POPLAVNI TALAS U SRBIJI, VANREDNO U 42 OPŠTINE Na snazi 50 vanrednih situacija, NAJKRITIČNIJE stanje u ovih 5 gradova FOTO, VIDEO
Foto: Printskrin/Instagram

Vatrogasci spasioci na terenu

POPLAVNI TALAS U SRBIJI, VANREDNO U 42 OPŠTINE Na snazi 50 vanrednih situacija, NAJKRITIČNIJE stanje u ovih 5 gradova FOTO, VIDEO

Srbija -

Vanredna situacija proglašena je u više od 50 opština, odnosno opštine, a tokom noći je evakuisano 125 osoba. Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, tako da je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku.

trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

RHMZ je izdao upozorenje zbog obilnih padavina, u Borskom okrugu se očekuje i više od 60 mm kiše.

1 / 37 Foto: Printscreen RTS

20.40 - Milenković: U toku evakuacija nekoliko osoba u Prokuplju

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da je prema poslednjim informacijama sa terena u toku evakuacija nekoliko osoba na teritoriji grada Prokuplja.

"Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi. Upućena je i jedna pumpa velikog kapaciteta. Ono što ne smemo zaboraviti jeste sliv Ibra, odnosno teritorija grada Kraljeva", dodaje Milenković.

Ukazuje da ne zaboravljaju i druga potencijalno ugrožena područja gde su, pored crpljenja vode, i dalje u stalnoj pripravnosti.

"Obilazimo potencijalne kritične tačke, razgovaramo sa stanovništvom, meštanima, dajemo im uputstva kako da se ponašaju i naravno da uvek budemo što bliže njima, da pravovremeno reagujemo ukoliko bude potrebe za tim", rekao je Milenković.

Naveo je da su o početka ovih obilnih kišnih padavina, odnosno 26. maja, ukupno evakuisali 235 osoba.

"Bilo je i nekih kritičnih situacija gde su bili direktno ugroženi ljudski životi. Da spomenemo jednu od intervencija u proteklih 24 sata na teritoriji grada Kruševca, gde su dva lica direktno spašena iz putničkog motornog vozila ugroženog velikom količinom vode. Takođe, imali smo situaciju na teritoriji gradske opštine Lazarevac gde smo preko 20 mališana evakuisali iz jedne od predškolskih ustanova", naveo je Milenković.

Ističe da je najbitnije da su svi ljudski životi spašeni, da su evakuacije uspešno izvedene i da veruju da će tako i dalje ostati. "Primarni cilj Ministarstva unutrašnjih poslova i celog sistema zaštite i spasavanja jeste da ljudski životi budu sačuvani, odnosno spašeni", dodaje.

Na pitanje gde su večeras pojačana dežurstva, kaže da je usmerenost na celu centralnu Srbiju, odnosno Pomoravlje.

"Takođe, da ne zaboravimo sliv reke Ibra. Tako da tu je negde naša usmerenost, ali ne smemo zaboraviti ni druge krajeve, jer poučeni iskustvima iz prethodnih dana znamo da se situacija vrlo brzo menja, tako da smo i dalje maksimalno spremni da ovaj pritisak, odnosno ovu situaciju uspešno izvedemo do kraja", poručuje Milenković.

Apelovao je na građane da se ne približavaju nabujalim rekama.

20.00 - Vanredne situacije

Na snazi je ukupno 50 vanrednih situacija.

Za celu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bora, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane,Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace; Deo teritorija: Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek. Evakuisana lica - Od 07:00 - 19:00 časova ukupno je evakuisano 82 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca. (Od ponoći do 19:00 časova evakuisano je ukupno 157 lica.)

Crpljenja vode - Izvršeno je 27 crpljenja vode na teritoriji Požege, Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca, Novog Pazara, Žabare, Trstenika, Arilja, Mladenovca i Lebana. Angažovano je 66 vatrogasaca-spasilaca, 28 vozila i 32 pumpe.

00:05

Poplave u Valjevu

19.30 - Evakuisano 120 domaćinstava, bez struje 550 kuća u Lazarevcu

Reke Peštan I Turija poplavile deo opštine Lazarevac, sve nadležne službe su na terenu

Naselje Darosavica odsečeno od sveta, obustavljen saobraćaj u delu opštine, evakuisana deca iz predškolske ustanove

19.15 - Ove saobraćajne deonice više nisu prohodne

Obilne padavine donele su probleme u saobraćaju na mnogim putnim pravcima, kaže Tamara Ninić Auto-moto saveza Srbije. Savetuje da ukoliko možete odložite putovanje, bar dok se vremenske prilike malo ne poboljšaju.

Ukazuje da su kritična područja Sokobanje i Jagodine, ali i Čačka, Mladenovca, Kruševca, Kraljeva, Kuršumlije i Novog Pazara.

18.15 - Vanredna situacija i u Boru

Na sednici Štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Bora.

Nakon obilnih padavina, bujični potoci su posebno ugrozili sela Donju Belu Reku, Krivelj, Slatinu, Oštrelj, deo Zlota, Brestovac i Metovnicuostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu.

Nevreme, praćeno obilnim pljuskovima, izazvalo je i velike probleme u rudnicima "Srbija Ziđin Koper". Zaposleni u rudniku Veliki Krivelj uspeli su da spreče prodor vode u kop, pa ljudstvo i mehanizacija nisu ugroženi.

Eksploatacija rude na nižim etažama ja na kratko bila zaustavljana. Situacija je trenutno pod kontrolom, tim pre, što je kiša prestala da pada.

17.25 - Sokobanja - Moravica odnela parče puta, zabrinjava stanje deponije

U Sokobanji su, zbog izlivanja Moravice, ugrožena naselja Čair i Jabukar. Iz njih je, u toku noći, preventivno evakusano dvadesetak ljudi. Voda se povukla, ali je situacija i dalje vanredna. Noćas se prvi put izlila Moravica, najveća reka u tom kraju.

Napravila je veliku štetu ne samo u Sokobanji, nego i okolnim selima. U selu Nikolinac, nekoliko kilometara od Sokobanje fali jedno parče puta, a reka koja se nalazila desetak metara dalje, sada je uz sam put. S obzirim na to da je to jedini put koji vodi do Rtnja pokušavaju da saniraju štetu. Reka je toliko narasla, međtani kažu čak do nivoa Nišave ili Južne Morave i u takvom stanju se spustila u Sokobanju gde je poplavila dva naselja. Evakuisano je 25 ljudi koji su se u toku dana vratili u svoje domove.

“Došla je voda kao iznenađenje, jer u samom gradu nije pala velika količina kiše. Voda je došla sa obližnjih planina, izlila se Moravica koja je napravila velike štete. Mi smo svakodnevno na terenu, ali je ovo sad onaj dodatak na štete i oštećenja koja su se desila u ponedeljak. Ima značajnih oštećenja na putnoj infrastrukturi“, kazao je Bojan Todosijević iz JP Zelenilo Sokobanja.

Nadležne službe ostaju na mestima. Zabrinjava i stanje sokobanjske deponije kojoj ne može da se priđe. Problem je u tome što ako do deponije dođe velika količina vode, đubre može da dođe do Bovanskog jezera iz kog se Aleksinac snabdeva vodom.

17.00 - Prema poslednjim informacijama najkritičnije je u Jagodini, Trsteniku, Kosjeriću i Brusu

16.45 - Meštani Kraljeva ne pamte ovakav potop

Kraljevo - Potrešeni meštani sela u okolini Kraljeva, nakon neprospavane noći još uvek ne mogu da veruju da ih je nakon četiri godine ponovo snašla ista situacija. Pod vodom su kuće, dvorišta, imanja i voćnjaci, a sa svakom novom kišom strahuju za svoje živote. Rada Plavšić iz sela Drakčići sa porodicom je provela besanu noć.

- Javili su nam da voda nadolazi, izašla sam iz kuće i videla da se sprema haos. Ušla sam u kuću i odmah rekla mužu - ustaj poplavismo! Dok je on ustao i obukao, eto za samo nekoliko minuta voda je bila svuda. Izleteli smo napolje, već je bilo preko metar vode u kući. Oko četiri sata se nije nimalo povukla, samo smo gledali da izvučemo živu glavu. Jutros kad se voda povukla, videli smo da je ostala pustoš. Drugi put plavimo, stvari su sve uništene, kaže Rada.

Meštani čiste svoja imanja i kuće koliko mogu, a u svakoj kući ostao je i dubok talog mulja pa se sada plaše od zaraze i infekcije.

- Kad je voda nadošla nismo znali šta da spašavamo pre. Da l kuću, da l traktore, da l stvari, na kraju smo uspeli samo da spasimo živu glavu. Poslednja poplava nas je poplavila pre četiri godine, ali ovo sinoć je bilo još gore, kaže meštanin Dragan Dukić.

16.05 - Obrušio se deo mosta u Adranima kod Kraljeva

Obrušio se i drugi deo mosta u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali.

Voda je ranije odnela deo mosta na magistralnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka.

15.15 - Ugrožena domaćinstva u Beloševcu

U Valjevu je za 24 sata palo 56,6 litara kiše po kvadratnom metru. Jake padavine napravile su brojne probleme u Mesnoj zajednici Beloševac, gde voda ugrožava veliki broj domaćinstava.

Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu je na terenu i na sve načine pokušava da spreči da nabujala voda iz kanala poplavi veliki broj domaćinstava.

poplave, Beloševac, Valjevo
foto: Kurir S.S

Rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković, koji je trenutno sa radnicima na terenu u Beloševcu, izjavio je da se saobraćaj odvija otežano i zamolio građane da obilaze ovaj putni pravac ako su u mogućnosti, kako bi građevinske mašine mogle nesmetano da rade na rešavanju problema.

00:18

Jake padavine u valjevskom kraju

Radove izvodi „Erozija“ Valjevo. Nadležni kažu da su sve reke u valjevskom kraju u porastu, ali da je trenutno situacija stabilna i pod kontrolom.

poplave, Beloševac, Valjevo
foto: Kurir S.S

14.55 - Imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra Luka Čaušić poručio je da su na teritoriji Republike Srbije trenutno na snazi 42 vanredne situacije zbog obilnih padavina koje su poplavila mnoga područja, kao i da je, od jutros, evakusiano još 55 osoba.

"U ovom momentu vanredna situacija je proglašena u 42 grada i opštine, tačnije pet gradova je proglasilo na čitavoj svojoj teritoriji, 23 opštine na čitavoj svojoj teritoriji, a 12 opština i dva grada na delovima svoje teritorije. Od jutros smo evakuisali 55 osoba i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu od početka, još od 26. maja, kad je krenuo ciklon prvo u zapadnom delu Srbije, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, a koji se kasnije proširivao na pomoravski i se seli ka borskom i zaječarskom. Dakle, imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije", poručio je Čaušić sa terena u Lučanima, dodavši da je u Moravičkom okrugu, trenutno stabilnija situacija.

14.35 - Vanredna situacija u Arilju, oštećene desetine puteva

Zbog obilnih padavina koje su oštetile desetine puteva u svim mesnim zajednicama u Arilju, jutros je proglašena vanredna situacija kako bi se što brže angažovala mehanizacija za popravku na početku sezone berbe maline.

U požeškom kraju su se izlile reke i poplavile nekoliko domaćinstava i poljoprivredno zemljište u Prijanovićima i Gorobilju. U Kosjeriću se saniraju posledice nevremena, posebno u naselju Brajkovići, gde je reka Dubnica oštetila i most.

Jučerašnja kiša je izazvala i izlivanje manjih bujičnih potoka i u užičkom kraju, ali bez većih posledica.

14.20 - Ponovo raste nivo reke Toplice

Nivo reke Toplice raste 20 santimetara na sat što značajno utiče na situaciju u Prokuplju. I u Kuršumliji je Toplica ponovo u porastu i iznad je nivoa vvanredne odbrane. Reka Banjska se izlila i put od Kuršumlije do Kuršumlijske banje je neprohodan, javlja RTS.

Na magistralnom putu Niš-Priština saobraćaj je povremeno u zastoju zbog kamenja i zemlje koju kiša nanosi na put.

U Prokuplju su poplavljeni teniski tereni, na ulicama su cisterne sa vodom odakle se građani snabdevaju.

14.10 - Obustavljen saobraćaj u mestu Darosava kod Aranđelovca

JP "Putevi Srbije" saopštilo je da je zbog izlivanja reke obustavljen saobraćaj na putu Lazarevac-Aranđelovac, u mestu Darosava.

Zbog veće količine padavina obustavljen je saobraćaj na putu Mrčajevci - Kraljevo, kod mesta Adrani, gde se kao alternativni putni pravac koristi put Mrčajevci - Knić - Gruža - Kraljevo.

Navodi se i da je na putu Aranđelovac - Mladenovac, u mestu Markovac, saobraćaj normalizovan nakon obustave zbog izlivanja reke Misače.

14.00 - Poplave i Novom Pazaru, Vojska Srbije će podići pontonski most

Obilne padavine koje u Novom Pazaru ne prestaju duže od 24 sata dovele su do porasta vodostaja reka Trnavica i Jošanica.

Bujične poplave koje su pogodile Novi Pazar pre dva dana napravile su veliku štetu stanovnicima naselja Trnava i Ćeremidžinica. Voda je ušla u domove, dvorišta, radionice i pomoćne objekte nanevši mulj i blato.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, naveo je da je reka Trnavica dostigla svoj maksimum u vodostaju i da se veće bujične poplave ne pamte u Novom Pazaru.

13.30 - Evakuisano 125 osoba

Za celu teritoriju 5 gradova: Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljeva i 23 opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitiradja i Blace; i deo teritorija 2 grada: Grada Šapca i Užica, i 12 opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek.

02:20

Poplave u Trsteniku

Vanredna situacija proglasena u 42 lokalne samouprave. Pripadnici SVS evakuisali 125 ugrozenih osoba

12.55 - Teška situacija u Rasinskom okrugu

U svim opštinama Rasinskog okruga proglašena je vanredna situacija zbog zbog svakodnevnih obilnih kiša i poplava u naseljenim mestima, a na brojnim mestima pojavila su se klizišta i velika oštećenja na putevima i građevinskim objektima.

Gradski štab za vanredne situacije grada Kruševca razmatrao je jutros situaciju, nastalu pravim potopom i poplavama i predložio uvođenje vanredne situacije u Kruševcu, što je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović odmah i učinio.

poplave, Rasinski okrug, Kruševac
foto: Ž.M.

Konstatovano je da su svi državni putevi prohodni, ali da je više putnih pravaca na teritoriji grada Kruševca oštećeno (Kobilje, Slatina, Majdevo, Grabak, Krvavica, Šašilovac i drugi). Sanacija se vrši po prioritetima, a kritične tačke: Koševi, Trebotin, Žabare i naseljena mesta uz reku Rasinu na kojima se angažuje sva raspoloživa mehanizacija.

12.45 - U Sokobanji se izlila Moravica, ugrožena naselja Čair i Jabukar

U Sokobanji su zbog izlivanja reke Moravice ugrožena naselja Čair i Jabukar.

Iz njih je u toku noći preventivno evakusano dvadesetak ljudi, koji su smešteni u srednju školu "Branislav Nušić". Zbog visokog vodostaja Moravice ugroženi su mostovi ka selima Šarbanovac i Nikolinac i državni put ka Rtnju.

Na terene su sve raspoložive ekipe javnih preduzeća iz Sokobanje i pripadnici sektora za vanredne situacije.

12.40 - Raste nivo Zapadne Morave, voda došla do pragova kuća u Adranima

Nekih 20 centimetara je porasla voda u Šeovcu, u mestu Adrani, nadomak Kraljeva. Došla je do samih pragova kuća, a u nižem delu toka je i prodrla u 20 kuća. Domaćinstva su preventivno evakuisana.

Situacija je slična i u Roćevićima, u Mrsaću, u Vrdilima, uglavnom u selima sa leve strane Zapadne Morave, odnosno na mestima gde su bujični potoci Musača i Makva napravili čepove, s obzirom na to da je većina tih potoka zapušena, neočišćena, tako da je situacija od jutros teška na području opštine Kraljevo.

12.25 - Poplavljeno selo Darosava kod Aranđelovca

U selu Darosava poplavljena je osnovna škola "Slavko Popović", kao i teren FK Partizan Darosava.

Darosava, Aranđelovac, poplava
foto: Kurir

12.10 - U Jagodini se smiruje situacija

Reka Belica opala je u Jagodini tokom prepodneva za 70 centimetara i trenutno ne postoji neposredna opasnost od izlivanja.

Ukinuta su dežurstva na mostovima koji su bili kritična mesta i gde je bujica nanosila velike količine granja i panjeva i pravila čepove. Deblo od desetak metara izvađeno je kod Kamenog mosta u centru Jagodine.

Tokom noći trajala je opsežna akcija utvrđivanja obala u gradu, ali se Belica izlila uzvodno u selu Trnava gde su vatrogasci spasioci čamcima evakuisali 19 osoba. Još tri osobe evakuisane su u Železničkoj koloniji.

Voda se polako povlači iz dvorišta i kuća u Trnavi gde je poplavljeno nekoliko desetina domaćinstava, ali meštani strahuju od novih kiša jer ih reka već nekoliko puta plavi.

11.55 - Potopljeno i Arilje

Selo Adrani kod Kraljeva nakon izlivanja lokalne rečice ponovo se našlo pod vodom, a poplavljeno je oko 50 kuća. Meštani su čitavu noć bili budni, kako bi spašavali domove od vodene bujice.

- Isto ovako se desilo i u junu 2019. godine. Očaj i katastrofa da jedna mala rečica ponovo poplavi čitavo selo. Još jedna neprospavana noć je iza nas. Do nekih devet sati sve je bilo u redu. Potom je voda sve više počela da nadolazi,sva sreća što smo bar nešto uspeli da spasimo postavljajući džakove, kaže za RINU meštanin Dragomir Marković.

poplave, Kraljevo, Adran
foto: RINA

Usled obilnih padavina jutros je uvedena vanredna situacaiju i na celoj teritoriji opštine Arilje. Najkritičniji su atarski i nekategorisani putevi, a pojavila su se i klizišta koja su napravila nanose na putevima zbog čega su oni neprohodni.

- Po stupanju na snagu vanredne situacije obavestili smo sve subjekte od značaja a i mehanizacija je na terenu. Ekipe su na terenu procenjuju štetu i gde treba da se pošalju mašine kako bi se nanosi otklonili i kako bi se uspostavila normalizacija. Čekamo da prestane kiša, da obiđemo celu opštinu. Imamo još jedan problem a to je početak berbe malina i to nas je navelo da uvedemo vanrednu situaciju, jer sugrađanim moramo da obezbedimo prohodne puteve kako bi došli do svojih imanja”, kazao je prvi čovek opštine Predrag Maslar.

11.40 - Vozila zaglavljena i potopljena

Zbog obilnih padavina poplavljeni su putevi u mestima širom Srbije, a vozila su zarobljena u vodi.

Na društvenim mrežama objavljuju se dramatični snimci iz različitih krajeva Srbije. Automobili su do pola u vodi, zaglavljen je i autobus.

Traktor se prevrnuo kraj puta u selu Venčane kod Aranđelovca zbog vode koja je preplavila ulicu.

Jedan automobil kod Aranđelovca voda gotovo da je odnela.

Poplavljen je put Majdanpek-Jasikovac i trenutno je neprohodan za putnička vozila.

11.30 - Polavljen deo Bojnika

Desetak domaćinstava poplavljeno je nakon jučerašnjih padavina u Bojniku.

U toku noći i jutra iz poplavljenih domaćinstava su, kako kažu Bojničani, vatrogasci pumpama izvlačili vodu, ali ona i dalje nadolazi.

03:18

Poplavnjen deo Bojnika

10.50 - Crveni krst uputio pomoć

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstva za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. Crveni krst Srbije će nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.

10.20 - 30 kuća pod vodom kod Prokuplja, evakusiana porodica

U prokupačkim selima Viča i Tulare voda je poplavila tridesetak kuća i jedna porodica je evakuisana, a vodeni talas koji dolazi iz Kuršumlije, se očekuje u narednim satima. Spasilačke ekipe su od sinoć na terenu i pokušavaju ad umanje štetu koja nastaje, ali kiša i dalje pada. Nivo reke Toplice u mernoj stanici pepeljevac opada, ali sporo.

Voda nadire i u predgrađima Prokuplja, pa je u potpunosti poplavljen prostor oko gradskog bazena, gde su i teniski tereni.

poplave, Prokuplje
foto: B.R.

Kako kaže Milan Cvetković koji se oko 8 časova našao u objektu kraj teniskih terena, za desetak minuta voda je bukvalno došla do samih prozora, te je morao da razbije staklo na jednom od njih, kako bi izašao.

01:17

Poplave u Prokuplju

Očekuje se da vodeni talas u Prokuplju dostigne svoj maksimum u narednim satima.

(B.R.)

10.10 - Proglašena vanredna situacija u Kraljevu

Na sednici kriznog štaba proglašena je vanredna situacija na teritoriji Kraljeva, piše RTS.

Sve nadležne službe su od noćas na terenu, crpi se voda iz objekata i postavljaju dodatni odbrambeni bedemi jer je i nivo Zapadne Morave u kraljevačkoj opštini od noćas na ivici izlivanja.

10.00 - Puzović: Najkritičnije u Jagodini, Trsteniku, Kosjeriću, Brusu

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je da je trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

On je za TV Prva rekao da će ekipe danas preventivno biti u Braničevskom i Zaječarskom okrugu. Puzović, koji se nalazi u Paraćinu, rekao je da je u tom gradu postavljen sistem za zaštitu grada od velikih voda, da je nivo reke još u koritu, ali da je to urađeno iz preventivnih razloga.

Ozbiljan talas koji je u toku noći pogodio delove Srbije zbog čega su u toku noći sprovođene sve neophodne mere.

9.40 - Poplavljene prostorije KC Kragujevac

Obilne padavine u Kragujevcu izazvale su i potop u Kliničkom centru. Potopljen je i podrum hirurškog bloka Urgentnog Kliničkog centra u Kragujevcu. Zaposleni sa kofama, metlama i krpama sakupljali vodu tokom jučerašnjeg dana.

Iz UKC u Kragujevcu izdao je saopštenje da je u noći između 15. i 16. juna 2023. godine, usled obilnih kišnih padavina, poplavljen je podrumski prostor ove ustanove u Hirurškom bloku sa odeljenjem Sterilizacije, u zgradi RH centra, podrumski prostor Klinike za pedijatriju i zgrada Ekonomsko- finansijske službe.

9.20 - Teško u Kosjeriću, poplavljeno 20 kuća

I dalje je teška situacija u opštini Kosjerić, najkritičnije je u naselju Brsjkovići, gde je poplavljeno 20 domaćinstava. Voda nije ispravna za piće, samo je tehnički upotrebljiva, električne energije ima.

Prvom meštaninu, tik pored mosta, Draganu Vujiću, voda je odnela potporni zid, kapiju i banderu.

- Kod mene voda nije ušla u kuću, ali je odnela potporni zid dužine 20 metara. Kapija je odneta sa banderom koja bila na ulazu i zbog toga je nestshalo struje. Ja sam ovde 40 godina, pretrpeo sam pet, šest poplava, ali ovako nije bilo. Ovo najveća voda koju sam zapamtio. Problem su obilne kiše koje padaju na okolna brda, pa tada nadođe reka i svi smo ugroženi", rekao je za RINU Dragan Vujić iz Brakovića kraj Kosjerića.

9.10 - Tokom noći evakuisano 75 osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim delovima Republike Srbije, a trenutno je na snazi ukupno 37 vanrednih situacija.

poplave
foto: MUP

Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14 osoba, od čega je jedno dete.

U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, dve osobe su izvučene iz Velike Vrbnice kod Kruševca iz poplavljenog automobila, a četiri osobe su izvučene iz mesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva. Takođe, u selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet osoba.

02:43

Tokom noći evakuisano više od 70 osoba

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a osim evakuacije, angažovani su na crpljenju vode u svim navedenim mestima.

Od 26. maja, kad su počele obilnije padavine na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na 603 intervencije sa ukupno 1.300 vatrogasaca-spasilaca sa 642 vozila i 632 pumpe i 55 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodin sa 17 vozila i 22 čamca.

8.50 - Problemi u čačanskim selima - evakuisane četiri osobe, urušena dva mosta

Protekle noći na podrčju grada Čačka bilo je problema u više sela, od Ježevice, Zablaća do Goričana. Vatrogasci spasioci evakuisali su dva lica iz sela Mršinci i dva iz sela Kukići.

01:01

Poplave kod Čačka

Ima odsečenih domaćinstava, zbog urušena dva mosta u mesnoj zajednici Petnica.

Iz gradskog Štaba za vanredne situaciju u Čačku i danas će deliti džakove za odbranu stambenih i pomoćnih objekata od poplave na najugroženijim teritorijama i pozivaju građane da pročiste kanale ispred domaćinstava i pokušaju da zaštite kuće.

8.35 - Kiša nanela štetu svim selima u Medveđi

Voda se u Medveđi izlila na poljoprivredno zemljište, a ušla je i u neka domaćinstva. Oštećeni su putevi u svim selima, kao i lokalni putevi drugog reda.

U kriznom štabu kažu da nema sela bez štete, a sanacija neće početi dok kiša ne prestane i zemlja se malo osuši.

poplave
foto: Printscreen RTS

8.30 - Kuršumlija - nivo Toplice raste

Vanredna situacija proglašena je juče u Kuršumliji i Prokuplju. Kiša je cele noći padala u Topličkom okrugu. Nivo reke Toplice raste i pola metra je iznad redovne odbrane od poplava.

Nije napravila velike probelem kao bujični potoci. Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija kaže da je podignut nivo Toplice.

8.25 - Gradonačelnik Kraljeva: Proglasićemo vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok "Putevi Srbije" ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

8.15 - Uklonjen odron kod tunela Šargan

Akcija čišćenja odrona kod tunela Šargan trajala je do "sitnih" ponoćnih časova.

"Na lokaciji je angažovan jedan od većih utovarivača sa zapreminom kašike od pet kubika koji je neumorno radio dok nije uklonio sav stenski materijal", rekao je Alen Mušanović, šef održavanja "Putevi Užice".

Prilikom čišćenja, a usled padavina koje nisu prestajale dolazilo je do dodatnog obrušavanja raspadnutog stenskog materijala.

8.00 - Najteže u Trnavi kod Jagodine zbog izlivanja Belice, evakuisano 19 osoba

Reka Belica koja je noćas ozbiljno ugrožavala Jagodinu opala je tokom ranih jutarnjih sati za 40 centimetara, tako da je situacija trenutno znatno bolja.

Cele noći trajala je odbrana, pre svega, mostova u gradu, jer je voda došla do njih. Dodatno su vrećama sa peskom utvrđivani bedemi na većem broju mesta na toku Belice kroz grad.

Najteže je prošle noći bilo u selu Trnava uzvodno od Jagodine gde se reka izlila.

Vatrogasci spasioci noćas su evakuisali 19 lica iz ugroženih kuća u Trnavi uglavnom čamcima za spasavanje.

7.40 - Izlila se Lepenica, evakuisano 14 osoba

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni,u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 lica među kojima i jedno dete.

Voda sa ulica se povukla, saobraćaj se obavlja nesmetano. U 8 sati je zakazana sednica Kriznog štaba.

7.20 - Saobraćaj otežan zbog obilne kiše, mogući zastoji i prekidi

Vanredni zastoji i prekidi saobraćaja mogući su danas zbog obilnih kiša, posebno u drugom delu dana kada su zbog završetka radne sedmice veće gužve na putevima, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

Otežan saobraćaj zbog obilne kiše očekuje se na istoku, u centralnim i jugoistočnim krajevima Srbije, pa je u tim delovima zemlje na putevima kroz stene i klisure povećan rizik od odrona i bujičnih izlivanja vode, upozorio je AMSS.

I pored neprekidnog rada putara i slabije kiše na severu, u centralnoj i zapadnoj Srbiji na manjem broj lokalnih puteva na području Kraljeva, Čačka, Jagodine i Trstenika saobraćaj je i dalje otežan ili je u prekidu.

Neprohodni su putevi Rekovac - Trstenik i Mrčajevci - Kraljevo kod mesta Adrani gde je saobraćaj usmeren na obilazne puteve preko sela Miloča i Sirča, a saobraćaj je uspostavljen na putevima kod Kaone, Vrdila, Drakčića, Roćevića, Stanova i Velikog Polja, ali je potrebna sporija vožnja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja na izlazu iz zemlje na putničkim terminalima, dok kamioni čekaju na izlaz iz Srbije na Kelebiji tri sata, a na Batrovcima i Horgošu šest sati, dodao je AMSS u saopštenju.

7.10 - Voda odnela most u mestu Adrani kod Kraljeva, u prekidu saobraćaj do Čačka

Zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja potoka Musača, u mestu Adrani. Nekoliko kuća je pod vodom, a voda je odnela i most na regionalnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj između Kraljeva i Čačka, piše RTS.

U prekidu je i saobraćaj preko Oplanića, pa se sada do Čačka ne može nikako. Saobraćaj se iz Kraljeva ka Čačku preusmerava preko Vitanovca, Gruže, Knića i Mrčajevaca.

U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima. U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje.

Voda je poplavila i pedesetak dvorišta. Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina. Obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track