UŽIVO POPLAVE U SRBIJI, VANREDNO U 32 GRADA I OPŠTINE Besana noć u Kosjeriću, voda nosila bandere! Slike potopa i pustoši u Pazaru
Foto: RINA

najavljene nove obilne padavine

UŽIVO POPLAVE U SRBIJI, VANREDNO U 32 GRADA I OPŠTINE Besana noć u Kosjeriću, voda nosila bandere! Slike potopa i pustoši u Pazaru

Srbija -

BEOGRAD - Zbog izlivanja reka i potoka proglašena je vanredna situacija u 32 grada i opštine u Srbiji, a dok se otklanjaju posledice poplava očekuje se i novi talas izlivanja, jer se najavljuju nove obilne padavine, izjavio je jutros predstavnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Milenković.

Prema njegovim rečima, trenutno je najteže u opštini Kosjerić u kojoj je 20 domaćinstava bez struje i gde su odsečeni neki putni pravci.

15.17 - Tokom današnjeg dana proglašene su vanredne situacije na teritoriji Grada Prokuplja, opština Medveđa, Kuršumlija i za deo teritorije Požega. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije od jutros od 7 do 14 časova, angažovani su na crpljenju vode na teritoriji Novog Pazara, Loznice, Jagodine, Kladova i Trstenika.

U Kladovu su vatrogasci-spasioci angažovani na crpljenju vode u dvorištu predškolske ustanove “Neven” kako bi deca i osoblje ustanove mogli bezbedno iz objekta. U Loznici je vršeno crpljenje vode iz podruma Doma zdravlja kao i preventivni obilazak terena i razgovor sa meštanima u mestu Klupci i u opštini Krupanj, dok je u Novom Pazaru vršeni crpljenje vode iz dvorištva i podrumskih prostorija iz domaćinstava pored reke Trnavice, saopštio je MUP.

U Kosjeriću su pripadnici VSJ tokom dana obilazili i detektovali kritične tačke kod korita reke Dubice, gde je angažovana mehanizacija radi čišćena grla reke i podignut odbrambeni bedem na mestu gde se reka izlila i uklanjanje stabala iz iste. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će, u skladu sa najavama RHMZ-a za obimnije padavine, nastaviti i tokom dana da obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima na tim područjima i vršiti crpljenje vode po pozivu građana.

Na snazi je ukupno 35 vanredne situacije i to za celu teritoriju Gradova Čačak, Loznica i Jagodina, Prokuplje i opština Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, vana j kehanizacijaBabušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj Trstenik, Medveđa i Kuršumlija ; i deo teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac, Majdanpek i Svilajnac

Vanredna situacija u opštini Medveđa zbog obilnih padavina

Štab za vanredne situacije opštine Medveđa odlučio je danas da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog obilnih padavina.

Odluka je usvojena na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije na području ugroženom zbog obilnih kišnih padavina, poplava i bujičnih voda. U toj opštini došlo je do prekida u napajanju strujom većeg dela teritorije opštine i oštećenja infrastrukture. Tom prilikom je pričinjena materijalna šteta na objektima, putnoj infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu.

Besana noć u Kosjeriću

Iza stanovnika Kosjerića je još jedna neprospavana noć koju su proveli u strahu za svoje domove. Vodena stihija odnela je puteve, oštetila most, njive i voćnjake. Meštani ovog mesta strahuju od najavljenih novih padavina.

- Sada nam je prioritet da saniramo most koji je bujica delom uništila. Nasipamo čvrstim agregatom njegove stranice koje je bujica odnela sinoć kako bi ga učvrstili i obezbedili pred novim naletom najavljenih poplava, kako ne bi ostali bez njega - kazao je za RINU prvi čovek opštine Žarko Đokić.

Pred naletom bujice u opštini Kosjetić pored putne infrastrukture na udaru su se našla i domaćinstva.

1 / 4 Foto: RINA

- Tokom čitave noći radili smo na izbacivanju vode iz domaćinstava i u tome uspeli uz pomoć Sektora za vanredne situacije koji su bili na licu mesta konstantno. Sada je na redu da krenemo u čišćenje i sredjivanje putne infrastrukture koja je pretrpela dodatna oštećenja pred naletom ogromnih voda - zaključuje on.

Zbog zamućenosti izvora zdrave pijaće vode u mestu Brajkovići, već duže do sedam dana ona nije za upotrebu. Sa tog vodovoda snabdeva se oko 4.000 građana.

Kosjerić, poplave
foto: RINA

Jaka kiša koja je tokom popodnevnih sati pogodila Kosjerić ponovo je napravila haos u selu Brajkovići. Voda se izlila, a potopljeni su putevi, dvorišta, a voda je ušla i u kuće.

- Situacija je sada gora nego pre nego deset dana kada nas je zadesilo nevreme. Jaka bujica je oštetila most i odnela banderu. Voda je ušla u osam kuća, rekao je za RINU Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić. On dodaje da su na teren upućene sve nadležne ekipe, kao i vatrogasci spasioci.

- Zbog jako teške situacije i mogućnosti daljeg prodiranja vode, evakuisano je 25 ljudi iz svojih kuća. Još veći problem je što su najavljene nove padavine, kazao je Đokić. Pod vodom su se našle i velike površine poljoprivrednog zemljišta, a ogromna šteta pričinjena je na malinjacima. Zbog velikih padavina u porastu je i vodostaj reke Skrapež u centru opštine.

Potop i u Novom Pazaru: Izlile se reka Trnavica i Jošanica: Voda ušla u kuće

Jako nevreme i obilne padavine ni ovog puta ni zaobišle Novi Pazar. Nivo skoro svih reka je u porastu, a došlo je do izlivanja Trnavice i Jošanice.

- Voda je svuda oko nas, nivo reka i dalje raste. Plašimo se šta će bitu noćas. Saobraćaj je zaustavljen, kroz naš komšiluk može se samo na čamcu, kažu za RINU meštani naselja Trnava. Kritična situacija je i u naselju Ćeramidžinica, voda je ušla u nekoliko kuća, a na terenu su vatrogasci-spasioci.

1 / 4 Foto: RINA

- Čitavo područje duž toka reke Trnavice je poplavljeno, a to je područje od preko tri kilometra. Na terenu su građevinske mašine, vojska, komunalna milicija. Ogromna količina kiše pala je za kratko vreme i iako su obale bile obezbeđene nije bilo spasa od izlivanja. Rešenje da se ovakve poplave više ne događaju jeste ukorićavnje reke Trnavice, rekao je za RINU Ismail Dupljak Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara.

Milenković je za RTS izjavio da je od 26. maja do danas evakuisano 76 ljudi, a pripadnici MUP-a imali su oko 500 intervencija.

Milenković je dodao da je najviše angažovanja pripadnika Sektora za vanredne situacije bilo u Novom Pazaru, Aleksincu i Кosjeriću.

"U prethodnih 12 časova, pored te tri lokalne samouprave, pripadnici MUP-a i Sektora za vanredne situacije bili su angažovani u ukupno 21 intervenciji.

Od toga je naglasak bio na crpljenju vode kao delu otklanjanja posledica elementarnih nepogoda. U prethodnom periodu imali smo još jedno evakuisano lice upravo na teritoriji opštine Aleksinac", rekao je Milenković Vanredna odbrane od poplava uvedena je na vodnoj jedinici "Ibar Кraljevo-Novi Pazar", kao i celodnevno dežurstvo nadležnih službi na tom podrucju, dok je kod Kraljeva Sektor za vanredne situacije preventivno postavlo odbrambene mobilne bedeme.

Kurir.rs/Beta/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track