SLATKO CARSTVO U RUSKOM SELU: "Medeno selo" ima pedesetak kućica i crkvu, sve su od medenjaka, a ova remek dela poješće se u slast
Foto: Saša Urošev

neobična Izložba

SLATKO CARSTVO U RUSKOM SELU: "Medeno selo" ima pedesetak kućica i crkvu, sve su od medenjaka, a ova remek dela poješće se u slast

Srbija -

Svaka je originalna i posebna na svoj način, sve su jestive , a ne bi im odoleli ni Ivica i Marica!

U susret poslavi Božića po Gregorijanskom kalendaru, meštanke Ruskog Sela kod Kikinde priredile su i ovog decembra, u Etno kući “Torontal”, izložbu neobičnog “medenog” sela.

Vešte ženske ruke, u testu za medenjake, otelotvorile su preslatke ručno rađene jestive kućice. Pravljenje tradicionalnih medenjaka povodom Božića je običaj koji svaka porodica poštuje, a meštanke Ruskog Sela su, kao i prošle zime, svoju kreativnost i maštu iskazale ovim pravim malim remek delima:

- Centralno mesto u našem "medenom" selu zauzima crkva koja je replika seoske. Tu je i objekat našeg udruženja, kao i deo kuća koje se nalaze u selu. Ove godine pridružili su nam se i ostali meštani, pa su izložene i njihove kuće od medenjaka. Posebno nam je drago što su, prvi put, kućice pravila deca iz Ruskog Sela. Izložbom je obuhvaćeno pedesetak slatkih eksponata - kaže Timea Korom, predsednica udruženja žena "Torontal”.

1 / 4 Foto: Saša Urošev

U ovom selu kod Kikinde, izložbu jestivih kućica od medenjaka prvi put su priredili pre desetak godina. Od nekoliko kućica, stigli su do pedesetak i sad mogu da se pohvale pravim "medenim" selom.

Recept

Testo se pravi od brašna, meda, šećera, margarina, jaja, cimeta i karanfilčića, a obavezno je da prenoći. Kad se kore ispeku, vešte domaćice ih spajaju belancem i šećerom u prahu. Svaki deo kućice posebno se dekoriše. Ovaj sladak posao iziskuju dosta strpljenja, mašte i kreativnosti.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track