MEĐUNARODNI OMLADINSKI KAMP OD 21. DO 23. AVGUSTA: Velika kulturna manifestacija u Kruševcu
Foto: Kurir.rs/Ž. M.

MEĐUNARODNI OMLADINSKI KAMP OD 21. DO 23. AVGUSTA: Velika kulturna manifestacija u Kruševcu

Srbija -

Kruševac će od 21. do 23. avgusta biti domaćin Omladinskog kampa, koji će okupiti mlade iz Rumunije, Slovenije i Republike Srpske.

O tome je na konferenciji za novinare govorio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

- Uz finansijsku podršku Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, a u cilju očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore, održaće se ova značajna kulturna manifestacija. Svrha projekta je predstavljanje srpske kulture i umetnosti, negovanje kulture sećanja, očuvanje kulturnog i jezičkog identiteta. Konkretno, uspostavlja se saradnja između Grada Kruševca i gradova u dijaspori, izjavio je zamenik čelnice lokalne samouprave.

Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž. M.

Prema njegovim rečima, Kruševac će posetiti 5 amaterskih KUD mladih iz Slovenije (Celje, Kranj i Kopar), Rumunije (Deta ) i Republike Srpske (Istočno Sarajevo). Projektom je predviđeno da se uključe i predstavnici amaterskih KUD sa teritorije grada Kruševca i to iz Padeža, Krvavice, Dvorana, Jasike, V. Šiljegovca i Kruševca.

- Učesnici letnjeg kampa imaće priliku da istražuju znamenitosti Lazarevog grada, uživaju u blagotvornim vodama Ribarske Banje i netaknutoj prirodi planine Jastrebac. Prvog dana posete planiran je najpre svečani prijem u Mozaik sali, zatim razgledanje znamenitosti grada, a u večernjim satima biće organizovana pena parti, odnosno žurka na otvorenim bazenima Sportskog centra.

Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž. M.

Narednog dana, u zabavnom parku Šarengrad, na programu je zabavni vremeplov, igre bez granica, kviz znanja, likovna radionica i drugi zanimljivi sadržaji. Projektom je predviđena i sadnja drveta prijateljstva, a poslednjeg dana je predviđen defile folklornih ansambala u centru grada, bogati i raznovrsni sadržaji u okviru koga će učesnici dobiti priliku da predstave svoj doprinos u negovanju igre, pesme, ali i srpskog jezika, istakao je Jovanović.

Trodnevni Omladinski kamp će biti završen u sredu, 23. avgusta, koncertom Željka Vasića, pop pevača, kompozitora i tekstopisca. Svi ovi događaji imaju za krajnji cilj promociju našeg kulturno-istorijskog nasleđa i povezivanje mladih iz dijaspore sa vršnjacima iz matice, kao i uspostavljanje saradnje na svim poljima, koja će se kontinuirano unapređivati.

Ministarstvo je za realizaciju ovog projekta izdvojilo više od šest miliona dinara.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track