U DUHU OBIČAJA I TRADICIJE: Subotičani proslavljaju Badnji dan uz paljenje Badnjaka, božićne pesme i guslare
Foto: Kurir/N.H.

Božić

U DUHU OBIČAJA I TRADICIJE: Subotičani proslavljaju Badnji dan uz paljenje Badnjaka, božićne pesme i guslare

Srbija -

Litija kreće od crkvene porte SPC-a, Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, a na Trgu, okupljeni oko Badnjaka, dočekuju je građani

Proslavu i obeležavanje Badnjeg dana, po običaju i tradiciji i ove godine u Subotici organizuju Srpski kulturni centar “Sveti Sava” i Srpska Pravoslavna Crkvena opština subotička, 6. januara, poslednjeg dana božićnog posta za vernike koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Tako će građani pored paljenja Badnjaka slaviti Badnje veče uz horske pesme, kulturni program i čuvene guslare.

Kao i ranijih godina, Badnje jutro počinje okupljanjem ispred Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg 6. januara u 8 sati, a zatim se organizovano polazi vozilima u subotičko naselje Makova sedmica, gde se preuzima Badnjak.

Kolona ide po Badnjak Zmaj Jovinom ulicom, Ulicom Bose Milićević, sledi Ulica 8. udarne vojvođanske brigade pa do „Srbija šume“, a povratak sa Badnjakom u portu crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg je u 9 sati i 30 minuta.

Subotica, crkva Vaskrsenja Gospodnjeg
foto: Printscreen

Poslepodnevni deo programa počinje u 16.45 časova, okupljanjem u crkvi Svetog Vaznesenja, a zatim sledi polazak litije ulicom Korzo, prema spomeniku Caru Jovanu Nenadu, u centru Subotice, gde je posvećenje i paljenje Badnjaka, uz umetnički program.

Subotičke litije, koje svake godine na Badnje veče kreću od Srpske Pravoslavne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, poznate su ne samo po lepoti duha koji pronose ulicama Grada do samog Trga, gde se pali Badnjak koji dočekuje veliki broj građana, nego i po lepoti mnogočlane svečane povorke, koja organizovano u svečanim crkvenim odorama, pleni pažnju i divljenje Subotičana. Zastanu i oni koji ne obeležavaju srpske običaje, dok litija ne prođe ulicom, u kojoj je sretnu.

Badnjak, Božić, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Okupljene građane na Trgu, oko Badnjaka, prazničnim programom dočekaće Miloš Stanković, glumac, Rafaila Stokin sa članovima dečijeg hora „Emanuil“, Nemanja Mandarić, sa članovima Hora SKC“ Sveti Sava“, Tamara Štricki sa učenicama Muzičke škole odseka tradicionalnog pevanja.Nakon programa u kojem učestvuju najmlađi, u 21 sat sledi tradicionalno u Guslarsko veče, u SKC-u “Sveti Sava“, a posetioci će slušati trojicu guslara, Željka Čurovića, Sašu Laketića i Slavka Jeknića.

Domaćini i organizatori su pozvali građane da zajedno sa njima proslave Badnji dan, u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi i da svi zajedno, uz zvuke i reči Božićnih pesama, krenu u susret najradosnijem Hrišćanskom prazniku, Rođenju Hristovom!

Monodrama po tekstu Nikolaja Velimirovića

Proslavi običaja uoči Badnjeg dana, prethodio je i kulturni program u SKC-u, Sveti Sava, u Zadužbini Dušana Radića, gde je prethodne sedmice održana monodrama, „Borba za veru Pravoslavnu”, po tekstu Vladike Nikolaja Velimirovića (1880- 1956), episkopa žičkog i ohridskog, znamenitog sveštenika u srpskoj istoriji, čija su dela i besede bile ispred vremena u kojem je živeo. Delove besede govorio je Miloš Stanković, glumac.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track