VELIKI USPEH NIŠKIH LEKARA: Deki Zoranu spasli odsečenu šaku, sad ide kući! Operacija trajala ŠEST I PO sati
Foto: M.S.

VELIKI USPEH NIŠKIH LEKARA: Deki Zoranu spasli odsečenu šaku, sad ide kući! Operacija trajala ŠEST I PO sati

Srbija -

Lekari i sestre Univerzitetsko kliničkog centra u Nišu izveli su čudo kada su pacijentu Zoranu Cekiću (64) vratili presečenu šaku cirkularom na ostatak ruke, a sada je ta celina zaokružena time što je ovaj Nišlija dobio otpust kući jer se dobro oseća nakon postoperativnog toka.

Šaka lepo zarasta, on i sada normalno mrda prste. Svakako, sada sledi duži period rehabilitacije, ali posle toga ruka će mu biti u funkciji 70 do 80 odsto- rekli su nam na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu horurgiju UKC Niš.

Šaka je inače visela na kožici, a ceo doktorski tim ga je operisao punih šest i po sati pre dve nedelje.

- Mi smo sekli drva, nekih metar, metar i po, ovde u naselju Ledena Stena. Papučica je bila u tom položaju da je cirkular radio, ja sam se nadvio nad cirkular, ne znam ni zašto, i tada se dogodio trenutak nepažnje kada mi je sečivo otkinulo šaku. Ona je visila na kožici. Što je najgore, ja sam sve vreme bio svestan. To je trajalo nekih pet minuta dok nije stigla pomoć od komšije i mogu vam reći da i nisam osećao neku preteranu bol. Ja sam mislio da to može svakom da se desi, samo meni ne jer imam iskustva sa cirkularom. Moram da kažem da sam prezahvalan svim doktorima jer su vrhunski mi uradili ruku. Mislim stvarno nemam reči zahvalnosti- rekao je Zoran Cekić.

1 / 7 Foto: Kurir TV

Da bi se ilustrovalo kako je to izgledalo jedan od lekara je objasnio ranije da se ta kožica o koju je visila šaka mogla prerezati običnom grickaliciom.

U ekipi koja je Cekiću spasila šaku je bila doktorica Snežana Ljubomirović. Ona je vodila anesteziju, doktor ortoped Ivan Micić, doktor Nemanja Stepanović, mladi vaskularni hirurg i vođa tima, plastični hirurg Goran Đorđević.

- Operacija je trajala 6,5 sati i zahvaljujući umešnosti doktora Nemanje kome sam asistirao dok smo radili revaskularizaciju, spajanje krvnih sudova, ruka je dobila krv nazad i mogućnost da vrati krv nazad u srce. To se dogodilo nakon četiri i po sata posle povrede što je vrlo optimalno vreme za taj zadatak. Nakon toga se pristupilo spajanju svih elemenata, svih tetiva, neophodnih za funkcionisanje šake. Negde oko 22,30 kada se pacijent probudio iz anestezije, ustanovili smo da je ruka topla, da je vitalna i normalno videlo se da će rezultat tada da bude dobar. Postojala je pokretljivost svih prstiju. Njegov osećaj za toplo - hladno će se postepeno vraćati u roku od mesec dana pa na dalje. Nad pacijentom ćemo da bdijemo još jedno tri četiri dana, ali kriztičnih 24 sata je prošlo - objasnio je Đorđević.

Mladi doktor Stepanović je rako da je operacija bila kritična, a li uz dobru asistenciju i skoncentrisanost, sve je prošlo kako je planirano.

(Kurir.rs/M.Smiljković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track