LOZNIČANI VELIKOG SRCA: Masovni odziv davalaca krvi za lečenje Đorđa Jovanovića (16), obolelog od akutne leukemije
Foto: T. Ilić

Veliko srce

LOZNIČANI VELIKOG SRCA: Masovni odziv davalaca krvi za lečenje Đorđa Jovanovića (16), obolelog od akutne leukemije

Srbija -

LOZNICA - Kao i pre sedam dana Lozničani su se i danas u velikom broju odazvali apelu da se što više njih upiše u registar davalaca koštane srži kako bi pomogli šesnaestogodišnjem sugrađaninu Đorđu Jovanoviću koji boluje od akutne mijelocitne leukemije (AML) i potrebna mu je hitna transplantacija.

Redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi svakog četvrtka u Vukovom domu kulture organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa lozničkim Crvenim krstom, a i ova je bila vrlo uspešna.

Zorka Vladić, sekretarka lozničkog Crvenog krsta, rekla je da je danas bilo 70 upisanih za registar davalaca koštane srži, odnosno matičnih ćelija, a isto toliko ih je dalo krv, dok je iz određenih razloga 16 odbijeno. Pre sedam dana odziv je bio još veći i tada su data 153 uzorka za registar davalaca kostne srži, a prikupljeno je i 107 jedinica krvi. Na dve poslednje akcije koje su bile namenske, mnogi su došli ciljano, baš sa željom da ovom dečaku pomognu da pobedi bolest.

On je u novembru prošle godine saznao da boluje od leukemije i od tada se nalazi na lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Primio je dve od potrebne četiri hemoterapije, a posle tog tretmana potrebno je da transplantacija matičnih ćelija bude obavljena u sledeća tri do četiri meseca.

Ona je za njega jedino rešenje, bila bi obavljena na Institutu za majku i dete, a što bude više upisanih u registar veća je šansa da bude pronađen odgovarajući donor koštane srži. Inače, gde god se u našoj zemlji organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi svako može biti upisan u registar davalaca koštane srži i tako eventualno postati donator i nekome spasisti život.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track