POPLAVE U SRBIJI: Reke nose cele kuće, izvučeno telo Novopazarca koga je odnela bujica, drama i na zapadu zemlje (FOTO)
Foto: T.Ilić

Vanredna situacija

POPLAVE U SRBIJI: Reke nose cele kuće, izvučeno telo Novopazarca koga je odnela bujica, drama i na zapadu zemlje (FOTO)

Srbija -

Vanredna situacija proglašena je u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i Leposaviću zbog obilne kiše i izlivanja reka.

Iz reke Raške u Novom Pazaru izvučeno je telo muškarca koga je bujica juče odnela u Novom Pazaru. Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao. Na Pešteru pada sneg. Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška.

1 / 26 Foto: screenshot RTS

23.32 - Ibar poplavio šetalište u Kraljevu

U Sijaćem polju nedaleko od centra Kraljeva voda iz atmosferske kanalizacije koju Ibar nije mogao da primi izlila se na ulice.

Ibar je prošao i kroz nezavršeni deo bedema u tom delu grada i poplavio poljoprivredno zemljište i jedan ekonomski objekat. Ibar se izlio i na šetalište pored reke u centru grada zbog čega je ograđeno žutim trakama i zabranjena je šetnja.

23.30 - Deca i stariji ljudi odsečeni od sveta

Tokom dana na teritoriji opštine Nova Varoš izlili su se nabujali planinski potoci i rečice. Potopili su nekoliko seoskih puteva, a voda je ušla i u pojedine stambene i pomoćne objekte. Najkritičnije stanje je u toku Tisovice gde su presečeni prilazni putevi, a meštani skoro potpuno odsečeni od sveta.

- Nabujala Tisovica nosila je sve pred sobom. U prekidu je lokalni put koji vodi ka Štitkovu. Svu raspoloživu mehanizaciju smo uputili na teren kako bi deonice što pre bile osposobljne jer na tom području živi dosta dece i starijih - rekao je za RINU predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

22.58 - Obilne padavine nanele veliku štetu na području Kopaonika

Obilne padavine na teritoriji Brusa dovele su do naglog porasta vodostaja i izlivanja Rasine, Graševačke reke, Toplice i njihovih pritoka.

1 / 5 Foto: Opština Brus

- Poplavljeno je više od 200 stambenih i poslovnih jedinica, odnešeno nekoliko mostova, pokrenuta su klizišta, prekinute vodovodne instalacije, odnešene cevi, ugrožene električne instalacije. U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, pripadnicima vatrogasno-spasilačkih jedinica, Srbijavodama i svim nadležnim službama uspeli smo da sprečimo i moguću ekološku katastrofu, s obzirom da se u poplavljenoj hladnjači Kopaonička, sadašnjoj Vino Župi nalaze tri cisterne amonijaka pod pritiskom - kaže predsednica opštine Valentina Milosavljević.

21.33 - Žitorađa pod vodom

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi da je deo Žitorađe pod vodom.

Reka se izlila i poplavila domaćinstva i poljoprivredne površine pored obale.

19.37 - Neverovatna scena zabeležena na Ibru

Danas je snimljeno kako bujica nosi celu kuću. Ibar se izlio u Ušću, a deo fabrike "Ekofarm" koja se nalazi na obali reke je pod vodom.

Snimak možete pogledati OVDE

Zbog podizanja nivoa Ibra Gradski vodovod u Kraljevu preventivno je isključio tri bunara u Žičkom polju.

19.09 - Vanredno stanje i u Leposaviću

Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Leposavić na današnjoj sednici proglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Leposavić zbog poplava izazvanih obilnim padavinama koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka, reke Ibar i njenih pritoka.

Usled prodora vode oštećeno je na desetine objekata, poplavljene su glavne saobraćajnice, lokalni putevi do mnogih naselja i sela, kao i pojedina domaćinstva. Šteta je vidljiva i na brojim poljoprivrednim gazdinstvima.

Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova polavljena su četiri domaćinstva tako da su ove porodice noć provele kod svojih rođaka. Poplavljene su i kuće i pomoćni objekti u selu Gornji Krnjin i Kajkovo.

