UZ POMOĆ DONACIJE IZ ČIKAGA POTPUNO OBNOVLJENO ODELJENJE NEFROLOGIJE: U užičkoj bolnici godišnje se uradi oko 11.500 dijaliza
Foto: Kurir/A.M.

Bolnica

UZ POMOĆ DONACIJE IZ ČIKAGA POTPUNO OBNOVLJENO ODELJENJE NEFROLOGIJE: U užičkoj bolnici godišnje se uradi oko 11.500 dijaliza

Srbija -

Pacijenti iz Zlatiborskog okruga koji idu na dijalizu u užičku bolnicu, dočekalo je potpuno rekonstruisano i opremom odeljenje nefrologije. Humanitarna organizacija SAMA iz Čikaga donirala je 120.000 dolara za ovo odeljenje, a u donaciji je delom učestvovala svojim radom i građevinska firma iz Užica, koja je izvodila radove.

Šef dijalize na odeljenju nefrologije dr Vanja Rangelov kaže da od 1979. godine, kada je napravljeno odeljenje, nije bilo nikakvo veće ulaganje, osim u aparate za dijalizu.

- Prijatno smo iznenađeni koliko je ljudi doniralo novac. Sada, posle 35 godina rada, mogu da kažem da sam baš srećna. Sve je brzo urađeno i svi rokovi su ispoštovani. Pored kreveta, svih instalacija, donirane su i žaluzine, pult za sestre, zamenjen je kompletno mokri čvor, rasveta – kaže dr Rangelov.

Čačak, Bolnica
foto: Kurir/A.M.

U užičkoj bolnici godišnje se uradi oko 11.500 dijaliza. Mirko Tuba, predsednik Udruženja transplantiranih i dijaliziranih pacijenata Zapadne Srbije navodi da je 12 godina pacijent na odeljenju nefrologije i dolazi tri puta nedeljno po četiri sata.

- Za nas sve ovo mnogo znači jer je to poboljšanje uslova dijaliziranja, sve je novo, urađeno je sve ono što je bilo problematično, novi su kreveti i dušeci, kabine za presvlačenje pacijenata, vrhunski su urađene sanitarije, podovi, plafoni – kaže Tuba.

Dr Dragan Ječmenica, načelnik odeljenja nefrologije, kaže da je oprema, koja je donirana unapredila njihov posao za dobrobit pacijenata. Odgovorna sestra na ovom odeljenju Jelena Janković radi 30 godina i ne može sakriti zadovoljstvo u novim uslovima rada.

- Obezbeđena su i dva kreveta-vage koji su veoma skupi i koji su mnogo olakšali pacijentima koji su u jako teškom stanju. Radili smo sve u dogovoru tako da nismo ni osetili da se izvode tako obimni poslovi – kaže Jelena Janković i dodaje da se seća majke inicijatora donacije koja je bila pacijent nefrologije.

Čačak, Bolnica
foto: Kurir/A.M.

Inicijator donacije je Užičanin Branko Palikuća, koji živi i radi u Čikagu. Na donatorskoj večeri u njegovom restoranu u Čikagu humanitarna organizacija SAMA prikupila je preko 120.000 dolara sredstava koja su namenjena za rekonstrukciju odeljenja nefrologije, nabavku opreme i nameštaja, kompletne instalacione radove Opšte bolnice Užice. I građevinska firma POP Construction iz Užica je svojim radom deo donacije i u veoma kratkom roku završili su sve obimne radove da bi što pre pacijenti mogli da nastave sa lečenjem u boljim uslovima.

- Kompletno je sve rekonstruisano jer je stanje bilo izuzetno loše, oprema stara i dotrajala. Uradili smo sve od podova, plafona, instalacija, rasvete, tako da smo i mi kroz deo naših radova priključili se ovoj donaciji. Kada je sve gotovo i kad nam se na svakom koraku pacijenti i zaposleni na odeljenju i u Zdravstvenom centru Užice zahvaljuju i čestitaju, onda mi je puno srce – kaže Dušan Popadić, vlasnik firme koja je izvodila radove, a njegov sin Vuk, građeinski inžinjer u tom preduzeću, dodao je da je na ovom poslu bilo angažovano oko 40 radnika različituih struka.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track