RAJ ZA ISTRAŽIVAČE U OVČAR BANJI: POSKOCI I ORHIDEJE NA JEDNOM MESTU: Za godinu dana muzej prirode posetilo više od 15.000 ljudi
Foto: Kurir

RAJ ZA ISTRAŽIVAČE U OVČAR BANJI: POSKOCI I ORHIDEJE NA JEDNOM MESTU: Za godinu dana muzej prirode posetilo više od 15.000 ljudi

Srbija -

Osim što je doživela turistički procvat, Ovčar Banja kod Čačka postala je i mesto koje privlači sve veći broj stručne javnosti koja se bavi zaštitom i proučavanjem prirode. Tek otvaranjem Prirodnjačkog centra, u kojem se evidentiraju posete, moguće je sagledati interesovanje za Ovčarsko-kablarsku klisuru po pitanju biljnog i životinjskog sveta.

Za nešto više od godinu dana "muzej prirode", kojim upravlja Turistička organizacija Čačka, posetilo je više od 15.000 ljudi.

Samo u ovoj godini kroz izložbeni prostor je prošlo više od 300 inostranih turista, iz Holandije, Severne Irske, Norveške, Danske, Italije, Izraela, Ukrajine, Grčke, Indije, Švajcarske, Francuske, Nemačke, Tajlanda, Kanade, Australije, Maroka, Indije... među njima je i značajan broj naučnika u istraživačkom pohodu. Posebno zadovoljstvo su posetioci koji obilaze i slične centre u inostranstvu, pa su njihova iskustva dodatna inspiracija – kaže biolog Katarina Vjetrović Srećković dodajući da je Centar eksponatima opremio beogradski Prirodnjački muzej.

Ovčar Banja, muzej prirode, Čačak
foto: Kurir

Posebno ističem da se sve izložene životinjske vrste mogu sresti u prirodi, u zaštićenom području koje obuhvata oko 5.000 hektara. Biodiverzitet područja je takođe raznolik, klisura predstavlja jedan od centara raznovrsnih ekosistema, polidominantnih, osiromašenih, reliktnih zajednica, kao i zajednica savremenog tipa. Zabeležena su 864 biljna taksona od kojih 18 strogo zaštićenih biljnih vrsta, 43 endemičnih i 47 reliktnih, kao i prisustvo tercijarnih relikata, poput crnog graba, graba, grabića, crnog jasena, ruja. Od ukupnog broja registrovanih, 290 vrsta ima nacionalni ili međunarodni značaj. Značajno je istaći da se na ovom području nalazi 23 vrste divljih orhideja – ističe sagovornica dodajući da su staništa orhideja obeležena i stogo se vodi računa o njihovoj zaštiti.

Ovčar Banja, muzej prirode, Čačak
foto: Kurir

Najbrojniju grupu kičmenjaka čine ptice sa 187 vrsta, 52 vrste sisara, 11 vrsta gmizavaca i 9 vrsta vodozemaca, od toga šest vrsta gmizavaca i osam vrsta vodozemaca pripadaju grupi strogo zaštićenih.

Istraživači i zaljubljenici u ptice su upravo najčešći gosti u našim pansionima, kada su naučnici u pitanju. Dolaze tokom čitave godine, prate migracije, gnežđenje i razmnožavanje ptica. Imamo najavu ornitologa iz Japana i Norveške, koji su svoj dolazak odložili do izgradnje novog vidikovca, kakve inače viđaju po svetu. Sa njima su ranije turistički dolazili i članovi njihovih porodica, a tu atrakciju ne žele ni ovde da propuste – kaže meštanin Ovčar Banje.

Ovčar Banja, muzej prirode, Čačak
foto: Kurir

Zaštićeno područje klisure stešnjeno Ovčarom i Kablarom nastanjuje 18 vrsta strogo zaštićenih autohtonih recentnih vrsta ribe kao što je vijun, vijunica i balkanski vijun i još 14 vrsta koje imaju status zaštićenih divljih vrsta, poput potočne pastrmke, dvoprugaste uklije, deverike, bucova, mrene, grgeča.

Velika raznovrsnost prisutna je i u oblasti entomologije, pa je na zaštićenom području registrovano 109 dnevnih i čak 450 vrsta noćnih leptira.

Skriveni dragulj prirode uskoro bi po prvi put trebalo da se nađe na mapi učeničkih ekskurzija.

- Po prvi put je Ministarstvo prosvete od ove školske godine uvrstilo Prirodnjački centar u peporuku školama za organizovane obilaske đaka. Sada postoje svi uslovi za održavanje nastave u prirodi, jer pored konferencijske sale u Centru, učenicima, nastavnicima i njihovim vodičima, na raspolaganju je i amfiteatar na otvorenom – potvrdili su u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Ovčar Banja, muzej prirode, Čačak
foto: Kurir

Postavljanje staklene platforme na mesto starog, drvenog vidikovca na Kablaru, trebalo bi da se realizuje narednog meseca. Montaža skywalk staze i platoa vrši se pod strogim nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, budući da se radi o zaštićenom području. Stakleni vidikovac će biti jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu Balkana.

D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja