GALERIJA MATICE SRPSKE ISPRATILA USPEŠNU 2022. I NAJAVILA 2023: Evo čemu u ovoj godini mogu da se raduju zaljubljenici u umetnost
Foto: ​​​​​​​Grad Novi Sad

GALERIJA MATICE SRPSKE ISPRATILA USPEŠNU 2022. I NAJAVILA 2023: Evo čemu u ovoj godini mogu da se raduju zaljubljenici u umetnost

Srbija -

U nesvakidašnjoj atmosferi u Galeriji Matice srpske, uz čaj i kafu i posebno spremljen banatski doručak, sa željom da se tako izmesti u Predićev Orlovat, održana je godišnja konferencija za novinare “Doručak sa Predićem” na kojoj je stručni tim Galerije, uz osvrt na 2022, predstavio program za 2023. godinu.

Za Novi Sad i Galeriju Matice srpske 2022. je povrh svega bila dinamična, raznovrsna i bogata.

- U njoj su se sklopili i Evropska prestonica kulture i veliki jubilej 175 godina Galerije Matice srpske. To jeste za nas jedna fantastična godina o kojoj govore brojke. 12 izložbi, 21 publikacija i preko 130.000 posetilaca - rekla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

U prethodnoj godini preko izložbe o evropskim okvirima srpskog simbolizma kojom je započeta sezona, potom modernizma u delima iz Galerije matice srpske, temom migracija u umetnosti, sve do ukazivanja na regionalne vrednosti nasleđa koje čuvamo, najznačajniji mesec Galerije je bio oktobar kada je započeto obeležavanje jubileja monografskom izložbom “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” i programom “Uroš Predić za sve” koji će trajati do 12. februara ove godine.

Pored toga Galerija Matice srpske je realizovala brojna gostovanja u našoj zemlji, regionu ali i u Parizu. Sve navedene izložbene aktivnosti, bile su propraćene izdavačkom delatnošću o čemu svedoči 21 izdata publikacija a o rezultatima i postignutom uspehu Galerije i njenim stručnjacima, govore brojna priznanja kao što su Sretenjski orden prvog stepena, nagrada “Mihailo Valtrović” za muzej godine kao i Medalja za očuvanje kulturnog nasleđa.

Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

- Galerija Matice srpske u toku 2023. godine nastavlja obeležavanje svog jubileja tako da će biti jubilarnih programa kao što je Poklon-zbirka Dragiše Brašovana, monografska izložba o Vasi Pomorišcu i izložba Paralele u Temišvaru, ali isto tako krećemo ka novom muzeju. Pripremamo novu stalnu postavku srpske umetnosti novog doba, adaptiramo prostorije, unosimo novu svetlost u izložbene sale sve sa željom da ostanemo stalno atraktivni, aktuelni i zanimljivi i našoj publici ali i svima koji dođu u Novi Sad i u Srbiju - dodala je dr Tijana P. Bugarski, upravnica Galerije, takođe i autorka najznačajnije publikacije koja će ove godine biti predstavljena a u pitanju je monografija “Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske”.

1 / 5 Foto: ​​​​​​​Grad Novi Sad

Krajem leta je planirana realizacija izložbe “Jedna epoha, dva umetnika, tri slike” u saradnji sa austrijskim nacionalnim muzejima sa ciljem da se izlaganjem dela Gustava Klimta i Paje Jovanovića ukaže na veze srpskih i austrijskih umetnika i muzeja.

Tokom proleća i leta planira se adaptacija izložbenih sala - sistema rasvete, ozvučenja i različitih elemenata novih tehnologija a jedna od novina biće i u vidu pristupa u izlaganju. Namera je da se prvi put postavka kreira na tematskom a ne hronološkom principu i da se tako publici predstavi nacionalna likovna umetnost iz sasvim drugačijeg ugla. Otvaranje nove stalne postavke planirano je za 13. oktobar kada se obeležava i najvažniji datum za ovu ustanovu - Dan Galerije.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track