SRBIJA SE ZGRANULA KAD GA JE POZNATI TV VODITELJ PROBAO USRED EMISIJE: Srpkinje ga nekad nosile u miraz! Evo pošto je nak*rnjak
Foto: Kurir TV Printscreen

odevni intimni predmet

SRBIJA SE ZGRANULA KAD GA JE POZNATI TV VODITELJ PROBAO USRED EMISIJE: Srpkinje ga nekad nosile u miraz! Evo pošto je nak*rnjak

Srbija -

Postupak uzimanja mere zvao se dirlikanje

Vuneni odevni predmet - nak*rnjak, koji se u žižu javnosti vratio pre par godina, posle emisije "Sasvim prirodno", a u kojoj je voditelj Jovan Memedović čak pred kamerama isprobao ovaj "odevni intimni komad", ima svoju istoriju u svim zemljama Balkana.

nakurnjak
foto: Youtube Printscreen

Međutim, i sad, u 21. veku može da se kupi onlajn po ceni od 1.000 do 1.100 dinara!

nakurnjak
foto: Kupindo Printscreen

Uz jedan od oglasa koji je osvanuo na popularnom internet oglasniku u Srbiji stoji i sledeći slogan: "Čizma glavu čuva, al` nak*rnjak celu familiju".

nakurnjak
foto: Kupindo Printscreen

Nak*rnjaci su deo odeće muškaraca, i to prvenstveno onih iz bosanskih planina, a više ili manje su poznati na celom dinaridskom prostoru. Ne zna se točno kad su „došli u modu“, ali u Bosni kažu da su stariji nego stećci. Ovaj komad odeće se nosio kao sasvim običan i normalan odevni predmet, a imao je samo jedan zadatak zaštititi muškost od zime.

Postupak uzimanja mere za nak*rnjak se zvao dirlikanje.

nakurnjak
foto: Kurir TV Printscreen

Nekada su ga devojke vredno plele, po jedan, obvezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom, toga će se sigurno sećati nečije bake ili prabake. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele a nisu znale koliki treba, šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala, što nije nimalo jednostavan posao.

U knjizi Dajane Kostić istraživača resavskih običaja, igre i pesme piše da su mlade devojke pred udaju plele „nak*rnjake“ i tako nagoveštavale majci da žele da se udaju. Majka bi odmah razgovarala sa ocem da se pronađe mladoženja. Ovu priču potvrđuju i potomci starih čobana iz resavskog kraja, tvrdeći da je priča istinita.

Plete ih i Beograđanka Jelena

Beograđanka Jelena Pavlović se bavi pletenjem zimskih čuvara "muškog ponosa". Kaže da je u danima pred Novu godinu, velika potražnja za njenim nak*rnjacima, i ima narudžbine iz celog regiona, ali iz inostranstva. Koje veličine joj najčešće naručuju u Srbiji, a koje u regionu, i da li se neko žalio na veličinu? Pogledajte video....

Iako je to danas za mlade tabu tema, za stare čobane bio je spas od hladnog vetra koji je šibao planinom, kao i za mlade devojke koje su tako mogle da saopšte da žele da se udaju.

1 / 4 Foto: Kupindo Printscreen

Ali nije samo na nak*rnjak zanimljiv za podsećanje.

PREDP*ČNJAK - ima vrlo zanimljivo ime a reč je samo o nazivu kecelje glavne kuvarice u svatovima.

NAG*ZNJAK ili G*ZALO - dva jastučeta napravljena od platna u koja bi se ubacivale stare krpe. Njih su na golo telo opasavale sebi devojke, najčešće u Slavoniji, ali u Konjskom kod Klisa, kako bi bile zamamnije, povećale bokove i pokazale da su spremne za rađanje.

Kurir.rs/Infocentrala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track