URUČENI UGOVORI O SUFINANSIRANJU GRAĐANA: Kruševac finansira energetsku sanaciju
Foto: Grad Kruševac

URUČENI UGOVORI O SUFINANSIRANJU GRAĐANA: Kruševac finansira energetsku sanaciju

Srbija -

Kruševac učestvuje u Programu sufinansiranja mera energetske sanacije porodičnih objekata, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i fizičkim licima kao krajnjih korisnika. U Gradskoj upravi je potpisano 78 ugovora, čijom realizacijom će biti unapređena energetska efikasnost i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije. Ugovore je uručila gradonačelnica Jasmina Palurović sa saradnicima.

- Grad Kruševac je ostvario subvenciju od 7 miliona dinara za projekat energetske sanacije objekata u vlasništvu fizičkih lica. Projekat se realizuje u dve celine – prva se odnosi na zamenu stolarije, kotlova, toplotnih pumpi…(5 miliona dinara), a drugi deo na nabavku i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Model sufinansiranja mera energetske sanacije jeste da Ministarstvo i lokalne samouprave obezbeđuju do maksimalno 50% sredstava (Ministarstvo 25%, lokalna samouprava 25%), a građani učestvuju sa drugom polovinom.

Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva, kaže čelnica lokalne samouprave.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Prema njenim rečima, jedinice lokalnih samouprava koje su učesnice Programa u obavezi su bile da formiraju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije i objave dva javna poziva. Prvi za privredne subjekte koji će izvoditi radove na objektima odnosno domaćinstvima, a drugi za građane.

Kruševac
foto: Grad Kruševac

Komisije su obavile terenski obilazak (jednom pre radova, drugi put nakon završenih radova), pripremale konkursne dokumentacije, oglašavale javne pozive, primale i kontrolisale prispele zahteve, objavljivale preliminarne i konačne rang liste kako privrednih subjekata tako i građana, izrađivale ugovore o sprovođenju mera energetske sanacije, a uloga im je i da prate realizaciju mera i vrše kontrolu njihove realizacije.

Po potpisivanju trojnog Ugovora (Grad, izvođač radova i fizičko lice), kojim se definišu uslovi i obaveze u projektu, počinje realizacija, nabavka i ugradnja opreme.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja