Najnovije vesti

JEDINSTVENA IZLOŽBA! SAVA ŠUMANOVIĆ I EVROPSKI REALIZMI IZMEĐU DVA SVETSKA RATA: 3 sjajne postavke, otvaranje u subotu u 20.22
Foto: Promo

JEDINSTVENA IZLOŽBA! SAVA ŠUMANOVIĆ I EVROPSKI REALIZMI IZMEĐU DVA SVETSKA RATA: 3 sjajne postavke, otvaranje u subotu u 20.22

Srbija

Jedinstvena izložba u Srbiji „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja će obuhvatiti najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezati čak četiri zemlje, biće otvorena u subotu, 24. septembra, u simboličnih 20.22 časa.

U pitanju su postavke u galerijama od nacionalnog značaja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

samo novi sad
foto: Promo

Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

„Značaj Šumanovićevih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i zbirke modernog slikarstva Galerije Matice srpske bio je nezaobilazan u predstavljanju vrednosti kulturne baštine Novog Sada, u godini kada ovaj grad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Treća karika u izlagačkom konceptu jeste Galerija slika Sava Šumanović u Šidu, bez čije zbirke ne bi mogli da se donesu zaključci o stvaralaštvu ovog umetnika u nacionalnim i internacionalnim okvirima. Program svečanog otvaranja obuhvatiće i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića”, objasnila je autorka projekta Milana Kvas i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ustanove koja je nosilac projekta.

samo novi sad
foto: Promo

„Ovo je lepota Evropske prestonice kulture kao projekta da nam omogući neke stvari koje inače nisu moguće, da nas podstaknemo da budemo bolji i napravimo iskorake koje naša publika i naš grad zaslužuje“, istakla je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, i pozvala sve zaljubljenike u umetnost koju je stvarao Sava Šumanović da dođu i posete ove tri postavke.

Ovom jedinstvenom izložbom će započeti nedelja vizuelne umetnosti na Kaleidoskopu kulture nakon koje sledi i poslednja nedelja ovog luka koja je posvećena primenjenoj umetnosti.

Grad Novi Sad

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track