Zaustavljeno curenje stakla u paraćinskoj fabrici

Popravljen kvar

Zaustavljeno curenje stakla u paraćinskoj fabrici

Srbija -
U Staklari navedeno je da se iz peći, kapaciteta 90 tona, izlila polovina staklene mase. Peć nije u potpunosti ugašena i u subotu ujutro će se znati da li će moći da se popravi ili će morati da se ugasi

PARAĆIN - Zaustavljeno je curenje stakla u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, nakon havarijskog oštećenja na peći za ambalažno staklo , izjavio je generalni direktor fabrike Miodrag Nikolić. Prilikom havarije niko nije povređen i nije došlo do zagađenja životne sredine.

Vatrogasci iz Staklare i vatrogasne jedinice iz Paraćina su obezbedili mesto havariije. Sve procedure u takvim prilikama su poštovane, tako da su odmah isključeni struja i gas. Na konferenciji za novinare u Staklari navedeno je da se iz peći, kapaciteta 90 tona, izlila polovina staklene mase. Peć nije u potpunosti ugašena i sutra ujutro će se znati da li će moći da se popravi ili će morati da se ugasi.

"Curenje se dogodilo na protočnom kanalu peći koji je najviše izložen habanju i vrlo je nepristupačan. Ujutro, kada se staklena masa zahladi, doći ćemo do tog dela, obiti je i sanirati je i, nadamo se, nastaviti proces rada", kazao je izvršni direktor za tehničke poslove Nebojša Bogdanović.

Peć je, kaže Bogdanović, relativno stara, ali je remontovana 2008. godine od kada je u funkciji. Peć na kojoj je dogodila havarija predstavlja deo stare opreme koju je novi vlasnik zatekao u Staklari i za koju je bila predviđena reparacija. Ovo je jedno od poslednjih postrojenja koje novi vlasnik nije ugasio kako ne bi došlo do prekida proizvodnje.

Prema rečima predstavnika vlasnika Nihada Ćoragića do sada je uloženo oko 50 miliona evra. U toku su radovi na instaliranju nove peći kapaciteta 70 tona na dan koja treba da počne da radi u novembru. Novi bugarski vlasnik je po ugovoru obavezan da investira 22 miliona evra, ali će, prema Ćoragićevim rečima, biti uloženo 103 miliona evra.

Plan je da paraćinska Staklara proizvodi oko 120.000 tona stakla dok je sadašnja proizvodnja oko 30.000 tona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track