Grad Kragujevac i Udruženja urbanista Srbije organizovali prezentaciju
Foto: ​​​​​​​Grad Kragujevac

Grad Kragujevac i Udruženja urbanista Srbije organizovali prezentaciju

Srbija -

Prezentacija nagrađenih i otkupljenih radova za urbanu obnovu i rehabilitaciju VTZ

Grad Kragujevac i Udruženja urbanista Srbije, koji su tokom ove godine sproveli međunarodni konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno – istorijske celine Vojno – tehnički zavod, danas su organizovali prezentaciju nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja.

Grad Kragujevac
foto: Grad Kragujevac

Naša je vizija da taj prostor postane urbano gradsko jezgro, mesto za kulturu, ugostiteljstvo, turizam i kreativne industrije, a da grad Kragujevac dobije jednu novu notu i jedan nov kvalitet, rekao je na prezentaciji prvonagrađenog idejnog rešenja gradonačelnik Nikola Dašić. Pored kvalitetnog industrijskog ambijenta, pored Univerziteta, Kliničkog centra i Palate pravde, Kragujevac zaslužuje da se takav biser obnovi, dotera i sredi. Trudimo se da nemamo male planove, već da budu dorasli potencijalima koje imamo, istakao je Dašić čestitajući članovima žirija i učesnicima konkursa, koji su svojim idejama podelili sa nama želju, volju i viziju i na taj način ugradili deo sebe u buduće planove za razvoj Kragujevca.

​​​​​​​Grad Kragujevac
foto: ​​​​​​​Grad Kragujevac

Konkurs, na koji se prijavilo 14 učesnika, prema rečima presednika žirija Ivana Radulovića glavnog urbaniste grada Kragujevca je prvi opipljivi korak koji će nam dati smernice za sve buduće interevencije u prostoru VTZ – a. Nagrađeni i otkupljeni radovi su manje ili više prihvatljiva rešenja sa aspekta krovne priče zaštite industrijskog nasleđa i spomenika kulture, rehabilitacije, prenamene objekata u neku prihvatljivu formu sa bogatim programskim okvirom koje obezbeđuje samoodrživost pojedinačnih lokacija i lokacija u celini. Konkurs je osnov za dalju izradu neophodne planske dokumentacije koja će opredeliti dinamiku radova i mogućnost obezbeđivanja finansijskih sredstava za relaizaciju ovog projekta. S obzirom na obuhvat i značaj, reč je dugoročnom projektu koji će se raditi decenijama.

​​​​​​​Grad Kragujevac
foto: ​​​​​​​Grad Kragujevac

Odlukom žirija prvu nagradu osvojio je autorski tim koji čine Dr Aleksandra Đorđević, Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić.

Nakon prezentacije prvonagrađenog rada, u Skupštinskoj sali predstavnicima medija, široj stručnoj javnosti, članovima Stručnog i Operativno – tehničkog tima, predstavnicima gradskih uprava i Univerziteta, svim zainteresovanim građanima predstavljena su dva nagrađena i dva otkupljena idejna rešenja.

Grad Kragujevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track