VELIKI BROJ KULTURNIH I SPORTSKIH MANIFESTACIJA: Kruševac proslavlja dane oslobođenja u 20. veku (FOTO)
Foto: Kurir/Ž. Milenković

VELIKI BROJ KULTURNIH I SPORTSKIH MANIFESTACIJA: Kruševac proslavlja dane oslobođenja u 20. veku (FOTO)

Srbija -

Oktobar je Kruševcu dva puta donosio slobodu u 20. veku.

U Velikom ratu je oslobođen 15. oktobra 1915, a u Drugom svetskom ratu 14. dana 1944. Ceo mesec protiče u znaku ta dva događaja, a obeležavaju ga mnogobrojne političke, kulturne i sportske manifestacije.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

U čast heroja iz oba svetska rata položeni su venci na Spomenik ruskom vojniku u Lazarici, zatim na humkama žrtava terora na Slobodištu, na Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava u ratovima od 1991 – 1999, na Spomenik stradalnicima u Velikom ratu na Fontani i na Spomenik crvenoarmejcima na Rasini.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

U seoskim i gradskim mesnim zajednicama organizovani su sportski turniri, kulturni događaji, edukativne i promotivne radionice i predstavljanja knjiga i časopisa.

Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga bio je u znaku nastupa Kulturnog centra koji je predstavio 33. broj časopisa “Putevi kulture” i kapitalno delo iz politikologije “Istorija srpske političke misli, novi vek” akademika prof. dr Dragana Simeunovića.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

Narodna biblioteka Kruševac je bila aktivna u bogatom programu Dečije nedelje, a organizovala je i brojna predavanja, promocije i posete stranih i domaćih gostiju, najviše dece i mladih, a posebno u okviru Mobilne biblioteke i obilaskom sela.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

Likovni umetnici su posebno bili aktivni u predstavljanju svojih umetničkih dela na 62. Oktobarskoj izložbi (najstarijoj u Srbiji) pod nazivom “Komunikacija” i u promociji Likovnog kluba “Dimitrije Simić” u Legatu Milića od Mačve. Olimpijski komitet Srbije je organizovao manifestaciju “Olimpijski trening” za učenike osnovnih škola, kojem je prisustvovala rođena Kruševljanka – olimpijska vicešampionka u tekvondou Tijana Bogdanović i drugi brojni gosti.

Praznik su obeležila i otvaranja dve pešačke staze na Bagdali, od ulice Ive Andrića i od Atletskog stadiona do Jarbola, za koje je Gradka uprava izdvojila 11 miliona dinara

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

i Dečijeg igrališta “Čarobni svet” u Parunovcu.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

Među brojnim zvanicama svečanostima u gradu pod Bagdalom prisustvovala je i delegacija pobratimskog grada Rmniku Vlčea iz Rumunije.

Inače, povodom Dana oslobođenja, organizovani su brojni programi, 18. Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“, kviz za mlade u Narodnoj biblioteci, akcija dobrovoljnog davanja krvi, akcija oktobarskog ozelenjavanja grada.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

U holu Biblioteke organizovana je izložba stare i retke bibliotečke građe iz fonda Narodne biblioteke, u Galeriji Kulturnog centra izložba Istorijskog arhiva, koja tematizuje građansko društvo u Kruševcu krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je zapažen i Festival zdrave hrane “Zdrava hrana u službi dece” u organizaciji KCK.

Na svečanoj akademiji u Kruševačkom pozorištu gradonačelnica Jasmina Palurović je podnela godišnnji izveštaj o radu Gradske uprave, prikazan je dokumentarni film o razvoju grada između dva oktobra, a glumci Kruševačkog pozorišta, Hor “Sveti knez Lazar” i KUD “14. oktobar” izveli su kulturno umetnički program.

Na svečanoj akademiji je uručeno pet zahvalnica Grada Kruševca.Na predlog Regionalne privredne komore Kruševac zahvalnice su dodeljene međunarodnom poslovnom konzorcijumu “Behtel-Enka” i JP “Aerodromi Srbije”.

Oktobarske svečanosti
foto: Kurir/Ž. Milenković

Kompanije “Unitehna” i “Menex” su, na predlog Kluba privrednika Kruševca, dobitnici zahvalnice Grada, kao i Rotari klub Kruševac na predlog Predškolske ustanove “Nata Veljković”.

Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga nastavlja svoj rad u ponedeljak, 17. oktobra, predstavljanjem izdavačke delatnosti Narodne biblioteke “Jefimija” iz Trstenika, a završava se narednog dana promocijom izdanja Istorijskog arhiva Kruševac.

Inače, brojne aktivnosti u kulturnim i drugim institucijama grada odvijaće se i do kraja oktobra.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track