SEĆANJE NA 22 OBEŠENA MLADIĆA: Svečano obeleženo postavljanje spomen obeležja vojačkim žrtvama u Drugom svetskom ratu
Foto: Privatna Arhiva

Spomenik

SEĆANJE NA 22 OBEŠENA MLADIĆA: Svečano obeleženo postavljanje spomen obeležja vojačkim žrtvama u Drugom svetskom ratu

Srbija -

U mesecu kada se obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, spomen obeležje dobilo je i 22 mladića koji su obešeni 8. novembra 1943. godine na železničkoj stanici u Vojki.

Svečanom osveštavanju spomen obeležja prisustvovao je i vladika Sremski Vasilije sa sveštenstvom iz Vojke i Stare Pazove u prisustvu građana.

Kako se moglo čuti ovo spomen obeležje je sećanje na nevine žrtve koje se ne smeju zaboraviti ali i opomena budućim naraštajima da se zlodela u svetu ne dešavaju.

- Spomen obeležje posvećeno je svirepo nastradalim mladićima iz Vojke i jednom mladiću iz Belegiša, koji su obešeni od strane fašitičkih zločinaca u Drugom svetskom ratu. Zločin se dogodio na Mitrovdan 8. novembra 1943. godine. Tada je ustaško-fašistička okupaciona vojska pod Nemačkom komandom izvršila raciju u selu.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

U crkvenu portu prisilno su zatvorili Vojčane staro i mlado, a zatim ih kamionima odvezli u zloglasni logor na Sajmište. Neke od njih su vratili u Vojku uglavnom starije, a jedan broj Vojčana transportovali su u zarobljeništvo na prinudni rad u surove logore u Nemačkoj i Austriji. U osmišljenoj akciji mladiće iz Vojke i jednog iz Belegiša, čija imene se nalaze na ovom spomen obeležju iz logora Sajmište utovarili su u voz smrti. Kod stare železničke stanice Vojka zaustavljen je voz. Umesto radosti da se vraćaju svojim kućama, svojim porodicam, dočekala ih je rafaljna paljba.Tako streljani su vešani, a neki i živi su vešani na bandere pored železničke pruge Vojka-Stara Pazova - podsetio je na surove ratne dane Slobodan Milošević, sudija Vrhovnog suda u penziji i predsednik Odbora za izgradnju spomen obeležja.

U ime Pokrajinske vlade skupu je prisustvovao i Milan Micić, a vence su položili unuci obešenog Nikole Čobavobića, Slavica i Nikola, čiji deda je tada imao samo 21 godinu, a iza koga je osta sin Živko star 3 godine. Zatim su vence položili delegacije Skupštine vojvodine, Pokrajinskog odbora boraca vojvodine, delegacije Gradskog odbora Novog Sada, Saveza boraca Podunavlje kao i delegacija Saveza boraca Vojke.

Spomenik i na mestu stradanja

Spomenik, Vojka
foto: Privatna arhiva

Inače, na mestu samog pogubljenja, na nekadašnjoj železničkoj stanici u Vojki, podignut je spomenik još 1976. godine kao trajno obeležje na nevine žrtve. Spomenik je delo diplomiranog arhitekte Stevana Novkovića iz Beograda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track