MILANA METAK STIGAO U SIRIJI: Ptica iz srpskog rezervata kobno okončala svoj PRVI LET
Foto: screenshot

tuga

MILANA METAK STIGAO U SIRIJI: Ptica iz srpskog rezervata kobno okončala svoj PRVI LET

Srbija -

Beloglavi sup Milan, koji je krajem prošle sedmice ranjen u Siriji pored mesta Al Sauda, uginuo je u ponedeljak.

To je potvrđeno u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" u Novoj Varoši. Reč je mladoj markiranoj ptici koja je početkom godine iz kolonije Radoinja odletela put Sirije gde je nastradala.

U svom prvom i nažalost poslednjem letu beloglavi sup Milan prevalio je gotovo 2.000 kilometara, međutim, metak ga je stigao u Siriji. Posle saznanja da je ptica ranjena ponuđena je pomoć za njegovo zbrinjavanje iz prihvatnog centra za ptice grabljivice u Libanu. No, iako mu je, kako se saznaje, prva pomoć ukazana i tom prilikom zaustavljeno krvarenje mladoj ptici nije bilo spasa. Izdahnula je nekoliko dana kasnije.

- Supu Milanu je zaustavljeno krvarenje i podvezano krilo, ali su mu male šanse za oporavak s obzirom na to da mu je krilo polomljeno. Teško da će preživeti - rečeno je u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica odmah posle saznanja da je ranjen beloglavi sup.

Nastradaju na prvom letu

Od ukupnog broja beloglavih supova koji nastradaju tokom godine, prema rečima stručnjaka, najviše je mladih i to baš na svom prvom letu.

Nastradaju zbog krivolova, trovanja ili naletanja na električne stubove i vetrenjače. Zato zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od napora Srbije da očuva ovu vrstu već i od stepena zaštite u drugim zemljama.

Strepnje su se, nažalost, obistinile nekoliko dana kasnije, kad je ptica uginula.

Na osnovu markice i broja koji je beloglavi sup imao na nozi ornitolozi su utvrdili da se radi o ptici koja je rođena i markirana u Radoinji kod Nove Varoši.

Uprkos činjenici da se u Specijalnom rezervatu "Uvac" izleže sve više jedinki primetno je veliko raseljavanje supova po Balkanu i Bliskom istoku. No, iako je populacija supa u Srbiji stabilna, svake godine, prema proceni stručnjaka, nastrada gotovo 30 ptica.

(Kurir.rs/Novosti/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track