U PLANU 33 KAPITALNA PROJEKTA! Budžet Loznice za 2023. veći od četiri milijarde dinara
Foto: T. Ilić

Skupština grada

U PLANU 33 KAPITALNA PROJEKTA! Budžet Loznice za 2023. veći od četiri milijarde dinara

Srbija -

Veliki investicioni ciklus i realizacija brojnih projekata uz snažnu podršku države biće nastavljen i naredne godine, poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović sa poslednje sednice Skupštine grada na kojoj su odbornici usvojili odluku o budžetu za narednu godinu od četiri milijarde i 248 miliona dinara. To je do sada najviši iznos planiranih prihoda, a budžet je, kako je rečeno, razvojan, investicioni, realan i ostvariv.

Iz budžeta je planirano finansiranje 33 kapitalna projekta, naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju odbornicima.

- Na poziciji kapitalnih investicija za 2023. planirali smo milijardu i 165 miliona dinara, što je oko 27 odsto budžeta. Imamo istorijsku podršku države i mnogo toga čime se možemo pohvaliti što je rezultiralo oživljavanjem domaće privrede, gde su privrednici uvećali obim proizvodnje, izašli na nova tržišta, zaposlili nove radnike, ali i dolaskom stranih kompanija kao što su ’’Mint’’ i ’’Adient’’. Imali smo 2014. godine 13.687 nezaposlenih, 30. novembra ove 3.912, a u strukturi novootvorenih radnih mesta u poslednje nepune dve godine posao je dobilo oko 1.800 mladih Lozničana To je istorijski uspeh ostvaren u okolnostima koje nisu bile idealne – kazao je Petrović.

Vidoje Petrović, Loznica
foto: T.Ilić

Naveo je i da je do sada lozničko zdravstvo dobilo podršku od oko 64 miliona evra za rekonstrukciju Opšte bolnice, a sam grad je iz budžeta učestvovao sa više od milion evra za projekte i nadzor. Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je u 2023. planirano 750 miliona dinara, a ako se tome doda izgradnja dve fiskulturne školske sale u Gimnaziji i osnovnoj školi u Jadranskoj Lešnici onda je to gotovo milijardu dinara, odnosno 950 miliona.

Loznica, Skupština grada
foto: T. Ilić

Loznica će do kraja godine imati urađenih rekordnih 107 novih kilometara lokalnih puteva pri čemu je oko 70 odsto rezultat direktne podrške države. U budžetu su planirana 462 miliona za putnu infrastrukturu, dok je, kao i ove, za sport namenjeno 180 miliona dinara. Gradonačelnik je podsetio da je u toku gradnja prve faze atletskog stadiona, za tri godine počeće izgradnja zatvorenog bazena, a na proleće će biti gotov fudbalski stadion po UEFA 4 standardima.

Loznica, Skupština grada
foto: T. Ilić

U Loznici će biti nastavljeno postavljanje led svetiljki, zamenjeno je 6.300 starih, a dogodine će biti još 4.000, planirana je izgradnja javnog toaleta u Banji Koviljači, sanacija fontane, izgradnja platforme za paraglajding na Gučevu, a u aprilu se očekuje raspisivanje međunarodnog tendera za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Radi se o investiciji vrednoj oko 30 miliona evra, izuzetno značajnoj za Loznicu.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja