BOŠNJANIJADA 2022 ODRŽANA U BOŠNJANU KOD PARAĆINA: Manifestacija koja okuplja meštane četiri srpska sela sa istim imenom!
Foto: Kurir/ Ž. M.

APSOLUTNI ŠAMPION BOŠNJANE IZ VARVARINA

BOŠNJANIJADA 2022 ODRŽANA U BOŠNJANU KOD PARAĆINA: Manifestacija koja okuplja meštane četiri srpska sela sa istim imenom!

Srbija -

Republička manifestacija „Bošnjanijada”, 17. po redu, održana je u Bošnjanu, kod Paraćina, a sveukupni pobednik je Bošnjane, kod Varvarina.

„Bošnjanijada”, jedna od retkih manifestacija ovog tipa u Srbiji, okuplja meštane četiri sela u Republici Srbiji sa istim imenom i to: Bošnjana iz opština Varvarin, Paraćin, Rača i Lebane, a ovogodišnji sveukupni pobednik u sportskim nadmetanjima je Bošnjane, kod Varvarina.

Bošnjanijada
foto: Kurir/ Ž. M.

Manifestaciju su pokrenuli 2003. godine tadašnji predsednik Saveta MZ Bošnjane (Varvarin) Tomislav Jovanović Šoša i predsednik MZ Bošnjane (Paraćin) postigavši dogovor da se Bošnjanci jednom godišnje međusobno okupe, druže i takmiče. Do realizacije ove lepe inicijative došlo je 2004. godine, a priključile su im se i Mesne zajednice Bošnjane (Rača) i Bošnjace (Lebane).

Pored kulturno-umetničkog programa, održavaju se i sportske aktivnosti, privredna saradnja, a dolazi čak i do sklapanja brakova između meštana ovih sela. Meštani sela sa istim imenom iz cele zemlje obilaze kulturno istorijske i druge znamenitosti domaćina, a u sportu se ekipno nadmeću u odbojci, fudbalu, šahu, nadvlačenju konopca…

Bošnjanijada
foto: Kurir/ Ž. M.

Gosti iz cele Srbije na kraju programa družili su se u restoranu Poslovnog sistema “Mihajlović” u Paraćinu, kada su proglašeni pobednici u sportskim takmičenjima kojima su domaćini uručili pehare i diplome.

“Bošnjanijadi” u Bošnjanu, kod Paraćina prisustvovala je i delegacija opštine Varvarin, koju je predvodila čelnica lokalne samouprave dr Violeta Lutovac.

(Kurir.rs / Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja