Najnovije vesti

STANA AVRAMOVIĆ KARAMINGA MEĐU VELIKANIMA: Autorka pesme "Dimitrije sine Mitre" dobila bistu u Gradskom parku u Vranju (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

Oću da vi pojem vranjansko

STANA AVRAMOVIĆ KARAMINGA MEĐU VELIKANIMA: Autorka pesme "Dimitrije sine Mitre" dobila bistu u Gradskom parku u Vranju (FOTO)

Srbija

U Vranju je u Gradskom parku u subotu otkrivena spomen bista pesmopojki Stani Avramović Karamingi. Svečanost je upriličena u okviru festivala Vranjska gradska pesma "Oću da vi pojem vranjansko" .

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je da je svim ispevanim melodijama Stana Karaminga zadužila svoje Vranje i svoje Vranjance.

Stana Avramović Karaminga, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Stana Avramović Karaminga bila je žena koja, ne samo da je od zaborava sačuvala brojne stare vranjske pesme, već pojedine, koje su kasnije postale nadaleko poznate i popularne, i sama ispevala. Ona je decenijama čuvala, negovala i prenosila mlađim generacijama izvornu vranjsku pesmu. Neke pesme je i sama spevala, ali je iz samo njoj znanih razloga dugo krila da je njihov autor. Možda njena želja da bude anonimna kada su autorske pesme u pitanju leži upravo u činjenici da ih je spevala prema istinitim ličnostima i događajima. Svim ispevanim melodijama Stana Karaminga zadužila je svoje Vranje i svoje Vranjance. Tim pre jer niko nije mogao ni da nasluti da će se jednoga dana upravo zahvaljujući njoj naš grad naći u društvu nacionalno priznatog nematerijalnog kulturnog nasleđa", istakao je gradonačelnik Milenković. Milenković je rekao da je ova divna, osećajna i za muziku nadarena Vranjanka zaslužila da dobije svoje obeležje u gradu i nađe se u društvu ostalih znamenitih Vranjanaca.

Stana Avramović Karaminga, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Zbog svega toga smatrali smo da je ova divna, osećajna i za muziku nadarena Vranjanka zaslužila da dobije svoje obeležje u gradu i nađe se u društvu ostalih znamenitih Vranjanaca. Stajaće njeno obeležje, a ona ostati kao nemi posmatrač ko zna još koliko neispričanih priča, koje bi, da je Karaminga živa, možda ušle u još neku vranjsku setnu i osećajnu melodiju", istakao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković. .

Dr Marina Džikić, unuka Stane Avramović Karaminge direktna potomkinja, zahvalila se gradu Vranju i gradonačelniku na ovom činu i na tome što su prepoznali veličinu dela baba Stane i "stavili je među velikane".

Stana Avramović Karaminga, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Pamtim baba Stanu, pevala je ona i u kući za svoju dušu. Pevala je i na manifestacijama. Kada joj je glas zbog starosti postaao onako hrapav onda je pozvala Stanišu Stošića i dala mu je sve vranjske pesme, čak ga je učila kako da ih ispevava. Ona je prosto želela da se čuva ta vranjska tradicija, jel osećala je da će možda doći kraj, a neko mora da nastavi dalje, a to je bio prvi Staniša Stošić, koji je prelepo pevao vranjske pesme. Dugo je krila i čuvala autorske pesme zato što su autobiografske, a najpoznatija je Dimitrije sine Mitre. Ona kao umetnik unela je mnogo emocija u tu pesmu u izvođenju. Nana je osnovala prvo Kulturno umetničko društvo u Vranju. To je danas SEVDAH ". Često sam išla da je pratim kao njena unuka", emotivno je evocirala uspomene unuka Stane Avramović Karaminge, dr Marina Džikić.

Spomen bista Stane Avramović Karaminge, koja je od danas u Gradskom parku, delo je beogradskog vajara Stanimira Pavlovića.

Svečanost je upriličena i umetničkim programa u kome su nastupili Velina Stamenković, Esad Jašarević i Folklorni ansambl "Sevdah" Vranje.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track