Primer kako se upravlja otpadom
Foto: Grad Pančevo

Pančevo postaje uzor drugima

Primer kako se upravlja otpadom

Srbija -

„Higijena“ nagrađena priznanjem Lider u inovacijama u oblasti upravljanja biorazgradivim otpadom

JKP „Higijena“ Pančevo dobitnik je priznanja Lider u inovacijama u oblasti upravljanja biorazgradivim otpadom koje dodeljuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Putem projekta „Uvođenje novog modela upravljanja bio-otpadom u gradu Pančevu“, čiji je „Higijena“ nosilac, a UNDP i Grad Pančevo partneri, prošlog leta je 390 domaćinstava u Gornjem gradu dobilo kante za razvrstavanje otpada - zelenu za kućni otpad i plavu za ambalažni; od toga su za 250 dvorišta uručeni i komposteri, kao treća posuda, za biorazgradivi kuhinjski i baštenski otpad. Isporuka kompostera će se projektnim nizom nastaviti da bi svi delovi grada bili pokriveni radi smanjenja emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte i uštede prostora na deponiji.

Grad Pančevo
foto: Grad Pančevo

„Higijena“ je, uspostavivši sistem razdvajanja komponenata otpada na mestu nastanka, odgovorila „Izazovu za upravljanje bio-otpadom“, pozivu koji je UNDP sproveo u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i uz novčanu pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju i nastavila neizostavnu edukaciju građanstva u okviru svoje nadležnosti.

Ida Rojtersverd, prva sekretarka Ambasade Švedske i rukovodilac Nacionalnog programa za zaštitu životne sredine, i Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u, uručili su plakete predstavnicima nagrađenih preduzeća na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair.

Grad Pančevo, Pančevo
foto: Grad Pančevo

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track