Nikakvim preparatima nije tretirana, a dostigla je veličinu jabuke. Rodila je i ove godine u jednom vranjskom dvorištu, u kome nije zasađeno samo jedno drvo smokve. Ipak rod "kapitalke" se razlikuje po veličini.

smokva5.jpg
Kurir/T.S. 

"Smokve sazrevaju periodično. Svakodnevno uberemo po četiri, pet izuzetno krupnih. Najzdravije su kad se pojedu u sirovom stanju. Dobre su za jačanje imuniteta kažu lekari", napominje S.S, u čijem dvorištu je zasađeno nekoliko smokvi.

smokva4.jpg
Kurir/T.S. 

Otkriva da je smokva doneta sa primorja iz Bara pre više od deset godina, kad je i zasađena. Čuvena su slatka od smokvica, a pekmez bez dodatka šećera je kako tvrde iskusne domaćice neprevaziđen za dobar ukus štrudle iz domaće kuhinje.

smokva7.jpg
Kurir/T.S. 

"I ne samo to, smokva se granama širi i u komšijska dvorišta. Komišijama ne smeta, jer se rado zaslade i uberu rod koji po količini nije zanemarljiv", objašnjava S.S. navodeći da je mnogima koji su bili zainteresovani davao da drvo zasade u svojim dvorištima, "u trenutku kada iz korena smokve izbije mlada sadnica po pravilu u novembru, ili februaru kako bi se primila i zasađivanje smokve uspelo".

Kurir.rs/T.S.