RASTE BROJ NOVOROĐENE DECE U KRUŠEVCU: U prva dva meseca rođeno 16 beba više nego lani
Foto: Kurir/Ž.M.

RASTE BROJ NOVOROĐENE DECE U KRUŠEVCU: U prva dva meseca rođeno 16 beba više nego lani

Srbija -

U susret Osmom martu, Međunarodnom prazniku žena Kruševac je posetila ministarka za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije prof. dr Darija Kisić.

Ministarka se sastala gradonačelnicom Jasminom Palurović i njenim saradnicima, a zatim je obišla Kruševačko porodilište, gde je razgovarala sa zaposlenima i porodiljama.

Načelnik Ginekološko akušerskog odeljenja dr Blagoje Milovanović upoznao je ugledne goste da je u 2022. godini zabeležen izvestan porast broja novorođene dece u odnosu na 2021, a u prva dva meseca ove godine rođeno je 16 beba više nego u istom periodu prošle. Trenutno je u Porodilištu smešteno 15 porodilja (sa 8 devojčica i 7 dečaka), a u protekla 24 časa rođene su 3 devojčice.

- Ovom segmentu zdravstva poklanja se posebna pažnja, jer se tu rađa život. Zadovoljstvo nam je što je ministarka Kisić odabrala da obiđe baš kruševačko porodilište koje pokriva ceo Rasinski okrug i u kome se obavi oko 1.500 porođaja godišnje. Trudimo se da pružimo što bolje uslove za porodilje i novorođenčad, kao i svu moguću negu i posvećenost lekara i medicinskih sestara, izjavila je direktorka Opšte bolnice dr Vesna Stević Gajić. -Saradnja između Grada i Ministarstva odlična, potvrđuju brojni zajednički projekti. Populaciona politika svakako spada u najvažnije oblasti rada lokalne samouprave i svake godine povećavamo broj mera podrške, ali i materijalna sredstva koja izdvajamo u te svrhe. I rezultati ne izostaju, kazala je gradonačelnica Kruševca.

-Kruševac je primer odlične prakse što se tiče napretka u segmentu demografije. Posebno treba pohvaliti dodatne mere kojima kao Grad pospešuje natalitet. Ohrabrujući su podaci koje smo čuli od zaposlenih i nadamo se da će se ta slika širiti Srbijom, zaključila je ministarka. U okviru posete Gradu, ministarka je obišla i izložbu cveća JKP „Kruševac“ u Kruševačom pozorištu.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track