SVEČANOST U KRUŠEVCU: Prsten despota Stefana Lazarevića uručen akademiku Matiji Bećkoviću (FOTO)
Foto: Kurir

Književni klub “Bagdala” iz Kruševca uručio svoju godišnju nagradu

SVEČANOST U KRUŠEVCU: Prsten despota Stefana Lazarevića uručen akademiku Matiji Bećkoviću (FOTO)

Srbija -

Književni klub “Bagdala” iz Kruševca, u amfiteatru Crkve Lazarice, uručio je svoju najveću godišnju nagradu – Prsten Despota Stefana Lazarevića najvećem srpskom pesniku akademiku Matiji Bećkoviću.

Manifestaciju je otvorio i vodio pesnik Milan Vučićević, potpredsednik KK “Bagdala”, a u ime vladike kruševačkog Davida blagosiljao je sekretar Dragi Veškovac.

Predsednik žirija za dodelu nagrade pesnik Ljubiša Bata Đidić detaljno je obrazložio odluku žirija.

- Nije prvi put, da Matija Bećković, Matija naš nasušni, burevesnik nove srpske poezije, gostuje u carskom Kruševcu.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

Godine 2020. bio je u Manastiru Milentiji, za koju je u Zvezdara teatru u Beogradu darivao na humanitarnoj večeri pesme za vaskrs ove zadužbine Despota Stefana Lazarevića i sve to potom ponovio u Galeriji Milića od Mačve u Kruševcu.

A ove 2022. Bagdala mu, u rodnom gradu našeg Despota, uručuje njegov prsten, Prsten Despota Stefana Lazarevića, kao priznanje za sveukupan rad. Matija odavno nije samo pesnik.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

On se odavno u ova turbulentna vremena u srpstvu potvrđuje kao vrstan glasnik nacionalne kulture njenom sadašnjošću, baštinik njene bogate prošlosti, proročki predskazatelj njene budućnosti,

Kako zapravo govori Matija? Ako su nekada gusle kroz narodnog pevača spasavale srpski rod, jer mu je bila potrebna pesma kroz koju će iskazati srž svog bića, Matija uspeva da kroz poeziju, u ovo digitalno i virtualno vreme, kada poezija više nikom nije potrebna, da bude njegov narodni pesnik, kakav je bio u epska vremena. Tako govori Matija evo već punih šest decenija, istakao je Ljubiša Đidić.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

Ljubiša Đidić i Nebojša Lapčević, predsednik Književnog kluba „Bagdala“ uručili su povelju i prsten Bećkoviću, koji je potom održao prigodnu besedu.

- Da kažem da ste mi ovim priznanjem ukazali visoku čast to je malo reći, ono je u toliko veće što mi se uručuje u Kruševcu, skrovitoj prestonici Kosova, pa još u divnoj Lazarici, koja nije malo divna, nego predivna, najdivnija amajlija u našoj ukupnoj sakralnoj umetnosti i heraldici. U Srbiji nema lepše crkve od Lazarice, nema življih svetaca i vođa od Lazara i njegovog sina u naše vreme, u ovom trenutku.

Oni su i sad ono što su bili, Kosovo je življe nego što je ikada bilo, kazao je laureat.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

Akademik je govorio i o životu i stvaralaštvu Despota Stefana Lazarevića.

- Bratu Vuku je napisao poslanicu Slovo ljubve, pismo i pesmu nudeći mu oproštaj i pomirenje. Tim slovom je krunisao svoj život i delo koje ostaje putokaz i za nas.

Pesnik novih sazvučja u srpskoj književnosti, vedra raskrsnica naše kulture, mora da je njegov i Zapis na kosovskome stubu gde je kamen i progovorio i govori i onda i danas samo jedno – da Kosovo zavisi jedino od nas. Ostalo ne znamo, Bog zna, istakao je ovogodišnji slavodobitnik.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

O delu laureata – akademika Matije Bećkovića opširno je govorio i dr Jovan Delić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, a nastupila je i savetnica potpredsednice Vlade i ministarke kulture Gordana Predić.

Bećković je, potom, održao književno veče oduševivši mnogobrojnu publiku u Sabornoj crkvi kneza Lazara. Ovu svečanost uveličali su i bariton Milutin Jocić i klavijaturistkinja Dijana Cvetković, koji su izveli dve kompozicije Miroljuba Aranđelovića Rasinskiog, istaknutog srpskog kompozitora, rođenog u Kruševcu.

Matija Bećković, Kruševac
foto: Kurir

Dosadašnji dobitnici Prstena Despota Stefana Lazarevića, od 1984. godine su, pored ostalih: Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, Antonije Isaković, Dejan Medaković, Miodrag Pavlović, Dragoslav Mihajlović, Miroslav Egerić, Slobodan Rakitić, Dragan Jovanović Danilov, Radomir Andrić, Zorica Arsić Mandarić, Milisav Savić, Ljubomir Simović, Mihajlo Pantić i mnogi drugi.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track