Zbog obilnih padavina odsečeni su putevi koji vode do sela Kutnje, Pridvorica, Košutica, kao i zaseoci u selu Ibarsko Postenje i Donji Krnjin.

19.00 - Kancelarija za KiM će pomoći u sanaciji oštećenih objekata na severu KiM

Pomoćnici direktora Kancelarije za KiM Igor Popović i Miloš Terzić obilaze poplavljene srpske sredine na severu Kosova i Metohije.

Obilazak su započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina.

Popović i Terzić su se po nalogu direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija.

U Leposaviću su preneli jasnu poruku da će Kancelarija za KiM, u saradnji sa stručnim komisijama, pomoći u saniranju štete koju su poplave napravile, kako na infrastrukturi, tako i na stambenim i pomoćnim objektima.

15.35 - Drina pravi probleme u lozničkom kraju

Od jutros je zbog prepumpavanja vode u prekidu saobraćaj na Zaobilaznom putu Loznica- Gornja Koviljača u Banji Koviljači. Vodostaj Drine je tokom noći prešao 500 centimetara na teritoriji Loznice, što je kvota redovne odbrane od poplava, maksimalno je dostigao jutros u pola pet 510 centimetara, što je za 95 više nego juče u isto vreme.

poplave, Loznica, reka Drina
foto: T.Ilić

Tokom dana došlo je do opadanja nivoa vode u koritu reke i očekuje se da taj trend bude nastavljen.

1 / 4 Foto: T.Ilić

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić kaže da su dve kritične tačke u Banji Koviljači i Vidića Mali u Lipničkom Šoru.

- Kritično je na potoku u Banji Koviljači koji se uliva u Drinu, a ona ima visok vodostaj. Zbog toga je zatvorena brana kako voda iz reke ne bi ušla u potok. Tu su pumpe koje mogu da izvuku 20.000 litara vode u minutu, one crpe podzemnu vodu i ispumpavaju u Drinu, a pošto idu preko saobraćajnice zatvoren je ovaj deo Zaobilaznog puta i do Gornje Koviljače može se kroz Banju Koviljaču. Crpe vodu da ne dođe do izlivanja kanala i poplave obližnih kuća. U Lipničkom Šoru je niža obala i tamo mehanizacija KJP ‘’Naš dom’’ podiže obalu kanala da ne dođe do izlivanja i ugrožavanja obližnjih domaćinstava. Ukoliko se nastavi trend opadanja nivoa Drine izborićemo se sa ovom situacijom koja je s obzirom na tako visok nivo reke, ipak zadovoljavajuća – kazao je on.

13.36 - Kraljevo, u devet mesnih zajednica proglašena vanredna situacija

Usled nepogoda prouzrokovanih porastom vodostoja i izlivanjem vodotokova, a na predlog Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, gradonačelnik ovog grada dr Predrag Terzić doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Kraljeva.

Vanredna situacija, uvedena je zbog toga što ne postoji mogućnost da se redovnim angažovanjem gradskih službi otklone posledice po ljude i imovinu, a proglašena je na području devet kraljevačkih mesnih zajednica: Bare, Ušće, Mataruška banja, Konarevo, Šumarice, Roćevići, Oplanići, Adrani i Grdica.

Kako je navedeno u obrazloženju Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, zbog porasta nivoa vodotokova, uzrokovanih obilnim padavinama, došlo je do pojave poplava, odrona i klizišta, čime su ugroženi stambeni objekti, privredni subjekti i prekid putne komunikacije, a narušeni su i drugi osnovni životni uslovi.

Prema poslednjim informacijama, najteža situacija trenutno je u rudarskoj varošici Ušće, udaljenoj pedesetak kilometara od centra grada gde je nabujali Ibar potopio i deo fabrike „Ekonom“, a poplavljena su i domaćinstva u obližnjem selu Bare.

U Kraljevu, Ibar je napunio svoje korito, izlio se na gradsku plažu i poplavio sportske terene. Ova reka sa sobom nosi veliku količinu smeća koja se gomila u njenom priobalju.

12.58 - U Lučanima poplavljeno oko 200 hekatara poljoprivrednog zemljišta

U opštini Lučani je usled izlivanja reke Bjelice, prema prvim procenama poplavljeno oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, a šteta je napravljena i u domaćinstvima više kuća, dok poplavljenih stambenih objekata nije bilo, rečeno je danas agenicji Beta u opštinskoj upravi.

Najveća šteta pričinjena je u domaćnstvu Matović u selu Viča, kojima je poplava odnela nekoliko ovaca, svu stočnu hranu, drva spremljena za zimu, a ostali su i bez vode.

U Opštinskoj upravi su rekli da će tom domaćinstvu pomoći dopremanjem cisterne vode, čišćenjem njihovog bazena za snabdevanje vodom, a dostaviće i stočnu hranu kako bi porodica Matović prehranila stoku.

Najviše je poplavljeno poljoprivredno zemljište u lučanskim selima Viča, Krstac i Lisice.

Prema podacima opštinske uprave bujična voda se smiruje, ali se povećava visina snega u opštini Lučani.

12.10 - Todosijević: Reka Ibar se povlači u korito, za sada nema opasnosti

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević izjavio je da se reka Ibar povlači u korito i da za sada nema opasnosti.

Todosijević je za Kosovo onlajn rekao da se prati nivo reka Sitnice i Laba i preneo da su se povluke planinske reke.

Istakao je da su poplave izazvale veliku materijalnu šetu na teritoriji opštine Zvečan, naročito u selima Seno, Banje, Žerovnica i Žitkovac.

"Juče tokom celog dana su pripadnici vatrogasne jedinice bili na terenu, kao i članovi Javno komunalnog preuzeća. Takođe smo podigli svu mehanizaciju privatnih firmi, kako bi pomogli", rekao je Todosijević.

Dodao je da je tokom jučerašnjeg dana održana druga sednica Kriznog štaba i da je formirana Komisija za procenu štete.

"Komisija će danas izaći na teren i popisati štetu na infrastrukturi. Sutra i prekosutra ćemo obići sva domaćinstva koja su bila poplavljena, popisaćemo štetu i videćemo koliko ćemo biti u mogućnosti da svim pogođenim licima nadoknadimo štetu", kazao je Todosijević.

10.37 - U Leposaviću alarmantno, poplavljen i sportski teren

U Leposaviću je alarmantna situacija zbog poplava, jer je tokom čitave noći padala kiša, koja je u ranim jutarnjim časova prešla u snežanu vejavicu, javlja novinar Kosovo onlajn.

Borba sa vodenom stihijom na severu KiM tek predstoji u toku dana, jer je znatno porastao vodostaj Ibra, koji dodatno povećavaju i bujične pritoke manjih reka i potoka, potvrdio je za Kosovo onlajn, direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i puteve opštine Leposavić Aleksandar Miletić.

Najteže su, kaže Miletić, pogođena sela duž doline Ibra, a voda je poplavila oranice i stigla do kuća, a pod vodom je i sportski teren u ovoj opštini. Nekoliko manjih mostova slabije konstitucije odnele su bujice i u višim predelima.

Juče je formiran Krizni štab, a sva raspoloživa sredstva, vatrogasne ekipe, i ljudstvo su na terenu.

10.33 - Zbog odrona prekid saobraćaja na barskoj pruzi, od Prijepolja autobusom

Zbog odrona prouzrokovanog obilnim padavinama privremeno je prekinut saobraćaj na barskoj pruzi, objavio je jutros "Srbija voz".

Navodi se da večernji međunarodni voz koji je iz Zemuna krenuo za Bar neće nastaviti putovanje iz stanice Prijepolje-Teretna.

"Za putnike međunarodnog voza biće organizovan autobuski prevoz do stanice Bijelo Polje, a putovanje će nastaviti putničkim vozom", navodi "Srbija voz".

10.30 - Lim u opadanju, kuće još pod vodom

Tri najkritičnije tačke su Ivanje, Zalug i Brodarevo.

"U mestu Brodarevo izgradnjom nasipa uspeli smo da sačuvamo domaćinstva koliko je to moguće u ovakvim situacijama, u mestu Zalug nažalost je mnogo poplavljenih kuća. Sinoć smo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije obilazili ugrožena područja, dosta je njih ostalo u svojim kućama iako je prvi sprat bio poplavljen, izjavio je za RINU Vladimir Babić predsednik opštine Prijepolje.

