VRANJANCI SE U CRKVI SVETE PETKE MOLE ZA ZDRAVLJE: Svake godine posećuju svetinju na veliki praznik
Foto: T.S.

VRANJANCI SE U CRKVI SVETE PETKE MOLE ZA ZDRAVLJE: Svake godine posećuju svetinju na veliki praznik

Srbija -

U crkvi Svete Petke, prepodobne mučenice Paraskeve kod Belog mosta, danas je mnogo onih koji su tu da se pomole za zdravlje i svoje porodice.

Čudotvorna Sveta Petka je, prema rečima dobrih poznavalaca istorije vranjskog kraja najmanja crkvica u Srbiji, ail najposećenija. "Verujem u crkvu Svete Petke. Sveta Petka je 8. avgusta, dolazi se radi molitve za spasenje i zdravlje. Zavisi ko i kako dođe u crkvu, da li dođe da se pomoli Bogu, ili dođe s lošim namerama. Ako dolazi s lošim namerama bolje da ne dolazi uopšte. Poučeni primerom naših svetitelja, mi smo ti koji osećamo potrebu za Gospodom upravo da nam preko svetitelja Gospod pomogne, da se pomolimo iskreno i da nam Gospod pomogne onoliko koliko nama treba, ni više ni manje nego onoliko koliko nama treba, jer on zna koliko nama treba. Dolazimo da se molimo za zdravlje, za sebe, za svoju porodicu", komentari su Vranjanaca koji su jutros došli u ovu svetinju.

Sveta Petka, crkva Sveta Petka
foto: T.S.

"Turci su od ove crkve hteli da naprave džamiju, ali kako su je oni gradili tako se sama rušila. Onda su rešili da ne idu dalje sa gradnjom, pošto su i oni vernici i shvatili o čemu se radi. Ova Sveta Petka toliko je blagodatna da nema ko da je došao da se pomoli, a da ne kaže ”šta se sa mnom dešava, meni se odavde ne ide. Veliki broj vernika dolazi i posećuje ovu svetinju, pomazuje se svetim uljem iz kandila, kropi se svetom vodicom i moli se za spasenje svoje duše”, pričaju oni koji svake godine na današnji dan dođu u crkvu.

Istorija ove svetinje u Vranju najbolje govori o njoj. Prema predanju kad su Turci osvojili Srbiju, crkva je porušena, jer su se kasnije u tom delu varoši naselili age i begovi. Odlučili su da podignu džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje.

Sveta Petka, crkva Sveta Petka
foto: T.S.

Predanje kaže da što bi danju sagradili, noću bi se srušilo. Jedan od viđenijih Turaka predložio je da se u zidine utisne znak u obliku krsta i da vide šta će se desiti. Utisnuli su krst u zid i od tada se ništa nije srušilo. Sagradili su džamiju koja se do dana današnjeg kod Vranjanaca naziva Krstata džamija. Nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine srpski vojnici i ustanici sravnili su sa zemljom osam džamija u tadašnjem Vranju među kojima i Krstatu. Nije prošlo dugo vremena, jer je narod na poklonjenje i po isceliteljstvo dolazio i na ruševine, na temeljima porušene džamije sagrađena je omanja crkva Sveta Petka Trnova.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track