EPILOG GUSANIJADE, U MOKRINU LETELO PERJE NA SVE STRANE: Batak nadjačao i u beg naterao Fedora
Foto: Kurir.rs/S.U.

sPEKTAKL

EPILOG GUSANIJADE, U MOKRINU LETELO PERJE NA SVE STRANE: Batak nadjačao i u beg naterao Fedora

Srbija -

MOKRIN - Batak, osmogodišnji ljubimac doneo je Nikoli Nikiću, poznatom mokrinskom guščaru najveću moguću sreću u vidu prve titule svetskog prvaka. To znači najveću moguću počast u narednih 365 dana, u selu u kom se gusani zarad naklonosti ženki, u vreme parenja, tuku od pamtiveka.

Nepunih 12 minuta Batak i njegov rival Fedor, vlasnika Miroslava Čeleketića, šopali su se krilima. Alat za tuču, osim kao stena jakih krila su i oštri kljunovi. Kako to stroga pravila nalažu, protivnici koji nemaju oči da vide jedan drugog, nošeni grlenim gakanjem ženki, sreli su se na sredokraći između svojih avlija. Razdaljina je bila poprilična, tačno 2,5 kilometra. I to je obeležilo ovogodišnju 37. “Gusanijadu”:

Gusenijada
foto: Kurir.rs/S.U.
Gusenijada
foto: Kurir.rs/S.U.

- Moj Batak je pravi otrov za šampione. Na putu do finala porazio dvojicu. Pre dve godine, kada je bio vicešampion, pobedio je još jednog. Da bi bio šampion, mora da ima dobru krv, a nega, dobra hrana i šetnja se podrazumevaju. Batak bi, ako treba, mogao da se prošeta do Beograda. Iako može još da se takmiči ide u zasluženu penziju- kategoričan je Nikić. Pojasnio je i kako je Batak dobio ime:

Titula svetskog šampiona... Nikola Nikić
Titula svetskog šampiona... Nikola Nikić foto: Kurir.rs/S.U.
Gusenijada
foto: Kurir.rs/S.U.
Gusenijada
foto: Kurir.rs/S.U.

- Kad je bio mlad, rekli su mi da bi bio lep u tepsiji jer ima dobar batak. Tako sam ga i nazvao. On nikada neće završiti u rerni. Ima da živi kao Sulejman u guščijem haremu. Sigurno će neko od potomaka povući na njega i jednog dana postati šampion- priželjkuje Nikić. U finalu dvogodišnjaka pobednik je Žućko, četrnestogodišnjeg Lazara Adamova. Njegov deda i imenjak je poznati guščar Lazar Adamov Bilta. Kampaco Miloša Đukića nije imao šta da traži protiv ljubimca unuka i njegovog dede:

Gusenijada
foto: Kurir.rs/S.U.

- Guščarstvom se bavim već četiri godine, a Žućko je potomak Acike, najvećeg šampiona. Acika ima 23 godine i trostruki je prvak. Žućko je njegov praunuk- pojasnio je mladi guščar. U kategoriji jednogodišnjaka sreli su se Piksi i Spasoja. Pobedio je ovaj drugi, na radost Milana Dražića: - Ove godine nadmetanja su počela još 18. decembra, a u sve tri kategorije učestvovalo je 116 gusana. Još jednom ću ponoviti da ovo nije nikakvo mučenje životinja. Ništa se čovek tu ne pita. U vreme parenja se mužjaci bore za naklonost ženki, a u žaru ostanu bez nekoliko pera. Ustukne onaj koji je pobeđen. a vlasnik ne može gusana da natera da se ponovo bori ako on neće- pojasnio je Živica Terzić, predsednik gušlarsko udruženja “Belo pero”.

1 / 6 Foto: Kurir.rs/S.U.

Od Dedice do Putina i Kampaca

Osim što ih vole i o njima brinu kao o malo vode na dlanu, mokrinski guščari nenadmašni su u davanju imena svojim ljubimcima:

- Na guščarski tron stizali su Ćunda, Dedica, Ćorica, Pekinezer, Nandor, Klej 2, Zelen, Super Secko, Leo Martin, legendarni Acika… Ranijih godina divili smo se Cezaru, Nurmagomedovu, Putinu, Porzingisu, Spartaku, Ahtisariju, a ove godine i Kampacu. Pamte se i još neka neobična imena poput: Zatvarač, Bombarder, Ispradak, Tihi, Zombi i Samuraj- ispričao je Terzić.

S.Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track