Od ponoći nivo reke Lim je u stagnaciji, a na svakih sat vremena nivo reke opada za 20 centimetara. Očekuje se da ovaj poplavni talas izgubi na snazi. Zbog pucanja cevi na izvorištu Reževica, meštani Brodareva nemaju pijaću vodu.

"Ovde Srbijevode imaju projekat za izgradnju obale utvrde, gde u narednom periodu očekujemo realizaciju kako bi se osećali sigurno, a to ne možemo bez pomoći države kako bi posledice bile što bezbolnije. Non stop su sa nama na terenu, pomažu da ispupavamo vodu iz domaćinstava i vraćamo u Lim, ističe Babić.

On dodaje da svu neophodnu infrastrukturu, kanalizaciju i odvodne kanale drže prohodnim kako bi u ovakvim situacimajama imali manje posledice. Brojne probleme koje je doneo Lim, sinoć je u centar grada ostao i bez grejanja. Stanovnici koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja noć su proveli uz hladne radijatore.

9.40 - Pronađeno telo jedne osobe koju je odnela nabujala reka u Novom Pazaru

Telo jedne osobe nađeno je danas u reci Trnavici u blizini Novog Pazara, potvrđeno je iz policije za Euronews Srbija. Radi se o jednoj od dve osobe koje su juče upale u nabujalu reku i udavile se.

00:35

U Novom Pazaru pronađeno telo utopljenog čoveka

Kako se saznaje, reka je izbacila telo na obalu koje je potom primetio meštanin sela Plastenje.

Na licu mesta se nalazi Hitna služba koja može samo da konstatuje smrt, a za dva sata se očekuje dolazak ronilaca Žandarmerije koji će nastaviti potragu za drugim telom.

9.34 - Todić: Na teritoriji opštine Leposavić i dalje teška situacija

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovo onlajn rekao da je ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

"Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova poplavljena su tri domaćinstva - kuće i pomoćni objekti, pa su porodice noć provele kod svojih rođaka na bezbednom", rekao je Todić.

Naveo je da su izlivanjem reke Ibar poplavljene kuće i pomoćni objekti u selu Gornji Krnjin, Borova i Kajkovo, gde je poplavljena farma svinja.

"Zbog izlivanja reke Ibar odsečeni su putevi koji vode do sela Kutnje, Pridvorica, Košutica, zaseoci u selu Ibarsko Postenje i Donji Krnjin. U selu Vuča usled izlivanja Vučanske reke poplavljena su tri domaćinstva (kuće, pomoćni objekti i jedan ribnjak)", naveo je Todić.

9.32 - U Kuzminu se izlile reke Drenica i Sitnica, poplavljenje tri kuće

Usled obilnih kišnih padavina došlo je do izlivanja reke Drenice i Sitnica u Kuzminu, selu pored Kosova Polja, saopšteno je za Kosovo online iz Opštine Kosovo Polje.

Usled izlivanja reka prilaz selu je onemogućen iz pravca Kosovo Polja, a izlazak iz sela jedino je moguć obilaznicom preko albanskih sela Slatina i Pomazatin.

Poplavljene su tri romske kuće, a porodice su iz bezbednosnih razloga evakuisane. Predstavnici Opštine Kosovo Polje su na terenu.

9.06 - Otkazana nastava u školama u Klini i Srbici

Zbog poplava nastava u školama u opštini Klina i Srbica danas neće biti održana, prenosi Reporteri.

“Uvidevši situaciju koja je nastala kao rezultat kontinuiranih padavina, gde je u pojedinim selima saobraćaj uveliko otežan, Opštinska uprava za obrazovanje je u konsultaciji sa direktorima škola i roditeljima odlučila je da se u petak, ne održi nastava u školama u opštini Klina i Srbica”, navodi se u saopštenjima opštine Klina i Srbica.

Usled poplava, policija je pojačala patrole i proverava situaciju, angažujući se zajedno sa vatrogascima i opštinskim jedinicama za vanredne situacije.

