POLA TONE BRAŠNA UTROŠENO NA SREMAČKE SPECIJALITETE OD TESTA! Najboji slani kolači su nadlacke sa šunkom, a slatki salčići
Foto: Dejan Todorović

Gastro Srem 2022.

POLA TONE BRAŠNA UTROŠENO NA SREMAČKE SPECIJALITETE OD TESTA! Najboji slani kolači su nadlacke sa šunkom, a slatki salčići

Srbija -

Autentični i veoma specifični sremački specijaliteti koje gotovo nigde ne možete da probate sem u Sremu oduševili su posetioce tokom dva dana održavanja Manifestacije "Gastro Srem" u Staroj Pazovi.

Na nadlacke – slovački specijalitet od kuvanog dizanog testa, koje mogu biti sa slatkim ili sa slanim nadevom potrošeno je 200kg brašna. Prodato je 100kg salčića koje predstavljaju specijalitet od lisnatog testa, ali se umesto ulja ili putera za pripremu koristi svinjsko salo, po čemu su dobile i naziv i što im daje karakterističan miris. Ono se razmazuje između slojeva testa i tako dobija lisnati karakter kiflica koje se filuju pekmezom.

Gastro Srem, Stara Pazova
foto: TO Stara Pazova

U takmičarskoj kategoriji za najboji slani kolač nagradu su osvojile nadlacke sa kačkavaljem i šunkom, dok su pobednik za slatki kolač bili salčići sa džemom od kajsija. Langoš je još jedan autentičan proizvod od testa koji su probali skoro svi posetioci, a bio je dostupan i u slanom i u slatkom izdanju. Ajvar od bundeve, kao i kobasice u medu su takođe privukli veliku pažnju prisutnih.

Još jedan izlagač kod kog su se zadržavali prisutni bio je proizvođač dekorativne hrane, odnosno replika hrane - šunki, voća i povrća koji su ručno radjeni i savršeni za dekorisanje prostora.

Gastro Srem, Stara Pazova
foto: TO Stara Pazova

Iz kuvara starog 120 godina u kome su recepti pisani ručno i koji se nalazi u vlasništvu porodice Janković, koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja, mladi kuvar Miloš Novaković pripremao je italijanski napolitanski rižoto.

Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova je izjavio da je ova Manifestacija od opštinskog značaja i da zbog bogate gastronomije Srema smatra da ih ovakva Manifestacija i pripada, jer imaju šta da ponude.

1 / 9 Foto: Dejan Todorović

KUD "Kopaonik" iz Leposavića, jedno od srpskih najuspešnijih kulturno umetničkih društava, čije su nošnje impresionirale posetioce nastupao je prvog dana Manifestacije.

"Pokrainski sekretarijat je ustanovio budžet za finansiranje manifestacija koje se bave očuvanjem tradicije, kulture, zaštitom kulturne baštine, promocijom turizma I privrede. Gastro Srem je manifestacija koja čuva našu tradiciju i naše korene, a tradicija I kultura je i u jelu i u piću. Takodje, ovakve manifestacije omogućavaju da se privrednici iz raznih oblasti sretnu I uspostave saradnju. “ naglasio je Radivoje Paroški, zamenik pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Gastro Srem, Stara Pazova
foto: TO Stara Pazova

Gastro Srem je manifestacija koja je dobila i priznanje "Najbolje iz Vojvodine" koje se dodeljuje manifestacijama koje se izdvajaju po kvalitetu. Održava se u organizaciji opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnusaradnju i lokalnu samoupravu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja