MERMERNI POD U STAROM HRAMU: U susret velikom jubileju obnavlja se Pokrovska crkva (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

MERMERNI POD U STAROM HRAMU: U susret velikom jubileju obnavlja se Pokrovska crkva (FOTO)

Srbija -

U susret velikog jubileja,150 godina postojanja, koji će biti obeležen naredne godine traju najobimniji poslovi na obnovi najstarijeg lozničkog hrama, Crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Radovi su počeli u aprilu i do sada je urađen posao na unutrašnjosti bogomolje koja sada izgleda mnogo lepše nego pre.

Prema rečima protojereja stavrofora, starešine hrama, Miroslava Jakovljevića, sve se radi kakao bi crkva u što boljem svetlu i kako dolikuje obeležila vek i po trajanja kraj čuvenih gradskih bedema, ostalih iz 1810. i slavnog Boja na Loznici.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Završen je deo radova kakvi nisu izvođeni ranije, a obuhvataju sanaciju vlage, statiku i zamenu podne obloge u crkvi. Najveći posao bio je rešavanje problema vlage zbog čega su sa unutrašnje i spoljašnje strane hrama obijeni zidovi i urađena izolacija po najnovijim tehnologijama. Rađeno je sa posebnim smesama koje će omogućiti da zidovi "dišu" i da se vlaga više ne pojavljuje. Urađen je pod, postavljeno podno grejanje i italijanski mermer koji će biti dugovečan. Unutrašnjost je urađena i preostaje da se crkva izmalteriše i sa spoljne strane. Obnova se izvodi uz saglasnost i prema uslovima koje smo dobili od valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika. Predstoji nam da uradimo i rekonstrukciju ikonostasa koji je star i trpi posledice zuba vremena. Zavod je preko naše Starolozničke crkvene opštine konkurisao kod Ministarstva kulture za restauracija ikonostasa, dobijeno je do tri miliona dinara i sada traže ko će taj važan posao obaviti. Naredne godine nameravamo i da okrečimo hram pa da beo, u punom sjaju dočeka jubilej – objašnjava do sada obavljeno starešina hrama podignutog po projektu Aleksandra Bugarskog, najznačajnijeg arhitekte u Srbiji u drugoj polovini 19. veka.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Radi se uz podršku države, lokalne samouprave koja je redovnim sredstvima za verske zajednice dala pola miliona dinara, a protojerej stavrofor ističe da je sve urađeno finansirao "naš narod", da ima većih donatora, ali i da je vredan svaki prilog i svako je dao koliko je mogao da doprinese obnovi Pokrovske crkve. Kako piše u monografiji hrama crkva je sagrađena je 1873. godine, plan gradnje dobijen je dve godine ranije i ona je odmah počela. Hram je zidao neimar Tasa Naumović iz Šapca, a za gradnju je upotrebljen kamen "od ostatka manastira Voćnjak, sa groblja u tom selu". Jedan od najtraženijih i najuspešnijih predstavnika našeg crkvenog slikarstva 19. veka – Nikola Marković, poreklom iz Požarevca, angažovan je za oslikavanje ikonostasa Crkve Pokrova Presvete Bogorodice na kome se nalazi 27 ikona.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Inače, izgradnja lozničke crkve otpočela je na inicijativu prote Ignjata Vasića, svedok je burnih dešavanja u poslednjih vek i po u lozničkom kraju, tokom dva svetska rata pretrpela je oštećenja, ali je opstala i ostala jedan je od najprepoznatljivijih simbola Loznice.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track