BOLJE NEGO PRE POTOPA: Posle tri meseca od poplave "Kurir" u Urgentnom centru
Foto: Kurir/T.Ilić

BOLJE NEGO PRE POTOPA: Posle tri meseca od poplave "Kurir" u Urgentnom centru

Srbija -

Tačno tri meseca posle potopa koji je poslednjeg majskog dana zahvatio Urgentni centar, smešten u suterenu hirurško-ginekološkog bloka, ovaj deo lozničke Opšte bolnice od juče ponovo prima pacijente.

Služba prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja, kabinet za rendgen i CT dijagnostiku, specijalističke ambulante ortopedije, urologije, hirurgije, neurologije i psihijatrije bile su van funkcije 90 dana i sada je sve to konačno osposobljeno, šteta otklonjena, ali urađeno i više od toga.

Loznica, Urgentni Centar
foto: Kurir/T.Ilić

Ekipa ‘’Kurira’’ posetila je Urgentni centar. Slika potpuno drugačija nego u vreme potopa kada je voda prodrla u prostorije, ulazila kroz prozore, kuljala iz rupe u zidu kao iz izvora.

Tada je tu bilo nekoliko santimetara klizavog, žitkog blata, razvaljeni pregradni zidovi i izvaljena vrata, a trag vode na zidu bio je iznad radijatora. Načelnik službe prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja dr Milorad Tadić zajedno sa osobljem spašavao je šta se spasti može, a sada je ponovo u prilici da, sa svojom ekipom, zbrinjava pacijente. Ambulante hirurgije, ortopedije i urologije, sa radom su počele pre dve sedmice, a kompletno je renovirana i Služba radiologije.

Loznica, Urgentni Centar
foto: Kurir/T.Ilić

Stari skener koga je voda ‘’dohvatila’’ je popravljen, a povezan je i testiran novi koji nije oštećen poplavom i narednih dana očekuje se dobijanje dozvole za njegov rad. Ambulanta neurologije je u završnoj fazi renoviranja i očekuje se da u ovom mesecu radovi budu gotovi.

- Osim što smo radili na otklanjanju štete iskoristili smo priliku da stvorimo i bolje uslove za rad. Kompletno je renovirano 165 kvadratnih metara prostorija Službe urgentnog prijema, a sredstva su obezbeđena nadoknadom štete od osiguravajuće kuće. Umesto ranijih zidova od rigips ploča, sada su ozidani od čvrstog materijala. Nova podna obloga postavljena je po celoj površini, zamenjena stolarije, promenjene oštećene električne instalacije, servisirani su medicinski aparati u službi, oni nisu bili oštećeni tokom poplave, a nabavljeno je i nekoliko računara. Rekonstrukcija je iskorišćena za proširenje dela službe namenjenog prijemu, opservaciji i lečenju pacijenata gde smo imali šest, a sada deset kreveta i za svaki dodatni obezbeđeno je monitorsko praćenje i nov kiseonični priključak. Osim toga tri lekara iz službe su na specijalizaciji, a na njihovo mesto primljena su tri mlada doktora – objašnjava dr Tadić dok pokazuje šta je sve urađeno u minula tri meseca kako bi bio omogućen nastavak rada jedne od službi koja je od vitalnog značaja za lozničku bolnicu.

Loznica, Urgentni Centar
foto: Kurir/T.Ilić

Predstoji da se reši problem plavljenja suterena. Dugotrajno rešenje je projekat drenaže celog objekta koji je sastavni deo Projekta rekonstrukcije celog objekta za fazu 4 kod Ministarstva za javna ulaganja što treba da bude urađeno u narednom periodu. U Urgentom su želeli da ponovo prime pacijente još početkom jula, ali se ispostavilo da je posao vraćanja u normalno stanje duži od očekivanog.

Ovaj suteren je i pre bio pod vodom, plavljen je i u junu prošle godine kada zbog toga nije radio sedam dana, a kada bude urađeno sve što je planirano poplave bi trebalo da postanu prošlost. Inače, bolnica je posle majske poplave normalno radila hitni pacijenti su upućivani direktno na odeljenja, a skener pregledi obavljani u Opštoj bolnici Šabac.

Majski potop je napravio veliku štetu u lozničkoj bolnici koja je procenjena na malo više od 17 miliona dinara. Posle tri meseca Urgentni centar ponovo radi u boljim uslovima i sa nadom da će ono što je sada, ali i što će ubuduće biti urađeno, sprečiti da se ikada više desi sličan potop u ovom delu bolnice.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track