OTVARAJU SUVENIRNICU, STIŽE I KAMENA DEVOJKA: Noviteti u Podzemnom gradu Karađorđevića (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

uz podršku Ministarstvo turizma

OTVARAJU SUVENIRNICU, STIŽE I KAMENA DEVOJKA: Noviteti u Podzemnom gradu Karađorđevića (FOTO)

Srbija -

Posetioci kulturno-istorijskog kompleksa "Podzemni grad Karađorđevića" u Malom Zvorniku uskoro će posle boravka u ovom jedinstvenom mestu moći da ponesu različite suvenire koji će ih podsećati na boravak u "tajnom gradu" pod stenama. Ministarstvo turizma i omladine Srbije doniralo je Turističkoj organizaciji (TO) opštine Mali Zvornik 300.000 dinara za otvaranje suvenirnice u "Podzemnom gradu Karađorđevića", a prema rečima direktorke TO, Marice Lukić, i lokalna samouprava će izdvojiti isti iznos za tu namenu, prenosi opštinski portal.

Novac je dobijen na javnom konkursu ministarstva, preko projekta u okviru kojeg je predviđeno da polovinu sredstava potrebnih za nabavku suvenira i promociju lokaliteta obezbedi opština.

Podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.I.

U ranijim fazama rekonstrukcije i uređenja "Podzemnog grada Karađorđevića" nabavljen neophodan nameštaj za suvenirnicu, police i vitrine za izlaganje suvenira i pult za prodaju. Otvaranje suvenirnice je, kažu u TO, bilo potrebno i pre, a posebno u poslednje vreme kada je povećan broj poseta i sve češće interesovanje posetilaca za kupovinu suvenira koji bi ih podsećali na posetu "Podzemnom gradu Karađorđevića".

Podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.I.

Posetioci će u suvenirnici moći da pazare magnete, metalne i drvene priveske, otvarače za flaše, šolje, kačkete, mini rokovnike i slične suvenire sa oznakom Malog Zvornika. U suvenirnici će biti ponuđene i razglednice malozvorničke opštine, koje je izradio umetnik Slavko Kostić.

Podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.I.

Prema rečima direktorke TO predstoji potpisivanje ugovora u Ministarstvu turizma i omladine o korišćenju dobijenih sredstava, a nakon toga i nabavka suvenira. Otvaranje suvenirnice predviđeno je u junu. "Podzemni grad Karađorđevića", kako je ranije saopšteno, treba da dobije i stalnu muzejsku postavku pod imenom - "Kamena devojka". U njoj će biti verne replike nameštaja, uniformi, oružja i drugih predmeta, dvanaest izložbenih panoa sa istorijskim činjenicama vezanim za kraljevsku dinastiju Karađorđević, a predviđeno je i 30 tabli sa različitim obaveštenjima za posetioce, kao dopuna postojeće turističke signalizacije u "tajnom gradu".

Podzemni grad Karađorđevića
foto: Kurir/T.I.

Za ovu nabavke, u okviru nastavka rekonstrukcije i uređenja prostorija Podzemnog grada, malozvornička opština dobila je od države prošle godine 6,2 miliona dinara, dok je iz svog budžeta odvojila oko dva miliona. "Kamena devojka", kako je glasila šifra pod kojom je objekat građen u tajnosti od 1930. do 1934, ima ukupnu površinu oko 5.000 metara kvadratnih, od kojih je oko 3.000 korisne, oko 1.500 metara hodnika i 75 prostorija. Podzemni grad je najvažniji istorijski objekat na području Malog Zvornika, a sada posetioce dočekuje trenutna postavka u kojoj mogu videti prostorije opremljene delovima nameštaja i predmetima iz doba Kraljevine Jugoslavije, a tu su primerci oružja, mape, novine, zastave, slike i slično.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track