VARVARIN NE ZABORAVLJA NAJVEĆU TRAGEDIJU: Obeležena 24. godišnjica stradanja desetoro nevinih žrtava NATO bombi (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

30. maj 1999.

VARVARIN NE ZABORAVLJA NAJVEĆU TRAGEDIJU: Obeležena 24. godišnjica stradanja desetoro nevinih žrtava NATO bombi (FOTO)

Srbija -

Povodom 24 godine od velike tragedije u Varvarinu, 30. maja 1999. godine, kada je stradalo desetoro nedužnih građana, za vreme bombardovanja mosta na Velikoj Moravi, održana je komemorativna svečanost.

Taj dan upisan je crnim slovima u istoriju Varvarina i srpskog naroda, jer je te nedelje, na veliki praznik Svete Trojice i pazarni dan, stradao nedužni narod od zločinačke NATO alijanse, koja je srušila stari most, ubila desetoro i ranila tridesetak nedužnih civila.

Obeležavanje godišnjice zločina nad nedužnim civilima u Varvarinu počelo je u utorak u 8 sati Svetom liturgijom i parastosom nevinim žrtvama u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Tačno u podne ispred Spomenika nedužnim žrtvama, sveštenstvo Temnićkog namesništva Kruševačke eparhije služilo je pomen, a zatim su položeni venci na Spomenik stradalnicima. Vence su položile porodice žrtava, zatim predstavnici ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odbrane i unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, opštine Varvarin i drugih lokalnih samouprava iz Rasinskog okruga, kao i boračkih i drugih organizacija i udruženja.

Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Govorili su dr Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin, i državni sekretar u Ministarstvu za boračko invalidska i socijalna pitanja i zapošljavanja Zoran Antić, koji su istakli značaj kulture sećanja u srpskom narodu sa nadom da se ovakva tragedija više nikada i nigde ne ponovi. Prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić.

Potom su učenici Srednje škole Varvarin izveli recital, a zatim su predsednica opštine Varvarin i đak generacije Srednje škole Stefan Josifov bacili venac sa varvarinskog mosta u Veliku Moravu. Memorijalni Kup ribolovaca na obali Velike Morave održan je ispod mosta, počev od 8 sati.

Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Da podsetimo, 30. maja 1999. godine bio je lep i sunčan dan i veliki praznik ove pomoravske opštine - Velika Trojica i na njemu prisustvovalo više od 1.000 ljudi. Tog dana bilo je vedro nebo, pa je zločinački agresor imao dobru vidljivost. Iznenada, u 13:25, avioni NATO alijanse bombardovali su most u Varvarinu u dva navrata. U prvom napadu agresora stradale su tri osobe, a najmanje pet je bilo povređeno. Zločinci su se vratili nekoliko minuta kasnije i ispalili još dve rakete koje su usmrtile još sedam i teško povredile još 12 civila koji su priskočili povređenima u pomoć.

Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Stradalo je desetoro nedužnih: Sanja Milenković (15), Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratibor (38) i Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tole Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68) a od gelera povrede je zadobilo 30 ljudi koji su se tog dana našli u blizini mosta.

Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

U blizini mosta nije bilo vojnih ciljeva, niti u samom Varvarinu, most nije imao nikakvu vojnu funkciju, a sam zločinački napad izveden je u cilju stradanja civila, koji su svečano proslavljali svoj veliki praznik.

Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999. godine izgrađen je novi most na mestu starog, a pored mosta spomenik nevinim žrtvama ovog velikog zločina nad civilnim stanovništvom.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track