Za sada nema podataka o materijalnoj šteti.

poplave, Srbija
foto: Printscreen/RTS

9.02- Ibar se izlio u Ušću

Ibar se izlio u Ušću, a deo fabrike "Ekofarm" koja se nalazi na obali reke, je pod vodom.

"Voda je ušla u kompresorski deo magacina, ali i nivo vode se sve više podiže", rekao je za RTS Bojan Baltić, vlasnik fabrike.

Dejan Seizivić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raskog upravnog okruga, rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

Zbog podizanja nivoa Ibra, Gradski vodovod u Kraljevu preventivno je isključio tri bunara u Žičkom polju.

9.00 - Pada nivo Rasine, pokrenuta klizišta u Brusu

Zbog obilnih padavina i bujične vode, izlile su se Graševačka i reka Rasina, zbog čega je i u opštini Brus vanredno stanje.

Nakon 140 litara kiše koliko je za 24 sata palo u opštini Brus, sneg ohrabruje, nivo Rasine je sa 221 tokom jučerašnjeg dana spao na metar ovog jutra.

Valentina Milosavljević, predsenica opštine Brus rekla je da je u toku jučerašnjeg dana došlo do izlivanja tri reke, Toplice, Graševačke reke i Rasine, piše RTS.

Nakon prvih sat vremena od izlivanja objavili smo da je preliminarna procena štete preko 10 posto budžeta opštine, na osnovu podataka da su odnešeni svi putevi koji su nasipani prošle godine, ali kada su mostovi uništeni, kada su počele vodovodne cevi da plutaju, padaju bandere, zatvorene komunikacije, odsečeni putevi, definitivno smo sastavili komisiju za procenu štete, sigurni smo da će procena biti velika, ne smemo da kažemo da će prevazići loklni budžet, ali ćemo izaći sa tačnim podatkom, rekla je ona.

poplave
foto: screenshot RTS

Pokrneuta su mnoga klizišta, a sada je taj problem udvostručen, pogoršana je bezbednost građana, ugroženi su stambeni objekti, imali smo veoma kritčnu situaciju, kaže Milosavljevićeva.

"U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije sporečili smo moguću ekološku katastrofu, s obzirom da se u hladnjači u sadašnjoj Vinožupi nalaze tri cisterne amonijaka koje su pod pritiskom, zahvaljujemo se pripadnicima vatrogasno-spasilačkih jedinica jer su tu dok se ne obezbedi sigurnost svih građana", podvukla je ona.

Obratili smo se Ministarstvu za javna ulaganja, "Srbijavodama" i očekuje mo da će Vlada proglasiti elementarnu nepogodu u opštinama koje su ugrožene poplavama, dodala je Milosavljevićeva.

Građani treba da se jave opštinskoj upravi da projave štetu od poplava.

8.17 - Nivo Lima kod Prijepolja stagnira

Od noćas nivo Lima stagnira, juče je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje, rekao je da dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima.

"Imali smo meštane koji se zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje", rekao je Babić.

poplave
foto: screenshot RTS

Osim materijalne štete, kaže, nije bilo žrtava, uspeli su da zaštite naselja, piše RTS.

"Moramo vratiti sve u prvobitno stanje, moramo da radimo kako ne bi došli u istu situaciju", rekao je Babić.

8.12 - Raška - doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke.

Ibar je nadošao 25 centimetara, meštani su pomagali da se postave džakovi.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola, piše RTS.

Ibar je, kako kaže, na istirijskom maksimumu, ono što je veliki problem je da je reka ugozila industrijsku zonu.

"Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstava, ali ovo je jače od svih nas", rekao je predsednik Opštine Raška.

Reka Raška je napravila problem uzvodno. U industrojskoj zoni su dva domaćinstva ugrožena.

8.11 - Opada nivo Toplice, prekinuto vodosnabdevanje Kuršumlije

Vrh poplavnog talasa, prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane.

Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost.

Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila velike štete.

08.05 - Ibar je u Kraljevu napunio korito, izlio se na gradsku plažu.

Prema podacima RHMZ- poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smenjuju se kiša i sneg, piše RTS.

8.00 - RHMZ: Na Limu i Ibru vodostaji u porastu

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava. Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas i sutra dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusića vodostaj će danas i sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track