa najvažnijim objektima nalazi se na malo više od pet hektara. U njemu je najpoznatija sigurno Vukova spomen – kuća, obnovljena 1933, tu je i više od trideset drugih objekata narodnog graditeljstva, a svi su pod zaštitom.

Tršić
foto: Kurir/T.Ilić

Kako na svom sajtu navodi loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, koji se stara o Znamenitom mestu Tršić, posetioci mogu videti jedinstveni Muzej jezika i pisma, Kuću pisaca, Muzejsku postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionicu starih zanata, crkvu brvnaru Svetog Arhangela Mihaila, i još toga, a Tršić krasi i Naučno obrazovni kulturni centar, moderno zdanje koje nosi Vukovo ime i gde mladi iz zemlje, dijaspore, ali i stranci proučavaju naš jezik, kulturu i običaje.

Tršić godišnje poseti više od 30.000 osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije i okruženja, a najveća poseta je u septembru i maju kada se organizuju Vukov sabor, najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija kod nas u čast reformatora našeg jezika, i Đački Vukov sabor posvećen stvaralaštvu mladih. Tršić je sa susednom Tronošom nedavno proglašen zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom ‘’izuzetnih odlika’’ i nalazi se pod zaštitom države.

Tršić
foto: Kurir/T.Ilić

Osim Tršića i sela Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Srbiji na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ona će ove godine Srbiju predstavljati na takmičenju za Najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

Inače, Tršić se lani sa Mokrom Gorom i Gostiljem, našao na konkursu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, za izbor najlepšeg sela odlukom nacionalne komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track