Ponovo protest bivših radnika Zastava automobili

Kragujevac

Ponovo protest bivših radnika Zastava automobili

Srbija -
Oko 100 nekadašnjih radnika fabrike "Zastava automobili" i danas su kraće protestovali ispred Gradske uprave Kragujevca, zabrinuti što nemaju posao, a od februara naredne godine ostaju i bez mesečne nadoknade koju dobijaju više od godinu i po dana

KRAGUJEVAC - Oko 100 nekadašnjih radnika fabrike "Zastava automobili" i danas su kraće protestovali ispred Gradske uprave Kragujevca, zabrinuti što nemaju posao, a od februara naredne godine ostaju i bez mesečne nadoknade koju dobijaju više od godinu i po dana.

Oni su dobili obećanje od gradonačelnika Veroljuba Stevanovića da će uskoro o svojim zahtevima moći da razgovaraju s predstavnicima Ministarstvom finansija i privrede.

"Grad nema nadležnosti, ni obavezu ni mogućnosti da pomogne bivšim radnicima "Zastave" koji su ostali bez posla, ali smo preuzeli ulogu posrednika da mogu o svom položaju da razgovaraju s predstavnicima Ministarstva finansija i privrede", rekao je Stevanović novinarima.

Reč je o radnicima koji su prvih dana januara prošle godine proglašeni tehnološkim viškom. Od 902 radnika tehnološkog viška kojima su date otpremnine, njih 860 prihvatilo je socijalni program Vlade Srbije, da dve godine od nacionalne službe zapošljavanja dobijaju mesečnu naknadu 20.000 dinara, uz obavezu prekvalifikacije ili dokvalifikacije.

Njima je tada obećano da će posle prekvalifikacije imatati prioritet u zapošljavanju u fabrici "Fiat automobili Srbija", ili kod kooperanata.

Jedan broj njih našao je povremeni ili privremeni posao, ali veliki deo nije i kako kažu, zabrinuti su, jer od februara naredne godine neće dobijati mesečnu naknadu, pošto im ističe period od dve godine dodatnog obrazovanja.

Radnici imaju uglavnom između 40 i 50 godina života i traže posao ili da kao nezaposleni dobijaju određenu nadoknadu dok ne steknu uslov za penziju. U vreme kada su progalšeni viškom, svima je falilo više od pet godina do penzije.

Bivši radnici "Zastava automobili" kraće proteste organizovali su i prošlog ponedeljka, kao i pre 14 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track