Energetski izazovi Srbije i sveta u fokusu Dana energetike na Novosadskom sajmu
Foto: Novosadski sajam

Energetski izazovi Srbije i sveta u fokusu Dana energetike na Novosadskom sajmu

Srbija -

Međunarodni dani energetike i investicija biće održani u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, 2. i 3. novembra. Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene teme. Fokus će biti na oblasti obnovljivih izvora energije, upotrebi solarne energije, stanju u vetroindustriji i drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti javnih politika, regulative i finansiranja.

– U panelima će učešće uzeti predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, lokalnih samouprava, Agencija za energetiku Republike Srbije, Elektromreže Srbije, USAID „ Bolja energija“, novosadski Fakultet tehničkih nauka, toplane, banke i kompanije iz oblasti energetike rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj iz Sektora za investicije i energetiku Nebojša Vojnović.

– Posebna pažnja na Danima energetike biće usmerena na efikasnost javnih zgrada kao i razvoj obnovljivih izvora energije, najavio je Vojnović.

– Grad Novi Sad je i pre trenutne energetske krize, razumeo i shvatio značaj energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije i već duži niz godina sprovodi aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti, naglasila je načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dragica Branković.

Dani energetike, Novi Sad
foto: Novosadski sajam

– Programom energetske efikasnosti koji je skupština Grada donela za 2022/2024 godinu, kao i Godišnjim planom za ovu godinu, razrađene su konkretne mere i aktivnosti za unapređenje energetske efikasnosti. Plan je dostupan na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Posebno bih htela da istaknem unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, gde je Grad u ove svrhe obezbedio novac za projektno-tehničku dokumentaciju za Srednju mašinsku školu. Važno mi je da naglasim, da je Grad za energetsku efikasnost pružio podršku građanima, obezbedio 76 miliona za nabavku solarnih panela, zamenu PVC stolarije i zamenu kotlova za biogas, rekla je Branković.

– Poslovna asocijacija, Obnovljivi izvori energije Srbija, osnovano je u februaru prošle godine, od Evropske banke za obnovu i razvoj, a naši osnivači su tri najveće vetroelektrane u Srbiji koje su uložile više od 700 miliona evra, a sve su izgrađene na teritoriji Vojvodine, rekla je Danijela Isailović, menadžerka udruženja Obnovljivi izvori energije Srbija, koji će programski organizovati drugi dan na Danima energetike.

– Bitno je da u ovom vremenu u kojem se nalazimo, u energetskoj krizi kroz koju svi prolazimo, fokus stavimo na zgrade zajedničkog stanovanja, jer na njih odlazi oko 50 odsto potrošene energije. Za razliku od individualnih domaćinstava, gde je prilično jednostavno i gde su subvencije obezbeđene od strane države, izvršiti neke intervencije vezane za energetsku efikasnost i ostvariti značajne uštede u zgradama zajedničkog stanovanja, jer to nije tako jednostavno, uzimajući u obzir da ima više vlasnika, rekla je tim lider projekta „USAID Bolja energija“, Lena Bratić.

– Republika Srbija je nedavno usvojila Strategiju za podsticanje i ulaganje u obnovu nacionalnog fonda zgrada. Republika Srbije ne može sama da iznese teret rekonstrukcije zgrada zajedničkog stanovanja. „USAD Bolja energija“ će kroz tehničku asistenciju, kroz izgradnju kapaciteta i kroz pomoć i podršku državi, u kreiranju održivih mehanizma finansiranja za zgrade zajedničkog stanovanja, pokušati da pruži pomoć u ovom sektoru, dodala je Bratić.

– Jasno je svima, da tema energetike predstavlja praktično najaktuelniju temu, kako danas tako i u prethodnom periodu, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković. Ova priredba je više konferencijskog karaktera na kojima se nalaze i izlagači među kojima su Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija,Grad Novi Sad, a priredbu organizujemo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Udruženja za obnovljivi izvori energije. Kao i prethodnih godina pratiti izložbeni deo manifestacije, uz učešće firmi, institucija i velikih kompanija. Očekujemo prisustvo vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva, a neki od njih su i stručnjaci USAID-og projekta “Better energy” kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, najavio je Cvetković.

– Uskoro nas očekuje još jedna međunarodna priredba, a to je 53. Sajam turizma čije su pripreme u toku, a koji se od ove godine održava u novom terminu, od 17. do 19. novembra. Ono što mogu da najavim je da je Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma Crna Gora, rekao je Cvetković.

U dva dana konferencije, centralne teme foruma biće energija sunca, biomase, geotermalna i energija vetra, zatim toplotne pumpe. Govoriće se i energetskoj efikasnosti u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama, energetskom menadžmentu u lokalnim samoupravama te modelima finansiranja energetskih projekata u lokalnim samoupravama i energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Udruženje OIE Srbija će u četvrtak, 3. novembra, organizovati i radionice za studente na kojima će moći da vide uspešne primere iz prakse i saznaju kako se razvija vetropark, ali i kako izgleda rad na OIE projektima iz ženskog ugla.

Manifestaciju Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Udruženja Obnovlji izvori energije, a Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija je Grad Novi Sad.

Učešće na panelima i radionicama se ne naplaćuje.

nsuzivo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track