Najnovije vesti

NE ZOVU JE DŽABE ZAVODNICA! KOBNA OTROVNICA PROBA SE SAMO JEDNOM: Biolog Duško otkriva tajnu smrtonosne gljive, a ovako izgleda
Foto: RINA

Ima onih koje se beru i nažalost probaju samo jednom

NE ZOVU JE DŽABE ZAVODNICA! KOBNA OTROVNICA PROBA SE SAMO JEDNOM: Biolog Duško otkriva tajnu smrtonosne gljive, a ovako izgleda

Srbija

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega

GORNJI MILANOVAC - U suvoborskim selima mnogi meštani se raduju kišnim danima, jer kako se kaže “ništa ne rađa kao pečurke posle kiše”.

Zdrave i hranjive one su rado viđene na mnogim trpezama, ali ipak ima onih koje se beru i nažalost probaju i jedu – samo jednom. Međutim, u Pranjanima nema nepoznanica. Svi dobro znaju koje se to pečurke zaobilaze, a koje stavljaju u korpu.

Zavodnica
Zavodnicafoto: RINA

“Jedu se lisičarke, vrganji, popovače.. znamo kako one izgledaju i samo njih beremo. Čuo sam da se dosta ljudi otrovalo pečurkama, ali mora se povesti računa u koju šumu idete da ih berete, ne može da se jede bilo šta”, kaže za RINU, Boško Milovanović.

Boško Milovanović
Boško Milovanovićfoto: RINA

U potragu za pečurkama, kreće se ranom zorom, a naoružani znanjem i strpljenjem, berači u šumi provode i po nekoliko sati. Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice. Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate.

“Lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice manje više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju”, izjavio je Brković.

Zavodnica
Zavodnicafoto: RINA

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savetuje oprez.

“Ako prvi put berete pečurke i ukoliko niste sigurni u svoje poznavanje ovih biljaka, uvek povedite nekog iskusnijeg, nekog ko je već to radio. Možete da se potpomognete literaturom i slikama, ali ipak najsigurnija je varijanta da ne ekspermentišete sami”, naglašava Duško.

Nekada je po suvoborskim šumama bilo na desetine berača, koji su živeli od prodaje pečuraka. Sada je situacija poprilično drugačija, pa u ovu avanturu najpre kreću ljubitelji prirode.

Zavodnica
Zavodnicafoto: RINA

Stručnjaci kažu da čak i neke jestive pečurke usled dugog stajanja mogu postati opasne po zdravlje, zato zaboravite na plastičene kese i čuvajte ih samo i isključivo u drvenim korpama!

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja