LEŠINARI SE VRAĆAJU: 11 beloglavih supova primećeno na području Stare Planine
Foto: RINA

povratak

LEŠINARI SE VRAĆAJU: 11 beloglavih supova primećeno na području Stare Planine

Srbija -

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas da je na području Stare planine zabeleženo prisustvo 11 beloglavih supova (Gyps fulvus), najveće ptice u Srbiji čija se celokupna populacija gnezdi isključivo na jugozapadu zemlje, uz ocenu da je to izuzetna vest za bioraznolikost zemlje.Zabeležena je i jedna jedinka crnog strvinara (Aegypius monachus), vrste lešinara koja se u Srbiji već više od pola veka vodi kao regionalno iščezla.

Kako je navedeno, zahvaljujući višedecenijskom radu ornitologa iz Bugarske i Španije, u susednoj Bugarskoj je višestruko povećana populacija beloglavog supa, smanjeno je opadanje populacije bele kanje (Neophron percnopterus), dok je u prirodu vraćen crni stvinar koji se uveliko gnezdi u prirodi, od čega jedan par na svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom.

Iz Društva su ukazali da se rast populacije lešinara u Bugarskoj primećuje i u istočnoj Srbiji gde su sve češći preleti ovih vrsta pre svega preko Stare planine, mesta gde su se u prošlosti gnezdili. Podseća se da je populacija lešina drastično opala na teritoriji bivše Jugoslavije šezdesetih godina prošlog veka, kao rezultat organizovanih trovanja vukova i da do danas nisu sanirane sve posledice tih aktivnosti.

Beloglavi Sup, Uvac, Kanjon Uvca
foto: RINA

"Brojnost beloglavih supova je poslednjih dvadesetak godina u porastu zahvaljujući veštačkim hranilištima, te sada u Srbiji imamo stotinak parova. Međutim, vrsta koja je nekada bila široko rasprostranjena sada ima gnezdeće parove samo u jugozapadnom delu Srbije", kazao je ornitolog društva Slobodan Marković.

Dodao je da se populacija crnog strvinara nije oporavila i već 60 godina se ne gnezdi u Srbiji.

"Verovatnoća da se to desi u sledećih par godina je velika, jer su kolege iz Bugarske odradile veći deo posla time što su pustili jedinke ove vrste u divljinu", rekao je Marković.

Kako bi se zadržali lešinare na ovom području potrebno je, kako je naglasio, da se obezbede povoljniji uslovi, pre svega na Staroj Planini u vidu veštačkih platformi za gnežđenje, formiranjem hranilišta manjih kapaciteta, kao i aktivnim radom na sprečavanju trovanja.

beloglavi sup, beloglavi supovi
foto: RINA

"U Srbiji se godišnje proizvede više od 250.000 tona animalnog otpada, te je samo pitanje dobre volje i organizacije da se formira nekoliko manjih hranilišta u istočnoj Srbiji koja bi sa sigurnošću privukla beloglave supove i crne strvinare, a verovatno bi ih zadržala i na gnežđenju", dodao je Marković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno radi na zaštiti lešinara u Srbiji u saradnji sa Fondacijom za zaštitu lešinara (VCF), zajedno sa partnerskim organizacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Severne Makedonije, a sve u okviru projekta Balkan DETOX LIFE, koji ima za cilj da smanji trovanja divljih životinja i značajno smanji smrtnost lešinara kao najosetljivijih životinja na trovanje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track