SVETO MESTO U ORAŠJU! Održana manifestacija u znak sećanja na pomirenje srpskih kraljeva Milutina i Dragutina
Foto: Kurir/Ž.M.

SVETO MESTO U ORAŠJU! Održana manifestacija u znak sećanja na pomirenje srpskih kraljeva Milutina i Dragutina

Srbija -

U porti crkve Svetog Jovana Krstitelja u Orašju, kod Varvarina, održana je kulturno istorijska manifestacija “Sveto mesto pomirenja”, u znak sećanja na pomirenje srpskih kraljeva Milutina i Dragutina Nemanjića.

Manifestaciju su otvorili slikari na Likovnoj koloniji akvarelista, nastavili istoričari i drugi istraživači svojim saborovanjem, a završili učenici Muzičke škole, pesnici iz Kruševca Saša Miletić i Bratislav Kostadinov i članovi Trsteničkog pozorišta u kulturno umetničkom programu. Manifestacija se organizuje drugi put zaredom u čast jednog od najstarijih pravoslavnih hramova u Temnićkom kraju i na mestu gde su se, po predanju, posle dugogodišnjeg građanskog rata pomirila braća kraljevi - Milutin i Dragutin iz dinastije Nemanjića.

sveto mesto, Orašje
foto: Kurir/Ž.M.

Oraški paroh protojerej Bratislav Petrović izrazio je zadovolljstvo programom sabora i posetom meštana iz ovog i okolnih sela. - Ovo je jedna veoma lepa manifestacija, a i deca su tu koja, najpre, sa umetnicima uče o tajnama slikarstva, a zatim uče i o onim dražima i lepoti koju recital i recitovanje može da pruži. Naša crkva datira iz XIV veka i zadužbina je kralja Milutina. Tačna godina izgradnje se ne zna, ali se zna da je zadužbina kralja Milutina i, po nekom predanju, ona je izgrađena upravo, kao i većina Milutinovih zadužbina, u znak pomirenja kralja Milutina sa svojim bratom Dragutinom.

Iz tog perioda, nažalost, ostali su nam samo temelji, crkva je više puta rušena i poslednji je obnovljena posle Drugog srpskog ustanka, izjavio je starešina crkve u Orašju. Prema rečima poznatog istraživača iz Paraćina Đorđa Petkovića, hram u Orašju je jedinstven u Temnićkom kraju zato što je to jedina svetinja koja se vezuje za vladare iz svetorodne loze Nemanjića.

sveto mesto, Orašje
foto: Kurir/Ž.M.

- Narod ni jedan hram u Temniću i Levču ne vezuje za Nemanjiće, osim za kralja Milutina što vezuje hram Svetog Jovana Krstitelja ovde u Orašju. Sama ta činjenica i ti objekti, ne samo hramovi, već i gradovi, vezuju se za kneza Lazara, despota Stefana, Đurđa Brankovića i njegovu Jerinu, a samo se ovaj hram vezuje za svetog kralja Milutina. Važno je shvatiti jednu činjenicu, narod može da pogreši u nekom detalju, a u celini gledano, narod nikada ne greši, izjavio je Đorđe Petković.

Petković ističe da je srpski kralj Milutin, za vreme svoje vladavine, razvijao privredu u državi, mesta gde su građeni hramovi su ciljano odabrani, a služila su kao veliki trgovi i lokacije gde se trgovalo raznim dobrima.-Kralj Milutin je jedan od onih Nemanjića koji je privredni život u Srbiji jako razvijao tako da se brojni trgovi u njegovo vreme pominju, a ni jedan trg nije mogao da opstane ako nema dva objekta: crkvu i grad koji je obično bio na brdu iznad lokacije gde se crkva nalazila.

sveto mesto, Orašje
foto: Kurir/Ž.M.

Ovde su bili svi uslovi za trg, a to znači i za crkvu, zato što se nalazi na sredini između planinskih krajeva Levča i ravničarskih krajeva Varvarina, Bačine i ovde je bilo mesta za tu prvu razmenu dobara između naroda. Drugo, kod svih tih objekata, tamo gde se održavaju sabori, trebalo je obezbediti vodu za narod, a ovde imamo ovaj, Bogom dani, oraški kiseljak, a i za stoku imamo vodu, Kalenićku reku, ističe ovaj vrstan kulturni poslenik.

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Orašju jedna je od najstarijih pravoslavnih svetinja u Temničkom kraju, stara više od sedam vekova, a predanje kaže da je na ovom mestu sagradio srpski kralj Milutin, na temeljima još starije svetinje. U porti se nalazi i česma, sa koje se meštani, ali i putnici namernici, snabdevaju izvorskom kiselom vodom. Organizatori druge po redu anifestacije “Sveto mesto pomirenja” su Opštinska biblioteka Varvarin i hram Svetog Jovana Krstitelja, a pokrovitelj je opština Varvarin.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track