BORKO JE HEROJ PROKUPLJA! Komandant kasarne izvukao dvoje mladih iz prevrnutog automobila: Svako bi ISTO URADIO (FOTO)
Foto: B.R.

BORKO JE HEROJ PROKUPLJA! Komandant kasarne izvukao dvoje mladih iz prevrnutog automobila: Svako bi ISTO URADIO (FOTO)

Srbija -

- U trenutku kada sam video prevrnuto vozilo, odmah sam zaustavio automobil i samo sam se nadao da u njemu nisu deca. Videlo se odmah da je automobil koji se prevrnuo bio u užasnom stanju i da oni koji su unutra nikako nisu mogli sami da izađu, svedoči potpukovnik Borko Bućković komandant prokupačke kasarne "Ratko Pavlović Ćićko", koji je prošle nedelјe spasio mladića i devojku iz prevrnutog vozila na magistralnom putu NIš-Priština, kod prokupačkog sela Mala Plana

Kako je naišao u pravom trenutku, nakon što se vozilo marke "reno megan" prevrnulo i zaustavilo na krovu u jarku, blokirajući putnike da izađu iz njega, Bućković je odmah krenuo u spasavanje. Razbio je staklo na gepeku automobila, jer je jedino taj deo virio iz jarka.

Borko Bućković
foto: B.R.

- Razmišlјao sam šta ću da zateknem u vozilu i zbog toga mi nije bilo prijatno, ali sam prišao i pitao "ima li koga", nadajući se da deca nisu u autu. Apsolutno se ništa nije videlo unutra, zbog položaja automobila. Ženski glas mi je odgovorio i onda sam krenuo da lomim staklo na gepeku, kako bih ušao unutra. Pružio saam ruke koliko god sam mogao, kada sam nogama polomio i zadnje sedište i prvo mi je ruke dala žena. Polako, bez naglih pokreta sam je izvukao, a zatim i muškarca koji je vozio. Pomogao mi je u tom trenutku još jedan čovek koji je takođe zaustavio vozilo i došao da pomogne - priseća se detalјa stravičnog izvlačenja dvoje mlađih lјudi iz prevrnutog automobila.

Dodaje da se iz automobila širio neprijatan miris.

- Postupio sam onako kako bi svako. Potrudio sam se da pomognem i bio sabran, jer su sekunde bile važne. Pozvao sam i Hitnu službu, koja je izašla na teren - priseća se potpukovnik Bućković, koji je nakon ovog događaja, postao heroj. Nјemu i dalјe čestitaju na gestu, a on ne smatra da je bilo šta veliko učinio.

- Mi smo obučeni za reakciju u bilo kojim uslovima i situacijama. Moja je dužnost da uvek kada mogu pomognem - skromno dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, uveče kada je krenuo na spavanje bio je srećan što su lјudi u vozilu dobro i što su imali veliku sreću da se ne povrede. On čak i ne zna kako se zovu lica koja je spasio, ali se seća, nakon što ih je izvukao da je prošlo par minuta i da su se mladić i devojka zagrlili i bili srećni što su živi.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Kolege u kasarni, kojima je nadređen potpukovnik Bućković imaju samo reči hvale za njega kao komandanta. Kažu da je uvek isti, baš takav kakav je bio u ovoj situaciji - pribran, odmeren, strog i spreman da reaguje u svakoj situaciji.

Inače, on komanduje jedinicom koja je prošle godine, odnosno 2022. godine proglašena za najbolјom jedinicom Kopnene Vojske Srbije. Reč je o 310. inžinjerskom batalјonu koji je deo Garnizona Prokuplјe i obuhvata pored sve četiri opštine Topličkog okruga i nišku opštinu Merošina.

Samo u 2022. godini uništili su preko 1.000 ubojnih neeksplodiranih sredstava, od kojih su čak dve aviobombe. Pored toga, obavili su mnoge inžinjerske radove za Vojsku Srbije, kao i civilne strukture. Konkretno, između ostalog, čistili su korita reke u Topličkom okrugu, kako bi se smanjile poplave.

Potpukovnik Bućković je, kao sam kaže, samo jedan u redu vojnika koji su 24/7 tu da budu uz nas i da nas čuvaju i pomažu u svim situacijama.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track