STRAVIČNO NEVREME POGODILO SRBIJU: Reke na ulicama, kiša i grad stukli sela u Čačku, a oluja se ŠIRI KA OVIM DELOVIMA (VIDEO)
Foto: RINA, Instagram/192_rs

na snazi meteoalarm

STRAVIČNO NEVREME POGODILO SRBIJU: Reke na ulicama, kiša i grad stukli sela u Čačku, a oluja se ŠIRI KA OVIM DELOVIMA (VIDEO)

Srbija -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije ranije danas je izdao upozorenje na obilne padavine u narednim satima, kao i upozorenje na nestabilno vreme do kraja maja.

Iz RHMZ su upozorili da će na jugu Bačke, u Sremu i Banatu, kao i u pojedinim delovima Beograda biti prisutna lokalna pojava kiše, pljuskova i grmljavine, a kako se navodi na njihovom sajtu, samo će sever Vojvodine ostati suv do kraja dana.

- U toku dana promenljivo oblačno u većem delu Srbije sa lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, a samo na severu Vojvodine suvo - navodi se na sajtu RHMZ.

Naime, nevreme je uveliko krenulo da tuče po našoj zemlji. Olujni vetar praćen velikom količinom padavima kao i grad, pokosili su delove Srbije.

Mnogi putevi bili su proplavljeni što je izazvalo kolaps u saobraćaju.

U ovom času snažna grmljavinska oluja zahvatila je Paraćin i okolinu, piše meteorolog Đorđe Đurić.

Još jedan snažan grmljavinski sistem približio se Kruševcu i u narednim minutima donosi mu veoma obilne kišu i pljuskove, lokalno i grad.

U narednih sat vremena na udaru grmljavinskih oluja biće Kraljevo, kao i područje Čačka i Požege

Jedan od gradova koji je bio pogođen velikim nevremenom je i Čačak.

Čačak, nevreme, grmljavina, kiša
foto: RINA

Jako olujno nevreme praćeno grmljavinom i sitnim, mestimičnim gradom pogodilo je tokom popodnevnih sati sela u okolini Čačka.

Usled loših vremenskih uslova, protivgradni strelci su od jutarnjih sati na svojim stanicama i upravo zahvaljujući njihovoj blagovremenoj reakciji izbegnuta je velika materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama.

00:38

Jako olujno nevreme pogodilo sela u okolini Čačka

- Nekoliko sati smo već u pripravnosti. Pucalo se sa svih protivgradnih stanica u okolini Čačka, ja sam ispalio četiri rakete, a ispaljivalo se iz sela Rošci, sa obe stanice u Miokovcima, Riđagama, Gornje Gorevnice. Uspeli smo da razbijemod dva ogromna oblaka i samo je na nekim mestima pao sitan grad, koji nije mogao da izazove veću štetu, kaže protivgradni strelac Dragan Milovanović iz Prijevora.

Čačak, nevreme, grmljavina, kiša
foto: RINA

Jedan gradonosni oblak je nad čačanska sela stigao iz pravca Valjeva i Kosjerića, a drugi iz pravca Gojne Gore. Prema najavama meteorologa Dragan dodaje da će i sutra veći deo dana protivgradni strelci provesti u pripravnosti.

- Sutra će se isto pucati sa stanica, jer su takođe najavljene padavine. Za ovo doba godine grad nije neobična pojava, zato smo mi tu da spasimo ljude, useve i objekte koliko je u našoj moći. Nekad sate i sate provodimo na stanici, jer od trenutka kad dobijemo komandu moramo brzo da reagujemo. Ovo nije težak, koliko jeodgovoran posao, zato ga mahom i obaljaju stariji ljudi koji vreme mahom provode kod kuće, jer uvek morate biti u blizini stanice, dodaje Dragan.

Čačak, nevreme, grmljavina, kiša
foto: RINA

Protivgradna sezona u Srbiji počela je 15. aprila i potrajaće sve do 15. oktobra.

Zbog obilnih padavina i kiše koja se sručila na teritoriji grada Čačka, stvorene su i bujice koje su preplavile magistralni put ka Požezi u mestu Medjuvršje. Usled velike količine vode na kolovozu saobraćaj je bio znatno usporen.

Kurir.rs/N.M./Telegraf/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track