SLAVICA IZ UŽICA OBIŠLA PLANETU UZDUŽ I POPREKO: Putovanja finansira na neverovatan način, a užas sa Tajlanda i dalje pamti (FOTO)
Foto: RINA

svetski putnik

SLAVICA IZ UŽICA OBIŠLA PLANETU UZDUŽ I POPREKO: Putovanja finansira na neverovatan način, a užas sa Tajlanda i dalje pamti (FOTO)

Srbija -

Za Slavicu Milić iz Užica slobodno se može reći da je svetski putnik jer je do sada obišla pola zemljine kugle.

Međutim, neobična žena, vedrog duha i vrednih ruku, ima i brojna druga interesovanja. Slavica je i profesorka biologije, planinarka i pasionirana pletilja, a za sebe skromno kaže da je njen najveći uspeh to što živi svoje snove.

Ljubav prema prirodi i istraživanju Slavicu su u izboru životnog poziva vrlo rano odveli na studije biologije, ali su lokalni okviri postali ubrzo tesni pa je želju za pustolovinama vrlo brzo realizovala kroz brojna putovanja, a do sada je obišla 43 zemlje sveta.

- U odabiru nekih mojih destinacija i zemalja vidila sam da me priivlače sve one zemlje koje su nam nepoznate. Nemačka, Belgija, Holandija i taj mentalitet Evropljana nam je dobro poznat, međutim, tu nema onog faktora iznenađenja. Ja sam odlučila da to promenim i bilo gde da se pomerite dalje od tih destinacija, naročito na istok, u zemlje koje nama nisu toliko poznate, sve je drugačije - kaže svetska putnica.

1 / 7 Foto: RINA

Slavica kaže da je na svojim putešestvijima koje sama organizuje, razbila brojne predrasude, ali i doživela brojna iznenađenja. Ona ne odseda u skupocenim hotelskim rizortima već želi da upozna kako žive obični ljudi. Najleše utiske nosi iz Omana dok je Tajland za nju bio najveće razočaranje.

- Boravili smo na severu Tajlanda gde se nalaze kampovi za slonove, idući na ture kroz prašume da upoznamo taj biljni i životnjiski svet, ali kada malo zađete među njih i spavajući u tim njihovim kućicama od bambusa, to je stvarno nezaboravan doživljaj, ali tamo vidite ipak te sloniće, vezane velikim lancima koji su se u te male životinje urezalI i izlazi krv. Onda vam ceo taj doživljaj gubi na lepoti. Muče životinje kako bi nas što bolje ugostili kao turiste i zaradili novac. Životinje baš i nisu u humanim uslovima - priča Slavica.

Кada je reč o prirodnim lepotama Srbija za nju je na prvom mestu! Poručuje da se prvo mora obići sopstvena zemlja pa tek onda čitav svet.

- Ono što ja uvek ističem jeste Uvac. Sve može biti lepo, ali kanjon Uvca je bar za mene nešto posebno. Osećaj koji probudi u meni kada se nalazim tamo, ne mogu nisačim da uporedim - kaže Slavica.

Ali ova Užičanka ima još jednu veliku ljubav - plete od malih nogu. Njeni ručni radovi od vune prodaju se u turističkim centrima Zapadne Srbije i uz pomoć društvenih mreža, a upravo taj novac omogućuje joj da obiđe sva egzotična putovanja.

- Pauza za kafu nije mi prava ako ja ne pletem. Meni potpuni ugođaj prija samo kad sastavim to dvoje, ispijanje kafe i pletenje. Ja dobijam slobodu misli i daleko ja otputujem pletući razne stvari - kaže za kraj Užičanka.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track