ON JE KAPETAN BELE LAĐE: Boban svaki dan krstari jednim od najlepših jezera u Srbiji (FOTO)
Foto: RINA

Ovčarsko-kablarska klisura

ON JE KAPETAN BELE LAĐE: Boban svaki dan krstari jednim od najlepših jezera u Srbiji (FOTO)

Srbija -

Jedan od najlepših prirordnih predela u Zapadnoj Srbiji svakako je Ovčarsko-kablarska klisura. Jezero Međuvršje tokom letnjih dana puno je plovila, koja su idealna za razgledanje i uživanje na maloj srpskoj Svetoj Gori, kako još zovu ovo mesto. Ipak, svako ko je bar prošao ovim predelom nije mogao a da ne primeti Belu lađu, kojom uprvlja kapetan Boban.

- Trasa je duga 14 kilometara od Brane u Međuvršju do brane u Ovčar Banji. Pravo je zadovoljstvo ploviti i oči i srce napuniti pogledom koji pruža Ovčarsko-kablarska klisura. Takođe, mi ovde imamo mogućnost i noćenja u brodiću koji ima četiri ležaja. Pun je pogodak za sve koji žele odmor u pravom smislu te reči, rekao je za RINU Boban Spasojević, kapatan "Bele lađe".

Boban Spasojević
foto: RINA

Razvoj turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri se zahuktava, nekretnine u tom delu postaju sve traženije, ali i sve skuplje. Kako kažu turistički radnici, cene smeštaja i boravka u ovoj zelenoj oazi ipak još uvek nisu skočile u nebesa, pa se prenoćište može naći i za 15 evra.

- Ovčarsko - kablarska klisura pruža zadovoljstvo za svakoga ko navrati i dođe. Ovde svako može naći svoje zadovoljstvo od pecanja, plivanja, vožnje bicikla, šetnje. Imamo jedan od najvećih vidikovaca na planini Kablar, obeležene su planinarske staze a na raspolaganju je i privatni smeštaj gde turisti najviše vole da provode vreme na obali jezera”, rekao je meštanin Milomir Urošević, koji je upravo u svom kraju rešio da se bavi turizmom i dodaje da je primetan porast broja gostiju poslednjih godina.

Boban Spasojević
foto: RINA

Osim rekreativnog i aktivnog, Ovčarsko-kablarska klisura pravi je dragulj i kad su u pitanju zdravstveni i verski turizam. Na njenoj teritoriji nalazi se 12 manastira, pa mnogi putnici namernici dolaze upravo tu kako bi pronašli svoj duhovni mir.

Boban Spasojević
foto: RINA

Tokom revitalizacije ovog predela urađeno je mnogo toga, što je takođe doprinelo razvoju Ovčar Banje kao turističke destinacije.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja